Companiile farmaceutice Bayer, Sintofarm si distribuitorii Mediplus, Polisano, Relad, Farmexim, Farmexpert, Fildas, Montero, ADM, Pharmafarm au fost sanctionate de Consiliul Concurentei cu aproximativ 51,52 milioane lei (aproximativ 12 milioane euro) pentru incheierea unor intelegeri privind interzicerea exportului de produse Bayer si, respectiv, Sintofarm, a anuntat luni Consiliul Concurentei.

Autoritatea de concurenta a anuntat luni ca a finalizat inca doua investigatii pe piata farmaceutica: Bayer, Sintofarm si distribuitorii pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale si, respectiv, o posibila intelegere anticoncurentiala intre membrii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si cei ai Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR).

  • "Aceste intelegeri anticoncurentiale, considerate incalcari grave ale legislatiei concurentei, au avut ca obiect restrangerea concurentei prin izolarea pietei romanesti si impiedicarea comertului pe alte piete, inclusiv in cadrul pietei comune. Implicarea distribuitorilor in activitati de export nu conduce la riscul unei aprovizionari necorespunzatoare a pietei romanesti deoarece, conform reglementarilor in vigoare, distribuitorii angro au obligatia de a satisface cu prioritate si in mod satisfacator cerintele pietei din Romania", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedinele Consiliului Concurentei.

Amenzile aplicate de Consiliul Concurentei sunt urmatoarele:Bayer - 7,25 milioane lei, Sintofarm - 63.000 lei, Mediplus - 11,74 milioane lei, Polisano - 3,75 milioane lei, Relad - 1,58 milioane lei, Farmexim - 4,85 milioane lei, Farmexpert - 10,99 milioane lei, Fildas - 5,82 milioane lei, Montero - 75.000 lei, ADM - 3,97 milioane lei si Pharmafarm - 1,38 milioane lei.

Investigatia privind interzicerea exportului de produse Bayer si Sintofarm, a fost declansata de Consiliul Concurentei, din oficiu, in septembrie 2009.

De asemenea, Consiliul Concurentei a finalizat, fara a aplica sanctiuni, investigatia privind o posibila incalcare a Legii Concurentei de catre membrii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si cei ai Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR).

Investigatia a fost declansata in luna octombrie 2008 ca urmare a deciziei companiilor de a sista livrarile de medicamente catre spitale si farmacii. Conform reprezentantilor celor doua asociatii, aceasta decizie se datora refuzului Ministerului Sanatatii de a ajusta pretul medicamentelor, in functie de evolutia cursului valutar.

  • "Avand in vedere ca Ministerul Sanatatii a dat curs solicitarilor distribuitorilor de produse farmaceutice de actualizare a cursului de schimb conform prevederilor legale si  nu au mai fost sesizate actiuni similare ale acestora, Consiliul Concurentei a decis sa nu aplice sanctiuni in acest caz. Cu toate acestea, noi am avertizat reprezentantii celor doua asociatii ca operatorii economici concurenti trebuie sa isi desfasoare activitatile in mod independent si ca urmare ii vom monitoriza cu mare atentie pentru a vedea daca respecta regulile de concurenta", a mai spus presedinele Consiliului Concurentei.

In anul 2011, Consiliul Concurentei a finalizat mai multe investigatii in domeniul farmaceutic, valoarea amenzilor aplicate fiind de 60 milioane lei (aproximativ 14 milioane euro):

  • 51,52 milioane lei (aproximativ 12 milioane euro) - Bayer si distribuitorii acesteia pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale
  • 5,99 milioane lei (aproximativ 1.389.157 euro) - Baxter si distribuitorii acesteia pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale
  • 1,87 milioane lei (aproximativ 435.264 euro) - Belupo Croatia si distribuitorul acesteia in Romania, SC A&G MED TRADING SRL pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale
  • 467.081 lei (108.623 euro) - Labormed Pharma pentru punerea in practica a unei concentrari economice inainte de obtinerea unei autorizari din partea Consiliului Concurentei