Gigantul farmaceutic german Bayer a afirmat ca profiturile sale aproape s-au dublat anul trecut, sprijinite de cresterea vanzarilor de pe pietele emergente, informeaza BBC.

Venitul net a crescut cu 90% fata de anul precedent, ajungand la 2,5 miliarde de euro. Vanzarile au fost de 36,5 miliarde de euro, in crestere cu 4,1% fata de 2010, incurajate de evolutia pietelor emergente - inclusiv China si America Latina - care au avansat cu 9% dupa ajustarile corespunzatoare fluctuatiilor cursului de schimb.

De asemenea, compania Bayer este optimista cu privire la dezvoltarea ulterioara a medicamentelor.

"Patru dintre medicamentele noastre in ultimul stagiu al dezvoltarii au potentialul de a deveni produse de succes. Acest lucru inseamna ca fiecare dintre acestea poate atinge vanzari de 1 miliard de euro sau chiar mai mult", a afirmat directorul executiv Marijn Dekkers.

Dekkers a mentionat medicamentul anti-coagulant, Xarelto, despre care el spune ca poate atinge un varf al vanzarilor de 2 miliarde de euro pe an. Costurile cu dezvoltarea medicamentului au reprezentat 2 miliarde de euro si au fost suportate de catre Bayer si gigantul american Johnson and Johnson.

Cu toate acestea, Bayer a recunoscut ca este ingrijorata de taierile din cheltuielile cu ingrijirea sanatatii din multe state, sugerand ca acest lucru poate afecta finantarea companiilor pe termen scurt.

"Pentru ca banii pe care ii incasam din vanzarea medicamentelor de astazi sunt utilizati pentru dezvoltarea medicamentelor de maine", a sustinut Dekkers, adaugand si ca dezvoltarea noilor medicamente presupune costuri care au crescut substantial.