Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Consiliul Concurentei: Avem indicii ca 11 companii au trucat licitatiile pentru intretinerea strazilor din Bucuresti

Consiliul Concurentei anunta ca are indicii ca 11 companii au trucat licitatiile pentru intretinerea strazilor din Bucuresti. Consiliul a efectuat inspecţii inopinate la toate cele 11 companii participante la procedura de achiziţie publică, organizată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru atribuirea contractelor de asfaltare şi plombare a gropilor şi bordurilor. “Avem indicii că ar exista o înţelegere între companiile inspectate de a participa cu oferte formale la cele şase licitaţii, fără să se concureze în mod real", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. În acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotaţie, a precizat acesta. Atribuirea contractelor s-a făcut prin organizarea a 6 licitaţii corespunzătoare celor şase sectoare din Bucuresti. Valoarea totală estimată a contractelor încheiate cu cele 11 companii, pentru perioada 2011-2014, este de aproximativ 350 de milioane euro. În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Decizie a Curtii Europene de Justitie: Administratorul unei retele sociale online nu poate fi obligat sa instituie un sistem de filtrare general, pentru a preveni schimbul ilicit de fisiere muzicale si audiovizuale

Curtea Europeana de Justitie a decis că administratorul unei retele sociale online nu poate fi obligat de o instanta nationala să instituie un sistem de filtrare general in retea, pentru a preveni schimbul ilicit de fisiere muzicale si audiovizuale. Instanta sustine că in acest mod nu s-ar asigura un just echilibru intre dreptul de proprietate intelectuala, pe de o parte, si libertatea de a desfasura o activitate comerciala, dreptul la protectia datelor cu caracter personal si libertatea de a primi si de a transmite informatii, pe de alta parte. Decizia vine in contextul unui litigiu in care o societate belgiana de gestiune a drepturilor de autor a cerut ca Netlog, o firma care exploateaza o platforma de retea sociala online, sa inceteze imediat orice punere la dispozitie ilicita in retea a operelor muzicale sau audiovizuale din portofoliul sau.

Renault va prelua controlul Lada-AvtoVAZ in urmatoarele saptamani si intentioneaza sa produca masini electrice in China

Renault va prelua pachetul majoritar al producatorului rus Lada in cateva saptamani. Pe termen mediu, Renult si-a propus sa produca masini electrice in China, tară unde are o prezenta modesta acum, a declarat seful grupului, Carlos Ghosn, la prezentarea rezultatelor financiare pe anul trecut. Profitul net al companiei franceze a scazut cu circa 40% anul trecut, insa vanzarile au atins un nivel record si au depasit valoarea de 42 miliarde euro. In saptamanile ce vin, Renault va ajunge sa detina majoritatea pachetului de actiuni al producatorului masinilor Lada, companie la care Renault a preluat in 2008 un sfert din actiuni, pentru un miliard de euro. La uzina Lada vor fi produse masini pe paltforma Logan, iar Carlos Ghosn a spus ca detalii despre participatia Renault vor fi date peste cateva saptamani, dupa alegerile din Rusia care se vor tine in 4 martie.

General Motors a avut in 2011 cel mai mare profit din istorie: 7,6 miliarde dolari

General Motors a avut in 2011 cel mai mare profit din istorie: 7,6 miliarde dolari. Cifra se datoreaza parcursului foarte bun din Statele Unite ale Americii, insa in Europa si America de Sud compania a avut pierderi, se arata intr-o analiza 0-100.ro. Profitul net al gigantului auto a urcat cu 62% intr-un an, de la 4,7 miliarde dolari in 2010, la 7,6 miliarde dolari anul trecut. Fiecare angajat va primi un bonus record de 7.000 de dolari ca participare la profit. General Motors a vandut in valoare de peste 150 miliarde dolari anul trecut. Precedentul profit record al companiei a fost inregistrat in 1997, de 6,7 miliarde dolari, insa compania spune ca o comparatie directa intre profitul de atunci si cel de anul trecut nu este concludenta, pentru ca trebuie tinut cont de diferentele de rata de inflatie si de restructurarile masive facute dupa intrarea sub protectia legii falimentului. In urma cu trei ani, compania General Motors a fost salvata de guvernul Statele Unite, care a ajutat-o cu cateva zeci de miliarde de dolari si devenise actionar majoritar. Acum Statele Unite mai detin 26% din General Motors, iar compania a vandut anul trecut 9 milioane vehicule, in crestere cu 8% fata de 2010.