Combinatul Chimic Oltchim din Ramnicu Valcea ar putea fi privatizat pana la sfasitul lunii iulie, a declarat, sambata seara, directorul general al societatii, inginerul Constantin Roibu. "Anuntul pentru privatizarea pachetului de 54,8% pe care il detine statul la Oltchim a fost deja publicat. Cei care doresc sa cumpere pachetul de actiuni au la dispozitie 30 de zile pentru a-si pregati documentarea, iar cei care doresc reintegrarea cu rafinaria de la Pitesti trebuie sa ia legatura cu Petrom-ul pentru a o cumpara. Dupa ce vor face documentarea, potentiali investitori vor depune ofertele, iar pe baza acestora MECMA face caietul de sarcini pentru licitatia finala. In acest timp se face conversia creantei AVAS in actiuni. Procesul de conversie poate dura deci vreo trei luni si dupa asta se va trece efectiv la licitatia finala. La finele lunii iulie, Oltchim ar fi privatizat", a declarat Roibu la un post de televiziune local, potrivit Agerpres.

Roibu spune ca in procesul conversiei creantelor in actiuni, pretul pe actiune va avea o valoare nominala de 0,1 leu, in timp ce pe bursa valoarea unei actiuni este de 1,2 -1,3 lei.

Referitor la privatizare, Roibu a declarat ca trei investitori au parut interesati de societatea valceana: "Este vorba de o companie din Rusia, una din Emiratele Arabe si un fond. Din punctul meu de vedere un fond de investitii intra pentru 3-5 ani de zile. Interesul lor nu este sa investeasca mult, ci atat cat sa puna societatea pe profit si apoi sa vanda. Un investitor strategic din Rusia sau Emirate are rezerve de titei proprii. Prin conductele care leaga Pitestiul de Marea Neagra intra titei la rafinarie, prelucrezi apoi prin petrochimie produci produse petrochimice in Romania, adica direct in UE. Pe cand daca produci acolo in Rusia sau Emirate produse petrochimice, trebuie sa platesti taxe vamale ca sa intri cu ele in UE. Repet, am incredere intr-un investitor care negociaza cu Petrom si pentru preluarea rafinariei, de fapt asta este garantia ca Oltchimul ar intra pe maini bune. Unul care vrea doar Oltchimul s-ar putea sa vrea doar sa-l taie."

Potrivit managerului general, valoarea combinatului este de aproximativ 100 de milioane de euro: "Trebuie spus ca in acest moment Oltchim are toate taxele catre stat achitate. Daca cineva va cumpara Oltchim cu petrochimia de la Pitesti si cu rafinaria de la Petrom ar putea ajunge la o cifra de afaceri de 3,5 miliarde de euro, adica o crestere a PIB-ului cu 2%. Din 1992 si pana acum au fost investiti la Oltchim 400 de milioane de euro. In 1992, cifra de afaceri a combinatului era de 76 de milioane de euro, in 2008 cifra de afaceri era 528 de milioane euro. Desi am functionat in ultimul an numai cu o parte din instalatii tot am avut o cifra de afaceri de 390 de milioane de euro".

Managerul combinatului a mai declarat ca intre Pitesti - Ramnicu Valcea - Craiova se poate crea un triunghi unde ar putea aparea fabrici legate de industria auto din Pitesti si Craiova si de Oltchim, avand in vedere ca "dintre cele 75.000 de tone de mase platice pe care le foloseste Renault, jumatate din ele vin de la Oltchim".

Roibu a mai adaugat ca ideea cu managementul privat nu e oportuna: "Ar putea fi un fiasco, mai ales ca acum este deja deschis procesul de privatizare. Am auzit in presa ca un manager privat ar avea un salariu de 60.000 de euro. In acest caz, cat dai salariu celorlalti directori - economic, financiar, tehnic. Raman la fel, sau le dai si lor un 40 - 45.000 de euro. Daca le dai lor cat le dai celor din subordinea lor...S-a gandit cineva la asta?".

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea va fi privatizat in doua etape, respectiv pe baza de oferte preliminare neangajante, faza urmata de organizarea unei licitatii cu oferta in plic, iar potentialii investitori vor putea negocia direct cu OMV Petrom preluarea Arpechim, rafinarie aflata in conservare, se arata in anuntul de vanzare a companiei, publicat pe 16 martie de Ministerul Economiei, actionarul majoritar al combinatului.