INTERVIU VIDEO Ministrul Agriculturii: Romania a facut o greseala cand s-a angajat prin tratatul de aderare sa deschida din 2014 piata terenurilor agricole pentru straini/ Trebuie sa urmarim modelul Poloniei

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 8 martie 2012, 18:14 Economie | Companii


Stelian Fuia, ministrul agriculturii
Foto: Hotnews
"Eu nu pot sa accept o politica agricola comuna cu doua viteze in care unii primesc o suma, iar ceilalti 50%. Daca vrem sa punem fermierul roman pe acelasi  picior de competitivitate cu cel vestic, trebuie sa avem subventii comune si asta este o prioritate de negociere pentru Guvern", a declarat ministrul agriculturii, Stelian Fuia, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Acesta a precizat ca pentru perioada 2014-2020, pentru un grad mai mare de absorbtie,  trebuie urmarit modelul Poloniei care si-a prioritizat investitiile cu adevarat importante. "La noi (n.red. in Romania) toate sunt prioritati", a spus  ministrul. Acesta a mai spus ca terenurile agricole trebuie "sa ramana in mana romanilor si dupa 2014", insa sunt slabe sanse sa fie modificat tratatul care  permite blocarea accesului strainilor la achizitia de terenuri doar pana la sfarsitul lui 2013.

Stelian Fuia a mai declarat in cadrul interviului ca pentru reducerea costurilor in irigatii este necesara o energie electrica mai ieftina. In acest sens, au  fost purtate discutii cu reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniului Energiei, urmand ca acestia sa dea un raspuns.
Agricultura a fost unul dintre motoarele cresterii economice din 2011. Care sunt sansele sa se repete acest lucru si in 2012? Care sunt prioritatile pe care  le aveti in vedere pentru 2012?

 • Anul 2011 a fost un an exceptional, a fost un complex de factori care au contribuit: conditiile meteo dar si subventiile platite la timp. Este greu ca acest  complex de factori sa se repete si in 2012. Dar eu cred ca sunt premise sa avem un an agricol normal in ceea ce priveste productia vegetala.
 • Este foarte clar ca ministerul si Guvernul trebuie sa vina in sprijinul fermierilor prin parghiile pe care le are la indemana si in primul rand prin  subventiile pe care sa le platim la timp si in cuantumul pe care il putem sustine bugetar.

Premierul a cerut ca in 60 de zile sa fie aduse la buget sume importante din combaterea evaziunii fiscale, un accent fiind pus pe zona produselor vegetale.  Care sunt masurile imediate pe care le veti lua în aceasta privinţa?

 • Accentul a fost pus in sectorul de legume-fructe, nu vegetal. In vegetal a fost facut un pas important in anii trecuti odata cu taxarea inversa la cereale  care a redus foarte mult evaziunea. Avem o evaziune foarte mare in sectorul legume-fructe si aici s-a vazut si in ultimele saptamani ca exista o abordare  speciala. Din pacate nu este in atributia Ministerului Agriculturii de a avea actiuni in evaziunea fiscala pe sectorul de legume-fructe, pentru ca aceasta  evaziune apare pe sectorul de import mai mult decat pe productia locala. Ceea ce noi putem face este sa intensificam controalele fito-sanitare de la intrarile in tara.

Care mai este stadiul proiectului privind impozitarea terenurilor nelucrate?

 • Este un subiect important. Proiectul de lege este gata. Avem o discutie daca prin acest proiect afectam sau nu proprietatea. Saptamana viitoare vom vedea in ce fel abordam acest subiect. Mergem printr-o ordonanta de urgenta sau pe cale parlamentara? Si la ora actuala exista un cadru legal in Legea 18 pentru a  penaliza pe cei care nu-si lucreaza terenurile. Si este un pic gresit sa spui ca nu-si lucreaza, ci ca nu-si tin terenurile intr-o stare fito-sanitara  normala.

Se simte acut nevoia unor centre de colectare a produselor. Ce masuri veti lua in aceasta privinta?

 • Ministerul nu poate decat sa creeze cadrul, nu sa construiasca depozite. In masurile pe fonduri europene avem astfel de disponibilitate de a finanta aceste  depozite. Cei care le construiesc sunt fermierii. Ei trebuie sa se asocieze si sa construiasca astfel de depozite in bazine legumicole.

Ce masuri pot fi luate pentru stimularea comasarii terenurilor agricole?

 • Exista si o lege in Parlament in ceea ce priveste comasarea terenurilor. Este greu sa vorbim de comasarea terenurilor fara un program de cadastru national.  Si in acest sens, Ministerul Dezvoltarii, acolo unde se afla cadastrul, are in plan in acest an sa scoata la licitatie prin parteneriat public-privat acest  program national. Exista interes privat de a investi intr-un astfel de program. Daca nu avem cadastru, este greu sa vorbim de comasarea terenurilor.

Care sunt estimarile in ceea ce priveste gradul de absorbtie a fondurilor europene in acest an?

 • Noi avem o tinta destul de agresiva, avem aproape 2,5 miliarde de euro de absorbit in acest an, din care 1 miliard in primul trimestru. In primul trimestru  vom realiza peste un miliard, deci vom depasi tinta de absorbtie si speram sa ajungem la 50% din fondurile comunitare pe Pilonul II, ceea ce ne face  premianti pe fondurile europene in randul ministerelor.

Ati spus ca veti discuta cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei despre majorarea preţului la ouă. Exista vreo concluzie in acest sens?

 • Concluzia nu o tragem noi, concluzia o trag cei de la Consiliul Concurentei. Discutia am avut-o cu presedintele Consiliului Concurentei si ei sunt cei care  vor considera daca este cazul sa deschida sau nu o ancheta. Dar oricum ei s-au autoseziat.

Comisarul Dacian Ciolos a declarat recent ca România trebuie să aibă grijă să nu piardă trenul în discuţiile care vor avea loc între statele membre in  privinta noii reforme a Politicii Agricole Comune? Care sunt prioritatile Romaniei in privinta noii reforme?

 • Sunt doua lucruri importante. In primul rand, viziunea mea ca ministru al agriculturii este sa avem in 2014-2020 o politica unitara la nivel european. Actionam pe o singura piata a consumului si trebuie sa avem o singura politica a fermierilor. Eu nu pot sa accept o politica agricola comuna cu doua viteze  in care unii primesc o suma, iar ceilalti 50%. Daca vrem sa punem fermierul roman pe acelasi picior de competitivitate cu cel vestic trebuie sa avem  subventii comune si asta este o prioritate de negociere pentru Guvernul actual. Pe pilonul II, pe investitii rurale, unde Romania are nevoie in continuare de mari investitii, noi sustinem cel putin aceeasi cheie de alocare ca si in perioada 2007-2013. Trebuie sa ne definim foarte clar prioritatile investitionale pe pilonul II pentru ca noi am mers in 2007 si perioada de preaderare cu foarte multe prioritati. Toate la noi sunt prioritati, ori daca vrem sa avem un grad  mai mare de absorbtie trebuie sa urmarim modelul Poloniei care a avut un numar de prioritati care chiar sunt prioritati.

Ati spus ca vreti sa blocati accesul strainilor la achizitia de terenuri si dupa 2013...

 • Am spus ca nu este bine sa achizitioneze strainii teren pentru ca terenul in Romania este foarte ieftin. Si chiar daca este ieftin, romanii nu-si permit la  ora actuala sa-l cumpere si sa investeasca. Ori, pentru straini terenul este foarte acceptabil, accesibil, si ar fi bine sa putem bloca. Greseala pe care  Romania in perioada de pre-aderare este ca s-a angajat, prin tratatul de aderare, ca in 2014 sa deschida piata terenurilor agricole pentru straini si este  foarte greu la ora actuala sa modifici tratatul de aderare. Vom depune demersurile dar trebuie sa fim realisti ca sansele de a obtine o modificare a  tratatului sunt foarte mici. O pot face si la ora actuala, pot arenda terenurile, pot lucra. Nu este o problema sa concesioneze, sa arendeze, sa-l  exploateze. Problema este ca terenul sa ramana in mana romanilor si dupa 2014, insa avem aceasta limitare pe care noi ne-am impus-o, nu altii, prin tratatul  de aderare.

Legat de procedura privind atragerea unor investitori prin parteneriat public-privat pentru canalul Siret-Baragan...

 • Acela este un subiect drag mie...este unul dintre cele 10 proiecte publice prioritate. Exista si interes pentru acest proiect insa este la Apele Romane. El imi este util mie. La irigatii sunt multe probleme. Infrastructura trebuie sa mearga in mana fermierilor prin infiintarea de OUAI-uri (n.red. organizatii  ale utilizatorilor de apa pentru irigatii) si federatii si eu le predau cu draga inima infrastructua. Ei trebuie sa-si faca aceste organizatii. 85% din  costurile apei de irigat il reprezinta energia electrica si daca nu asiguram agriculturii o energie mai ieftina nu putem fi competitivi pe acest segment.  Intre 40 si 70% din apa pompata din Dunare, in speta in sudul tarii, se pierde prin infiltrare si daca nu reusim sa impermealizam canalele magistrale, iarasi nu vom reusi sa obtinem un cost convenabil, nu vom reusi sa irigam.

Si ce veti face pentru a obtine o energie mai ieftina?

 • Pentru o energie mai ieftina am intreprins demersurile la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei pe aceasta problema si asteptam raspunsurile.

Veti trimite o notificare si Comisiei Europene?

 • Vom vedea daca suntem in situatie de ajutor de stat si vom instiinta si Comisia Europeana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4201 vizualizari

 • -9 (13 voturi)    
  Gaina (Joi, 8 martie 2012, 18:41)

  evoque [utilizator]

  este un organism viu, deci produce oua.
  Alt ministru de kalitate, produs biologic pdl, pacat ca se reproduc.
  • +5 (7 voturi)    
   atsa vorbeste prea coerent (Joi, 8 martie 2012, 19:27)

   adyQ [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   nu e bun...sa vina voiculescu!!!
 • -10 (12 voturi)    
  Gaina (Joi, 8 martie 2012, 18:41)

  evoque [utilizator]

  este un organism viu, deci produce oua.
  Alt ministru de kalitate, produs biologic pdl, pacat ca se reproduc.
  • +2 (2 voturi)    
   Mai lasa, bre (Vineri, 9 martie 2012, 11:22)

   AlisCuPar [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   gaina in pace, ca incepi sa te balbai !
   • 0 (2 voturi)    
    publicarea (Vineri, 9 martie 2012, 13:07)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui AlisCuPar

    comentariilor este in mana hotnews, nu eu administrez acest site.
    Raman insa surprins cat de selectiv este in publicarea replicilor. Sunt persoane pe acolo care daca sesizeaza comentarii anti-pdl sau critici mai persistente nu sunt publicate sub nici o forma.
    Acest lucru nu se intampla zilnic, fapt care spune multe despre anumiti lucratori de la hotnews.
 • +7 (11 voturi)    
  de parca se mai indoieste cineva (Joi, 8 martie 2012, 18:45)

  mdad [anonim]

  ca politicienii au tradat consecvent interesul national si ne-au facut sclavi la straini pe degeaba... au avut grija sa ne impovareze cu datorii aiurea si pe noi, si pe copiii copiilor nostri, prin furt si prin inselaciune, de coniventa cu oculta internationala. astept sa-i vad platind precum merita, nu mai mult dar nici mai putin.
  • +5 (7 voturi)    
   asta s-a vrut de la inceput (Joi, 8 martie 2012, 19:45)

   aprobacu [anonim] i-a raspuns lui mdad

   politicienii au avut grija sa falimenteze taranul: sa nu-l lase sa devina rentabil, sa nu-l subventioneze ca sa aiba saracu' o urma de rentabilitate, sa nu-l ajute cu credite pe dobinzi decente, sa nu-l lase sa vinda cinstit in piata, sa nu-l invete sa se asocieze etc. Banuiesc ca un bun procent din terenul agricol a fost deja achizitionat de ingineri financiari care vor vinde in 2013...of. Evident, nu va plati nimeni pentru nemerniciile astea...pardon, vor raspunde politic (adica nu penal)
 • +15 (17 voturi)    
  Strainii ar trebui sa inchirieze (Joi, 8 martie 2012, 19:05)

  Andrei [anonim]

  Nu sa cumpere terenurile agricole! Nu este rational. Noi nu putem sa ne deschidem ferme dacat cu fonduri europene, pe care nu le acceseaza usor omul de rand, pe cand strainul vine cu capital intr-o tara saraca si ne cumpara bucatica cu bacatica. Lucram pentru investitori, producem prea putine bunuri, mai mult importam tot de la astia care vin sa cumpere .... adica ne cumpara pamantul cu banii nostri!.... le dam si pamantul de sub picioarele noastra! Bravo baieti!
  • +10 (10 voturi)    
   Corect (Joi, 8 martie 2012, 19:38)

   mvr [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

   Terenurile ar trebui cel mult concesionate.
   Nu vandute !

   In plus ministrul spune ca s-a facut o greseala. OK! ...dar acum corectati-o !
   • +2 (2 voturi)    
    Multe lucruri de corectat! (Vineri, 9 martie 2012, 12:07)

    Tudor din Vladimiri [anonim] i-a raspuns lui mvr

    Vad ca PDL-ul nu vorbeste de Legea 247!!!!
    Ce comasare cand acesti guvernanti sunt singurii din istoria post decembrista CARE NU AU RETROCEDAT NIMIC!!!!!Tot comunistii deghizati au concesionat terenurile agricole si fac averi de milioane de euro.Chiar dorim sa ne luam dupa exemplul Poloniei:acolo s-a facut dreptate si oamenii au intrat in posesia terenurilor furate de comunisti.Sunt multe greseli de corectat dar nu exista vointa necesara.
  • +4 (6 voturi)    
   Pentru "andrei"... (Vineri, 9 martie 2012, 7:46)

   Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

   PERFECTA DREPTATE!!!!

   Nici macar in America, 'leaganul' capitalismului pervers,
   PAMINTUL nu se vinde ne-americanilor! Simplu ca 'buna-ziua'!!!

   Tovarasul Secretar General al Partidului Camilelor din Arabia Saudita vrea sa fie proprietarul Hotelului Beverly Hills ???

   Nici o problema ! Hotelu' e a lu' matale, pamintul e al meu!

   De ce? Pentru a fi supus legilor si codurilor AMERICANE de constructie si folosinta.

   Singurele petice de pamint INCHIRIATE strainilor, sint parcelele pe care este asezate ambasadilii...
 • -2 (8 voturi)    
  vin mosierii (Joi, 8 martie 2012, 20:15)

  mihai [anonim]

  noi nu ne vindem tara ! am mai auzit sloganul asta si nea adus unde nea adus hai sa mai facem odata ca ne prinde bine saracia
 • -3 (5 voturi)    
  Haide da (Joi, 8 martie 2012, 20:31)

  Zummm [utilizator]

  Stati voi linistiti Strainii tot cumpara pamantul romanesc la greu asa ca.....
 • +9 (9 voturi)    
  Constitutia Romaniei punctul 1 (Joi, 8 martie 2012, 20:44)

  Adrian [anonim]

  (1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Asadar dragi politicieni va rog sa respectati constitutia. Nu ma intereseaza ce s-a promis ce s-a facut inainte. Atata timp cat este impotriva constitutiei este ANTINATIONAL cine a facut acele promisiuni de a vinde terenul strainilor este UN TRADATOR.
  • +2 (4 voturi)    
   pai... (Joi, 8 martie 2012, 23:56)

   mda [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   ... de ce crezi ca o tot tin lae cu modificarea Constitutiei?! si inca nu cred ca suntem noi constienti de mizeria care ni s-a copt in schimbul dreptului lor de a devaliza linistiti tara impreuna cu altii... certuri politice?! subiecte "fierbinti", adesea frizand tabloidul? praf in ochii fraierilor, paine si circ. in rest, propaganda intru dihonie generala ca sa fim mai usor de manipulat. asa, de genul celei duse de cineva aici pe forum care arunca cu texte de genul "suntem prosti ca nu ne vindem tara"...
  • 0 (0 voturi)    
   inculpatul NASTASE-14 case (Marţi, 13 martie 2012, 15:01)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   asta e tradatorul ,il judeca cineva,pt actele de distrugere a economiei nationale.......?!?!?
 • +5 (9 voturi)    
  ok (Joi, 8 martie 2012, 22:18)

  Gabriel [anonim]

  Globalizarea, adica o politica externa a USA si UK, globalizarea mai mica impusa de Germania, adica UE, neoconservatorismul darwinist social, idealismul din TRI, neoliberalismul economic, colonialismul, vasalitatea economica si politica, capitalismul venit la pachet cu democratia liberala si globalizarea informationala, tradarea de neam si tara....iata concepte care au distrus ROMANIA.
 • +6 (8 voturi)    
  vai de mine (Joi, 8 martie 2012, 22:34)

  Ionescu [anonim]

  Pai vin arabii (prin firme europene, ca nu-i porblema) si de cumpara toata Romania. Adica maresc pretul la baril cu 20 dolari si gata , au facut rost de bani. AAAaaa, pai dolarii aia tot de la noi sunt, deci noi le dam bani sa ne ia pamantul.
  Globalizarea asta produce niste distorsiuni mari si de necontrolat de catre tari. Eu cred ca in viitorul nu o sa mai existe state ci companii care stapanesc Pamantul.
 • +4 (4 voturi)    
  nu poti sa fi ca Polonia (Vineri, 9 martie 2012, 3:29)

  . [anonim]

  decat daca esti Polonia.E ca si cum vrei sa ajungi din urmao masina cu 300 la ora,cand tu ia maxim la kilometraj 200.Nu ai cum,strici masina,faci accident,ori iti ajustezi dorintele,ori iti cumperi o masina mai buna.
 • +4 (4 voturi)    
  nu i se pare in ordine sa dai subventii (Vineri, 9 martie 2012, 3:36)

  kl [anonim]

  pt pajisti pt fluturi sau gasca cu gat rosu...Plus,nu se poate micsora plafonul ala pt bani europeni,sa fim seriosi,cati din aia de pe la tara cu wc in spatele curtii isi permit sa ia din banii aia?Credeam ca asta e scopul acelor bani,sa-i ajute pe nuii din cei mai dezavantajati,ca apoi sa nu mai fie tentait sa-mi voteze comunism si alte din alea,ca pe urma iar ne vaitam si ii injuram,dar nimeni nu a facut nimic sa preintampine.
 • -3 (5 voturi)    
  Ca la noi, la nimeni... (Vineri, 9 martie 2012, 7:34)

  Cadillac [utilizator]

  "Eu nu pot sa accept o politica agricola COMUNA cu doua viteze (!!!) in care unii primesc o suma, iar altii 50%" !!!

  Autorul acestei fraze de o "intelepciune" iesita din comun,
  de o clar-viziune vecina cu "genialitatea", este...

  ...unul dintre ministri.

  P S Stimate Domnule Academician, Bula

  Cu multa umilinta si sinceritate, va cer iertare pentru
  miile de bancuri "nesarate" avind - pe nedrept - ca personaj principal distinsa Dvs persoana.
  Puteti fi fericit, Domnule Bula; cei pe care Dvs i-ati pus sa repete clasa a IV-a de 6 ori in urma cu 30 de ani, astazi fac parte din Guvernul Rominiei.
  • +4 (4 voturi)    
   Ca sa priceapa si-un prost ca mine... (Vineri, 9 martie 2012, 12:40)

   Prostu' satului [anonim] i-a raspuns lui Cadillac

   Marea ta problema nu e asadar ca subventia pentru fermierul roman e la jumate (sau mai putin) decat aia pentru occidental -- ceea ce inseamna, asa, la o privire, ca la vreo doua miliarde de euro care NU intra in tara in fiecare an.
   Problema ta e ca, din motive neclare, nu-ti place cum s-a exprimat ministrul asta.
   Bravo, tata, ai extras esentialul, esti cel mai tare din parcarea in care esti parcat.
 • +5 (5 voturi)    
  Despre motorina nu s-a zis nimic... (Vineri, 9 martie 2012, 7:50)

  Alex [anonim]

  E bine ca se vorbeste de reducerea pretului la energia electrica, dar de ce nu si la motorina? Pentru eficienta nu poti sa lucrezi terenurile decat mecanizat, iar pretul combustibilului cade greu.
 • -3 (3 voturi)    
  Dovada! (Vineri, 9 martie 2012, 8:42)

  George Ferodovici [anonim]

  Iata ca cei care il numesc pe nedrept pe D-L Stelian Fuia "ministrul Cotcodac" gresesc. Domnia-Sa este intradevar un specialist in agricultura.
 • -3 (5 voturi)    
  Pamant (Vineri, 9 martie 2012, 9:18)

  Bogdan [anonim]

  Caz concret, primesc 50 ha in telorman de la bunici, cumparat cu galbeni, cu saci de galbeni in decurs de circa 200 ani. Eu fiind din Bucale il dau la asociatie vreo 10 ani sa-l lucreze, sami dea si mie ceva. ei mil distrug cu tonele de azotat. Acum e parloaga, si niciodata pamantul meu nu va mai fi dat la cineva.
  Tre sal tin parloaga 20 ani sa-si revina. In RO nimeni nu are grija de BUNUL ALTUIA.
  Am vrut sa pun tutun Virginia anul trecut si nu a iesit, solul e alb de la tonele de ingrasaminte. Apoi, sa zicem ca eu primeam 100 milioane de la stat pt pamantu meu, de la asociatie primeam 30 milioane. Deci asociatia numi dadea mie nici macar toti banii primiti de la stat pt pamantu meu, nu mai zic de grau, porumb, etc, apoi , sa zicem ca CULTIV eu pamantu, dau 30 milioane sa pun 1 ha grau si cand il vand ies cu 15 milioane, pierdere 50 la suta. Nimeni nu poate obliga pe nimeni ce sa faca cu pamantu lui, ca nici eu nu ma duc la altii care au blocuri intregi sa ii oblig sa le inchirieze. Propietatea e sfanta, da ai nostrii catei de la putere nu inteleg.
  • +2 (2 voturi)    
   Bogdane, tata... (Vineri, 9 martie 2012, 12:51)

   Prostu' satului [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Nicaieri in lumea asta, nu doar in Romania, n-o sa aiba altcineva grija de bunul tau. Nu pari sa fii chiar tanar, asa ca sunt uluit cum de n-ai aflat chestia asta pana acum.
   Doi, mie mi-ar fi rusine sa spun ca nu-s in stare nici macar sa am grija de ce-au muncit sapte-opt generatii intregi inaintea mea, intre vremuri de foamete si razboaie, sa agoniseasca.
   Trei, subventia aia nu se da proprietarului de pamant, se da cui il munceste, asa ca n-ai a te plange.
   Patru, hectarul de grau nu costa nici pe departe 3000 de lei; poate jumatate, mai ales la suprafete mai mari, ca a ta.
   Cinci, cuvantul "asigurare" iti spune ceva?
   Sase, nu e nicicum cazul sa-l tii 20 de ani parloaga. Exista solutii mult mai destepte.
   Sapte, aici sunt de acord cu tine, la povetsea cu obligatul de catre stat.
   Opt, mai bine l-ai vinde, pamantul ala. E pacat si de el, si de tine. te chinui si tu degeaba, iti bati joc si de el si de munca inaintasilor.
   • +1 (1 vot)    
    Sigur ca da...... (Sâmbătă, 10 martie 2012, 5:13)

    Coco Channel [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

    sa-l vanda cu un pret de nimic ca sa aiba comunistii romani ce negocia cu strainii de la 4000 euro hectarul.
    Oamenii amarati au vandut deja cu 400 lei/hectarul si acum nu mai au nimic.
    Si pe vremea lui Stalin/Dej s-au pus cote ca sa vanda oamenii proprietatile agrare ....
    Ce destepti sunteti voi,comunistii deghizati!
    Vineti voi proprietatile voastre,ciocoi vechi si noi!
    Comunistii isi bat joc de munca inaintasilor!
    • +1 (1 vot)    
     Crezi ca eu ma bucur? (Sâmbătă, 10 martie 2012, 20:41)

     Prostu' satului [anonim] i-a raspuns lui Coco Channel

     Am fost rau cu Bogdan -- dar la pct. 2, nu la 8.
     Ce vrei sa faca cu el?
     E clar din ce scrie ca n-are de gand sa se mute acolo (ca, vb aia, ochiul stapanului ingrasa vita), nici sa cumpere mai mult, nici sa-l lucreze el -- fie nu-si permite, fie nu se pricepe, fie nu-l intereseaza ca afacere/activitate, fie cate putin din fiecare -- iar de dat in seama altora a incercat deja, cu rezultatele prezentate.
     Ce-ai vrea sa faca, tu ce-l sfatuiesti? Sa-l tina parloaga si sa plateasca impozite degeaba (eventual din ce in ce mai mari, cum ar vrea guvernul)?
     Sa puna ceva, orice, ca sa aiba oamenii locului ce "recolta" noaptea, la lumina lunii?
     Zi tu ce-ai face in locul lui si imi pun cenusa-n cap...
     Altfel, n-avea tu grija comunistilor... ei si urmasii lor, deghizati acum in membri de vaza ai tuturor partidelor (ti-l amintesti pe Base la prezidentialele din 2004, cum caina bietul popor roman ca trebuie sa aleaga tot intre doi comunisti?), sunt principalii profitori ai "tranzitiei" si prin urmare primii care s-ar impotrivi unei restauratii comuniste.
 • -1 (3 voturi)    
  da (Vineri, 9 martie 2012, 9:26)

  AnytaMarya [utilizator]

  Cu domnul Stelian Fuia care este un specialist in agricultura, Romania va prospera. Avem incredere ca lucrurile vor merge mult mai bine acum , ca nu ne vom mai vinde terenurile strainilor si ca vom primi spijin din partea dumnealui.
 • -3 (3 voturi)    
  aiureli (Vineri, 9 martie 2012, 9:30)

  giac [anonim]

  Si iliescu zicea prin anii 90 ca nu ne vindem ieftin si s a ales praful de tot. Conteaza in agricultura sa se lucreze la standarde ridicate pamantul , indiferent de natia propietarului . Doar asa are de castigat romania .De ce ar fi ok sa vedem 100 de culita tarata propietari,doar pt ca ar fi romani , in locul unor companii straine cu reputatie care investesc in tehnologii de exploatare si in industria alimentara . Ca Ion da hectarul cu 1000 sau cu 3000 asta nu are relevanta . Romanii nu au resurse sa exploateze potentialul agricul imens .Nu mai discutam si de investitii in industia alimentara .
  • +1 (3 voturi)    
   Din trei motive (Vineri, 9 martie 2012, 12:58)

   Prostu' satului [anonim] i-a raspuns lui giac

   Unu, pentru ca nen'tu Culita e cam la fel de eficient ca si compania straina cu reputatie etc.
   Doi, pentru ca, oricat de cinic ar parea, daca tot e sa ma fure unul si sa se imbogateasca pe spinarea mea, macar sa fie unul de-al meu... Ceteris paribus, cum se zice la noi in sta ;-)
   Trei, si de data asta serios, pentru ca, la o adica, la o mare nevoie, strainul incarca graul pe vapor si il duce sa-i hraneasca pe-ai lui, nu pe mine.
   Mai nou vad ca toata lumea umbla cu independenta energetica in gura, da' ca pana la energie gura aia s-ar cuveni sa mestece niste paine, nu se gandeste mai nimeni.
   • -3 (3 voturi)    
    trei motive gresite (Vineri, 9 martie 2012, 14:04)

    Havel [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Primul motiv nu sta in picioare....uneori investitorul roman e mai bun; alteori e mai putin performant; in concluzie important e sa fie un investitor cat mai eficient, nu sa fie roman sau strain.
    Al doilea motiv, de asemenea, nu sta in picioare....eu as prefera sa nu ma fure nimeni....daca se intampla sa fiu furat, nu ma intereseaza daca e "de-al meu" sau nu.....dar in orice caz este deplasat sa compari faptul ca un investitor cumpara un teren cu un furt....nimeni nu te fura....
    Al treilea motiv nu e doar gresit, e total absurd....nimeni nu incarca a priori graul pe vapor sa il duca neaparat la el acasa. Hanz, neamtul care vine in Romania si cultiva grau va vinde cu cea mai mare placere acolo unde e pretul mai bun. Daca pretul e 1000 de euro pe tona spre exp in Germania si 1050 in Romania, crezi ca e nebun sa il duca in Germania? Pretul va dicta unde se duce marfa....adica exact acelasi lucru care se intampla si acum.
    • +1 (1 vot)    
     Si-asa, si altminteri... (Vineri, 9 martie 2012, 18:09)

     Prostu' satului [anonim] i-a raspuns lui Havel

     La pct. 1 n-am ce zice, pentru ca e clar ca ati comentat cum se comenteaza de obicei, adica fara sa cititi cu o minima atentie ce-am scris.
     La al doilea, da, va dau dreptate in ceea ce priveste faptul ca e deplasat sa vb de furt. Rectific si raman doar la partea cu imbogatitul -- cu siguranta veti fi de acord ca e de preferat ca nu numai taxele, ci si (cat mai mult din) profitul unei afaceri sa ramana in tara???
     Pct. 3 e mai complicat si ar trebui o discutie mult mai lunga, dar nu sunt convins ca merita efortul. Daca va numarati printre cei care au inghitit pe nemestecate galusca globalista, a lipsei de nationalitate a capitalului, a tratamentului nediscriminatoriu samd, oricum n-o sa va convinga nimeni ca, de fapt, desi la suprafata spune altceva, in realitate fiecare guvern lupta feroce ca sa-si protejeze propria piata si propriii intreprinzatori... si in acelasi timp sa le haleasca pe-ale altora.
     Mai ales in vremurile astea incerte si, desigur, ma refer doar la guvernele care simt o minima responsabilitate fata de natiunile respective.
     Asa ca poate ar trebui sa reinterpretam putin vorba aia cu fa ce zice popa...
     Apoi, desi chestiunea destinatiei profiturilor ramane un subiect deschis, in ceea ce-i priveste pe Hans si Gheorghe, costuri, profituri, piete etc., v-as mai aminti o alta zicere celebra, "The purely economic man is indeed close to being a social moron" (Amartya Sen, 1977).
     Altfel, sigur, dvs. sunteti intrutotul liber sa va vindeti pamantul (eventual si mortii din cimitir, ca desteptii de la Rosia Montana), bunaoara acelor investitori de prin Golf care, bineinteles, nu urmaresc decat un profit cinstit si s-au gandit sa-l faca venind in Romania sa cultive grau, in virtutea indelungatelor traditii agricole arabesti...
 • +3 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 9 martie 2012, 9:59)

  Erasm [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  g (Vineri, 9 martie 2012, 11:24)

  h [anonim]

  si Polonia daca am reusi sa ajungem,si ar fi extraordinar,oricum mai sus de atat nu cred ca putem,iluzii etnobotanice,trebuie doar sa te uit la saracia de secol xIx din jur sa vezi de ce.
 • +1 (1 vot)    
  REFERENDUM !! (Vineri, 9 martie 2012, 13:10)

  Unde esti tu, ȚEPES DOAMNE ? [anonim]

  Aceasta afirmatie:
  „Romania s-a angajat, prin tratatul de aderare, ca in 2014 sa deschida piata terenurilor agricole pentru straini si este foarte greu la ora actuala sa modifici tratatul de aderare” primeste in mod cert o replica extrema :
  - Unde este referendumul prin care intregul popor sa-si spuna cuvantul ???
  - Strangem semnaturi pentru demiteri, pt orice, iar pentru pamantul strabun al neamului romanesc , stropit cu jertfa de sange a doua mii de ani de lupte ale acestui brav neam romanesc, neîngenunghiat, .. se gaseste o gasca de tradatori care-si inchipuie ca pot sterge ei o Istorie ? Unde este REFERENDUMUL pe asa o tema ????
  - Sa facem acest REFERENDUMUL si sa mergem la: CEDO, la Curtea Europreana de Justitie, la Strasburg, .. si pe unde-o mai fi nevoie, caci nici-unde in lume nu s-a pomenit ca o mana de tradatori, de smecheri, de idioti, sa poata vinde de capul lor o Tara, o Istorie !!
  - Suntem un popor liber, si nimeni nu ne poate vinde, caci nu suntem robii nimanui !!
  - In virtutea carui DREPT INTERNARIONAL se poate ca cineva sa vanda ce nu este al lui ??
  - Acel tratat trebuie atacat prin vointa unanima a acestui popor !!
  - Ce ne plangem si ne vaicarim … ca „ au semnat niste idioti ”, fara drept de proprietate, un asemenea tratat ??
  - Ce sa te astepti de la Iliescu-Nastase ??
 • +1 (1 vot)    
  Nu exista probleme fara solutii (Vineri, 9 martie 2012, 13:37)

  Teo [anonim]

  Daca niste nepriceputi (sau niste corupti) au negociat prost, nu trebuie sa ne lamentam, ci sa gasim solutii. De exemplu, in Acordul cu UE nu este precizat ca se va face deschiderea pietii terenurilor agricole pentru straini in proportie de 100%. Deci se poate limita piata acestor terenuri pentru straini, de exemplu, la maximum 15-20% din ce exista in fiecare judet. Piataar ramane deschisa pentru straini (Acordul ar fi respectat), dar si agricultorul roman ar fi protejat.
  Din pacate, nimeni din clasa politica nu este interesat decat de propriile interese egoiste, numeni nu va cauta si nu va aplica solutii.
 • -1 (1 vot)    
  Pamantul trebuie sa fie al romanilor si nu al stra (Sâmbătă, 10 martie 2012, 2:21)

  Sufletul meu este pamantul [anonim]

  Daca exista vreun partid ce iubeste Romania si poporul sau ii cerem sa actioneze imediat pentru a impiedica strainii sa ia pamantul romanilor.Nu vrem ca roamnii sa fie scavi la italieni jegosi si criminali, la frantuji sclifositi, olandezi sodomisti.,si alte borfe aduse de vanturi.Noi romanii nu avem drepturi nici in Romania si nici in afara tarii.Am fost alungati din tara de politicienii romani care sunt uneltele occidentului. Economia Romaniei care avea destule echipamente viabile si piete de desfacere a fost distrusa INTENTIONAT DE POLITICIENII ROMANI!Acum a mai ramas ca pamantul sa fie vandut pe nimic strainilor iar roamnii sa fie sclaviilor.DE CE?Cine va da dreptul domnilor politicieni sa distrugeti Romania?Sunteti uneltele cui? Istoria si Stramosii nostri,,, Stefan cel Mare . Basarabii, Brancovenii, ... au condus poporul in lupta contra inrobirii .De ce voi politicienii de azi nu sunteti capabili sa intelegeti ca faceti mult rau acestui popor. VA CEREM CA SA ANULATI TOATE CLAUZELE DAUNATOARE ROMANIEI ADAUGATE LA TRATATELE
  VOASTR E SECRETE SI NESECRETE.......


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by