Dupa ce in ultimele decenii marile intreprinderi producatoare din America si-au mutat productia in afara tarii foarte rapid, acum acestea vad in intoarcerea in SUA un avantaj competitiv, informeaza Reuters. Cautarea pentru lucratori mai ieftini a condus la migratia firmelor. Din 1980 pana in prezent, locurile de munca din sectorul manufacturier in Statele Unite au scazut cu 40%. Acum, marile companii ca Boeing si General Electric au vazut ca beneficiile unei forte de munca cu salarii scazute in afara granitelor sunt compensate de costurile ridicate cu logistica si cu materialele.

"In ultimii 15 ani ne-am extins lanturile de productie putin cam mult la nivel global, in dorinta unor costuri mai mici", a spus Jim McNerney, director executiv al Boeing, cel de-al doilea mare producator de avioane din lume, fiind invitat la un eveniment organizat de catre General Electric, la Washington, care isi doreste sa promoveze competitivitatea economiei SUA.

"In unele momente am pierdut controlul asupra calitatii si serviciilor si am subestimat deseori valoarea lucratorilor nostri de aici. Veti vedea mai multe intreprinderi care se vor intoarce in SUA, iar acest lucru este pe de-o parte datorat unui motiv de business si, pe de alta parte, pentru ca dorim sa fim niste buni cetateni", a completat McNerney.

Directorul executiv al General Electric, Jeff Immelt, a declarat ca "Vom muta productia inapoi din Mexic si China, in Louisville (Kentucky). Atunci cand ne uitam la costuri, forta noastra de munca este inca la un nivel ridicat, dar este aproape de nivelurile din trecut. Atat materialele cat si distributia sunt mai putin scumpe in Statele Unite, decat daca ar fi importate. Asadar, noi vedem oportunitatea de a crea locuri de munca - macar o parte dintre locurile de munca pierdute, nu toate. Si credem ca acest lucru se va intampla si in alte zone de business, precum cea de software."

Statul american a recuperat cu greu caderea economica din 2007-2009 si rata ridicata a somajului (8,3 in luna ianuarie), unul dintre principalele obstacole in care redresarii. "Renasterea" aparuta in sectorul manufacturier din SUA, care a creat 50.000 de locuri de munca in ianuarie, a intrat si in atentia Casei Albe. Presedintele Barack Obama, caruia Immelt i-a fost consilier in problemele privind locurile de munca si economia, a identificat acest sector ca unul in care poate promova si facilitati fiscale, in speranta de a genera cat mai multe locuri de munca.