Rusia a confirmat luni ca va suspenda incepand de marti importurile de porci vii proveniti din Uniunea Europeana (UE), din cauza propagarii virusului Schmallenberg, o decizie care a fost criticata de Bruxelles, relateaza AFP.

Agentia federala de control veterinar (Rosselkhoznadzor) precizeaza, intr-un comunicat, ca a considerat "indispensabila suspendarea temporara, incepand cu 20 martie, a importurilor din UE" a vacilor, oilor, caprelor si a porcilor vii.

Aceasta decizie a fost luata in urma propagarii virusului Schmallenberg, care provoaca malformatii congenitale la aceste animale, explica agentia.

Joi, o sursa de la Bruxelles afirmase ca experti UE sunt in drum spre Moscova, pentru a incerca sa convinga Rusia sa nu recurga la o astfel de masura, care va avea repercusiuni serioase asupra exportatorilor din tarile baltice.

Virusul, identificat pentru prima oara in noiembrie, in Germania, in satul Schmallenberg, de unde provine si numele sau, a fost reperat ulterior in Olanda, Belgia, Franta, Marea Britanie si Italia.

Boala este relativ benigna pentru animalele adulte: febra, diaree, reducerea productiei de lapte. Dar este foarte periculoasa pentru femelele gestante, deoarece poate provoca grave malformatii la fetusi si avorturi.

Moscova suspendase deja importurile din Marea Britanie, Germania, Olanda, Belgia si Franta.