Ministrul Laszlo Borbely propune renuntarea la autorizatiile de mediu pentru anumite constructii. Vezi in articol ce lucrari ar putea fi scutite

de Corina Ionel     HotNews.ro
Vineri, 17 februarie 2012, 13:52 Economie | Companii


Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a anuntat vineri, la Targu Mures, ca echipa sa lucreaza la modificarea Legii 50/1991, republicata, de autorizare a executarii lucrarilor de constructii, pentru a nu mai fi nevoie de avize de mediu in unele lucrari care nu au impact asupra mediului, informeaza Agerpres.

"In legatura cu debirocratizarea si cu renuntarea la unele aprobari si acorduri care tin de mediu. De circa o jumatate de an lucreaza colegii mei si tin sa va anunt ca am propus o modificare a Legii 50 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Pentru activitatile, lucrarile sau investitiile fara impact asupra mediului si a sanatatii populatiei si care nu sunt amplasate in situri Natura 2000 nu se va mai solicita punct de vedere de la autoritatea competenta", a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului a precizat ca a cerut reanalizarea legii in urma unei experiente personale, cand, pentru amplasarea unei placi pe cladirea Fundatiei "Bernady" din Targu Mures, pe care o conduce, a avut nevoie de aviz de mediu.

"Si am intrebat, ce impact are asupra mediului?[...] Si atunci am inceput sa ii iau la bani marunti si am observat ca in anumite cazuri nu se justifica. Si va spun unde nu o sa mai cerem de acum incolo: lucrari de constructii cu caracter provizoriu, chioscuri, tonete, spatii de expunere si panouri de afisaj firme si reclame, copertine situate pe caile si spatiile publice. Nu are nicio legatura cu mediul, are legatura, daca e intr-o anumita zona, dar e altceva", a adaugat ministrul.

Borbely a adaugat ca propunerea urmareste si eliminarea avizului de mediu pentru:
 • lucrari de modificare, reparare, protejare, de restaurare, conservare a cladirilor de orice fel, cu conditia mentinerii aceleiasi functiuni;
 • lucrari de supraetajare cu inca un nivel, o singura data in suprafata maximum 20% din suprafata construita;
 • lucrari de extindere a cladirilor sociale, sanatate, cultura etc., daca extinderea se incadreaza in prevederile locale de urbanism;
 • schimbarea folosintei constructiei existente;
 • lucrari de reparatii cai de comunicatii;
 • dotari tehnico-edilitare fara modificarea traseului si a functionalitatii;
 • lucrari de reparare mobilier urban etc.
Potrivit ministrului Mediului, "90.000 de asemenea cereri au fost in 2011. Deci ii degrevam si pe cei care au dat aceste acorduri si mai ales ii degrevam pe cetateni care sa mearga la un ghiseu si sa stea zile pana cand obtin aceste aprobari. Avem intentia de a modifica si alte legi, dar nu mai intru in detalii. La aceasta lucram cam de o jumatate de an. Sa vedem daca putem prin ordonanta sau prin lege".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8667 vizualizari

 • +9 (11 voturi)    
  schimbarea folosintei constructiei existente (Vineri, 17 februarie 2012, 14:01)

  m. [anonim]

  "schimbarea folosintei constructiei existente" - cred ca ar trebui scoasa, pentru ca un investitor de rea credinta ar putea, spre exemplu, sa construiasca un restaurant, si mai apoi sa-i schimbe destinatia in club de noapte, poluand fonic strazile adiacente
  • 0 (6 voturi)    
   autorizatia de constructie ramane (Vineri, 17 februarie 2012, 14:28)

   Io [anonim] i-a raspuns lui m.

   Pai ce legatura are asta cu mediul? Sa faca bine primaria sa nu fie de acord!
   • +1 (1 vot)    
    SI SA MAI LUCREZE SI POLITIA (Vineri, 17 februarie 2012, 15:03)

    pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Io

    ca si asa "ordinea si linistea publica" pentru ea e doar o vorba goala.
   • +1 (1 vot)    
    poluarea sonora? (Vineri, 17 februarie 2012, 15:08)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Io

    tot aia de la mediu raspund si de asta
  • +2 (6 voturi)    
   nu e nevoie (Vineri, 17 februarie 2012, 14:34)

   Ana [anonim] i-a raspuns lui m.

   Asta e o problema care poate fi rezolvata atit de Directia de Sanatate Publica, cit si chiar de primarie. Nu e nevoie de Agentia de Mediu pentru asta. Agentia de Mediu sa se ocupe de marii poluatori, de protectia peisajului, de flora, fauna si biodiversitate- adica exact de acele chestiuni de care se ocupa doar pe hirtie.
   In plus, proprietarul restaurantului va trebui oricum sa obtina o autorizatie de functionare ulterior autorizatiei de construire, in care se vor specifica in ce conditii are voie sa functioneze, inclusiv protectie fonica si restul.
   O gramada de functionari inutili invirt hirtii inutile pe la ghisee, iar micii investitori se sufoca stringind dosare si platind chitante. Si ne miram ca ne costa prea mult statul roman.
   • -2 (2 voturi)    
    ... (Vineri, 17 februarie 2012, 14:39)

    xyz [anonim] i-a raspuns lui Ana

    sa dau un alt exemplu: depozit materiale de constructii (ciment, faianta), care isi schimba destinatia in producator de vopsele.
    • +1 (1 vot)    
     la fel (Vineri, 17 februarie 2012, 15:20)

     Ana [anonim] i-a raspuns lui xyz

     Va trebui sa obtina autorizatie de functionare pentru noua folosinta. Deci, daca noua folosinta e poluatoare, Agentia de Mediu isi va spune cuvintul in autorizatia de functionare. Ce zice ministrul aici se refera la autorizatia de construire, nu la cea de functionare.
     Din moment ce eu am o hala in care produc ciment si vreau ca de miine, in aceeasi hala sa produc conectori electrici, de ce sa ma pui pe drumuri sase luni ca sa obtin AC cu toate avizele, dupa care inca sase luni ca sa obtin AF cu toate avizele? Intre timp, nu imi merge nici cu conectorii, vreau sa trec rapid pe croitorie, dar...AC...AF...
   • -2 (2 voturi)    
    poluarea fonica (Vineri, 17 februarie 2012, 14:49)

    m. [anonim] i-a raspuns lui Ana

    un club de noapte polueaza fonic destul de serios, eu l-as trece si pe el la categoria marilor poluatori; oricum, era doar un exemplu, un investitior de rea credinta, ajutat de functionari corupti, poate folosi aceasta portita pentru schimbarea folosintei unui imobil , fara sa tina cont de impactul asupra mediului
 • +4 (10 voturi)    
  buna idee (Vineri, 17 februarie 2012, 14:20)

  John Doe [anonim]

  Pe cand asemenea idei bune si la urbanism in primarii? Ar trebui sa fie tot timpul 3-4 tipuri de proiecte aprobate "by default" astfel incat cetateanul doar sa-si aleaga unul, sa plateasca taxa aferenta si a doua zi sa aiba autorizatie de constructie gata. In felul acesta s-ar unfirmoiza si strazile un pic. Sau cer deja prea mult la 22 de anid e la revolutie?
 • +1 (3 voturi)    
  constructii (Vineri, 17 februarie 2012, 14:24)

  Calin [anonim]

  Le-ai cam enumerat pe toate...
 • +3 (7 voturi)    
  si casele (Vineri, 17 februarie 2012, 14:26)

  Ana [anonim]

  V-ati trezit tirziu, dom' ministru, dar e mai bine mai tirziu decit niciodata. Scoateti si casele de pe lista, dom' ministru. Un om care isi face o casa intre alte doua case trebe sa dea fuga la Mediu, sa lase acolo 100 de lei ca sa ii zica cei de acolo ca nu are impact asupra mediului. As intelege daca ar vrea casa in sit protejat, dar asa! case banale, de 100 mp, in localitati- fuga la mediu sa ii zica aia cetateanului ca nu polueaza! E absurd, treziti-va. E o prostie facuta sa umple conturile Agentiei de Mediu. Taxa de evaluare e 100 de lei, indiferent ca e vorba de uzina petrochimica sau de anexa gospodareasca.
  • +3 (3 voturi)    
   Corect! (Vineri, 17 februarie 2012, 15:01)

   ConstruireaCasei.wordpress.com [utilizator] i-a raspuns lui Ana

   Corect!

   Am detaliat pe blog cu lux de amanunte ce inseamna avizul pentru o locuinta (taxata cu 100 lei + comision) si care se elibereaza in aprox. 10 zile :

   In mare, continutul avizului spune ca de fapt ei nu au nevoie sa-si dea acordul deoarece proiectul depus de mine (construirea locuinta de serviciu, imprejmuire, put forat, ministatie de epurare) [copiat de ei din Certificatul de Urbanism]

   nu intra sub incidenta HG 445/2009
   nu intra sub incidenta art.28 din OUG 57/2007

   “Autoritatea Competenta pentru Protectia Mediului decide:

   Clasificarea notificarii deoarece proiectul propus nu se supune procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului si de evaluare adecvata“

   Durata: “Prezentul act administrativ este valabil pe toata durata punerii in aplicare a proiectului.” Traducand, valabil nelimitat.

   Concluzie: Intr-adevar, Certificatul de Urbanism mentioneaza ca necesar “punctul de vedere/actul administrativ al autoritatii competente pentru protectia mediului.” Altfel spus: platesti 100 lei ca sa-ti confirme: “nu ne intereseaza pe noi si pe mediu constructia unei locuinte!” Sic!

   http://construireacasei.wordpress.com/2011/08/30/am-ridicat-acordulavizul-de-la-mediu-apm-ilfov-clasificarea-notificarii/
 • +1 (7 voturi)    
  sunt de acord partial... (Vineri, 17 februarie 2012, 14:30)

  ciocumic [anonim]

  pentru ca: o sa se dea liber si mai abitir decat pana acum la cluburi de fitze si alte locante producatoare de poluare fonica...
 • -2 (4 voturi)    
  - (Vineri, 17 februarie 2012, 14:46)

  Florin [anonim]

  Propunere buna, dar exprimarea nu este una de ministru, vai si amar de ea.
 • -1 (3 voturi)    
  NISTE AGENTI "ECOLOGISTI" DE STAT (Vineri, 17 februarie 2012, 15:07)

  pointless man [utilizator]

  au invatat sa lucreze pe comp in orele de serviciu (intre doua spagi) si acuma dau minusuri.
 • -2 (4 voturi)    
  Si cu zapada cand rezolva. (Vineri, 17 februarie 2012, 15:51)

  mircea [anonim]

  Sa se anuleze prevederea ca zapada trebuie carata la groapa de gunoi si ca nu ai voie sa o descarci in raurile care traverseaza localitatatea.Faceti un calcul sa vedeti cati bani se cheltuie inutil in Romania,carand zapada din oras inafara localitatii,uneori pe cateva zeci de km,unde sa gasescte groapa de gunoi,care nu este ecologica.
  • 0 (0 voturi)    
   poluare (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 10:18)

   aurel62 [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   Si atunci sa polueze sursele de apa cu toate reziduurile ce vin odata cu zapada? Si sa foloseasca aceasta portita toti nesimtitii care vor sa scape de gunoaie?
 • -2 (2 voturi)    
  Toate sunt neavenite si... (Vineri, 17 februarie 2012, 15:53)

  Sting [utilizator]

  ...la comanda unor smecheri. Sa construiesti un etaj peste, nici nu vreau sa-mi imaginez ce kitsch va iesi. Nu mai spun ca au fost construite pentru un anumit trafic si locuri de parcare. O nesimtire din partea ungurului asta cretin. Probabil asta este pretul sustinerii guvernului. Prosti sa fim sa nu mergem masiv la vot ca sa nu mai intre astia in parlament. Indiferent, USL sau PDL, numai astia sa nu mai fie vreodata!
  • +1 (1 vot)    
   Cred ca nu ai fost atent. (Vineri, 17 februarie 2012, 16:27)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Sting

   Nu mediu se ocupa de urbanistica.Oricum ,palatele tiganesti stii cum sau aprobat?
 • +1 (1 vot)    
  Cam tildiu (Vineri, 17 februarie 2012, 16:00)

  sile231 [utilizator]

  Dar decit deloc...La noi trebuie facuta o debirocratizare a legislatiei asemeni destelenirii din agricultura pentru a transforma un pamint intelenit in teren agricol.Dar e nevoie de oameni iesiti din mintea de lemn. Nu cred ca nu exista in Romanika dar au accces foarte greu acolo unde ar trebui sa faca aceasta treaba. O zi buna !
 • -1 (1 vot)    
  de aici pana la cianuri.... (Vineri, 17 februarie 2012, 16:10)

  mihaitza [anonim]

  sa vedem cum vor reusi sa strecoare cumva si Rosia Montana printre exceptii, pentru ca evident, nu binele nostru se urmareste, ci scaparea unor proiecte printre degete. Trebuie sa vedem doar care este adevarata tinta inainte de a fi prea tarziu!!!!
 • +1 (1 vot)    
  Foarte tare!!! (Vineri, 17 februarie 2012, 17:45)

  gradu [utilizator]

  Adica pentru "schimbarea folosintei constructiei existente" eu nu mai am nevoie de aviz de mediu... Foarte tare!

  Deci, daca am un mare hangar pe care il folosesc pe post de depozit, dar dupa 3 ani ii schimba "folosinta" si vreau sa fac in locul lui (in aceeasi incinta, nu construiesc alta) o fabrica de produse chimce, nu mai am nevoie de aviz de mediu?!?! Sa nu uit sa ii spun distinsului ministru spagar ca fabrica mea de chimicale va polua in draci! //
  (editat de HotNews.ro)
  • 0 (0 voturi)    
   inca o data (Vineri, 17 februarie 2012, 19:31)

   Ana [anonim] i-a raspuns lui gradu

   Am mai scris si mai sus: ba da, o sa ai nevoie de aviz de mediu, cind o sa ceri autorizatia de functionare pentru fabrica ta de produse chimice. Daca nu modifici nimic la hangarul tau, nici nu ai nevoie de autorizatie de construire, asa ca subiectul acestui articol nici macar nu te priveste. Borbely s-a referit clar la autorizatiile de construire si la Legea 50.
   In situatia descrisa de tine, va trebui sa ceri ca si pina acum autorizatie de functionare, pentru care va trebui sa obtii - ca si pina acum- si avizul de mediu. Sint doua avize diferite: avizul de mediu pentru AC si avizul de mediu pentru AF. Borbely se refera strict la ala pentru AC.
   • 0 (0 voturi)    
    Mersi (Vineri, 17 februarie 2012, 20:26)

    gradu [utilizator] i-a raspuns lui Ana

    OK, multumesc, acum am inteles. Imi retrag chestia cu "spagarul"... :) Ca pe cealalta mi-a "retras-o Hotnews-ul... :)))
 • +1 (1 vot)    
  e cam cu subinteles... (Vineri, 17 februarie 2012, 21:33)

  monterosa [utilizator]

  este o buba mare in ce priveste reparatia cailor de comunicatii. Asta inseamna ca orice drum forestier care trece prin padure va putea fi largit/asfaltat fara aviz de mediu...cam ciudat. Asta va da liber la asfaltari in zone cu biodiversitate, fara ca mediul sa se poata pronunta. Nu e bine deloc, sunt o gramada de proiecte de asfaltari cu probleme in tara.
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 7:42)

   xyz [anonim] i-a raspuns lui monterosa

   da, si asta si altele. Din pacate hotararile de guvern la noi se dau "la inspiratie" de specialisti precum acest Borbely si altii ca el. O simpla expunere pe forum a pus deja in discutie probleme la care guvernul trebuia sa se gandeasca inainte de a scoate perla asta.
 • 0 (0 voturi)    
  fara aviz de mediu... (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 9:17)

  NRDobrogea [anonim]

  Prin aceasta noua portita se vor genera alte abuzuri. Toate in defavoarea marii majoritati a semenilor nostrii...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by