Coca-Cola si Pepsi isi vor schimba reteta pentru a evita ca pe ambalajele celebrelor bauturi sa fie afisat un avertisment legat de riscul de cancer, in conformitate cu legile din California, anunta BBC News.

Noua formula pentru colorantul folosit de cele doua marci va contine un nivel mai redus de 4-metilmidazol - un produs chimic introdus in California pe lista agentilor cancerigeni si care confera bauturilor carbogazoase culoare specifica.

"Consideram ca nu exista niciun risc pentru sanatatea publica care sa justifice o astfel de schimbare, dar am cerut furnizorilor de caramel sa faca acest pas pentru ca produsele noastre sa nu devina subiectul unor avertismente stiintifice nefondate", a declarat un oficial al Coca-Cola, Diana Garza-Ciarlante, pentru Associated Press.

Acest produs chimic a fost legat de aparitia cancerului la soareci si la sobolani, potrivit unui studiu stiintific, dar nu exista nicio dovada ca ar reprezenta un risc pentru sanatatea oamenilor, precizeaza American Beverage Association.

Administratia americana pentru alimente si medicamente a explicat ca o persoana ar trebui sa bea intr-o zi 1.000 de cutii de Coca Cola sau de Pepsi pentru a primi aceeasi doza de produs chimic care a fost administrata animalelor testate in laborator.

UPDATE: Pozitia oficiala a companiei Coca Cola, remisa HotNews.ro:

"Am cerut furnizorilor nostri de caramel sa modifice procesele lor de productie pentru a reduce cantitatea de 4-MEI din caramel

In ultimele cateva zile, au intrat in atentia presei din intreaga lume interpretari eronate despre caramel si bauturile racoritoare produse de Compania Coca-Cola. Dorim sa clarificam acest subiect.

Colorantul de caramel utilizat pentru producerea tuturor produselor noastre este si va fi intotdeauna sigur. Compania Coca-Cola NU isi schimba faimoasa reteta pentru producerea bauturii racoritoare Coca-Cola. De-a lungul anilor, am imbunatatit procesele de productie, dar nu am modificat niciodata formula noastra secreta.

Am cerut furnizorilor nostri de caramel sa modifice procesele lor de productie pentru a reduce cantitatea de 4-MEI din caramel, dar aceste schimbari nu vor afecta reteta, gustul deosebit si nici calitatea exceptionala pe care produsele noastre o ofera consumatorilor. Aceste schimbari nu vor afecta culoarea sau gustul Coca-Cola.

Angajamentul nostru de a furniza produse de cea mai inalta calitate si la cele mai inalte standarde de siguranta alimentara ramane principala noastra prioritate. Vom continua sa ne bazam pe cercetari stiintifice reale si nepartinitoare, pentru a ne asigura ca produsele noastre sunt sigure."