Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Tratatul privind guvernanta fiscala in Uniunea Europeana, semnat de liderii a 25 de state membre

Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare a fost semnat, vineri, de liderii a 25 de state membre ale Uniunii Europene, la Consiliul European de primavara de la Bruxelles. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a numarat printre semnatari. Marea Britanie si Cehia sunt singurele tari membre ale UE care nu se alatura Tratatului. Noul tratat fiscal introduce un set de reguli care sa imbunatateasca disciplina bugetara la nivelul regiunii, aducand si penalitati automate pentru statele care au semnat tratatul. La sfarsitul lunii ianuarie, statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat tratatul de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar. Acordul impune regula unui deficit maxim de 3% din PIB si a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare si sanctionare. Atunci cand se inregistreaza o abatere de la acest obiectiv se declanseaza automat un mecanism de corectie, prin care statul membru in cauza va fi obligat sa aplice masuri pentru a se incadra in limitele stabilite. Sanctiunile financiare care vor fi impuse vor fi de maximum 0,1% din produsul intern brut al tarii respective. Doar statele care semneaza si ratifica tratatul pot beneficia apoi de fonduri din cadrul Mecanismului European de Stabilitate.

Bosch investeste 43 milioane euro pentru extinderea fabricii din Blaj

Grupul german Bosch a anuntat ca va extinde unitatea de productie de la Blaj, urmand ca din 2013 sa fie produsi acolo si senzori de turatie a rotilor si senzori de turatie a arborelui cotit, destinati industriei auto. Compania va investi 43 milioane euro in procesul de extindere care va crea 300 de noi locuri de munca pana in 2013 si alte 700 pana la final de deceniu. Fabrica de la Blaj este functionala din 2007 si realizeaza tehnica liniara utilizata in ingineria mecanica. Compania Bosch va investi cele 43 de milioane de euro pana la sfarsitul anului 2013, atat pentru extinderea fabricii, cat si pentru achizitia unor noi mijloace de productie. Lucrarile de constructie vor incepe in primavara anului 2012, noua suprafata construita urmand sa fie de circa 21.000 de metri patrati. Unitatea de productie Bosh de la Blaj are, in prezent, 580 de angajati. Grupul Bosch este, de asemenea, reprezentat in Romania la Bucuresti si Timisoara, avand in jur de 1.400 de angajati in tara noastra.

Masinile electrice si hibride din Bucuresti ar putea beneficia de parcare gratuita

Bucurestenii care au masini electrice sau hibride ar putea beneficia de parcare gratuita in toate parcarile publice din oras, potrivit unui proiect de hotarare initiat de consilierul PNL Constantin Poterasu. Proiectul ar putea fi discutat la urmatoarea sedinta a Consiliului General si va intra in vigoare dupa ce va fi aprobat de alesii locali. In acest moment, in parcarile publice din Bucuresti, soferii platesc 1,5 lei pentru o ora de stationare. In noiembrie anul trecut, alesii locali au decis ca proprietarii de masini electrice si hibrid sa beneficieze de o reducere de 95% a impozitului pe masina. Masinile hibride s-au lansat pe piata romaneasca in urma cu cativa ani, dar vanzarile nu au depasit cateva zeci de unitati pe an. Pretul unui astfel de automobil depaseste 25.000 de euro.