Una din marile provocari economice cu care UE se confrunta este descoperirea si accesul pe asa numitele "piete noi": Brazilia, China, India, si schimburi mai intense cu cele "traditionale": SUA si Japonia. Comisia Europeana a anuntat miercuri ca a adoptat noi reglementari privind achizitiile publice internationale si a stabilit ca sub pragul de cinci milioane de euro nu mai exista nici o restrictie.

"Daca Europa ar fi deschisa 100% nu e garantat ca vom avea deschidere si din partea pietelor pe care le vizam. Pe de alta parte, in zece state membre UE exista restrictii nationale si masuri de protectionism, astfel ca asistam la o anumita fragmentare a pietei unice", a spus comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier. El s-a referit la state ca Marea Britanie, Spania, Austria, care au anumite reguli pentru accesul companiilor din state terte la contractele interne.

"Am ales o propunere care se refera la un prag de 5 milioane de euro cifra de afaceri. Sub acest prag nu exista nici o restrictie pentru participarea la achizitiile publice in UE. Exista deschidere suta la suta", a precizat comisarul pentru piata interna Michel Barnier. Peste acest prag, Comisia Europeana trebuie sesizata. Achizitiile publice cu valoare mai mare de cinci milioane de euro reprezinta 7% din contracte, dar ca volum 61% din valoarea tranzactiilor.

Achizitiile publice inseamna o piata de 1.000 de miliarde de euro pe an. In UE, achizitiile publice reprezinta aproximativ la 19% din PIB si reprezinta un instrument important pentru crestere, mai ales in timpul unei crize economice. "Pe piata de achizitii publice UE este in mod traditional foarte deschisa. Acest lucru nu este intotdeauna insotit de un grad similar de deschidere din partea partenerilor comerciali ai UE", a precizat CE.

La nivel mondial, doar un sfert din piata de achizitii din lume este deschisa pentru competitia internationala. "Restrictiile aplicate de catre partenerii comerciali ai UE afecteaza sectoarele in care UE este extrem de competitiva: constructiile, transportul public, dispozitivele medicale si produsele farmaceutice", a mai precizat Executivul UE.

UE are piata deschisa 90%, SUA doar 32%, China - inchisa total

Comisarul pentru comert, Karel de Gucht, a spus ca masura are in vedere incurajarea partenerilor externi ai UE sa-si deschisa pietele lor de achizitii publice. "E valabil si pentru economiile aflate in dezvoltare, dar si pentru cele mature. Noi suntem piata cea mai deschisa", a spus De Gucht.

Mai precis, piata achizitiilor publice in UE are o valoare estimata la 352 de miliarde de euro. Comisarul pentru comert a precizat ca UE are piata deschisa in proportie de 90% spre deosebire de SUA (32%), Japonia (28%), Canada (16%). Pietele emergente: China, India, Brazilia, Rusia sunt inchise total in privinta achizitiilor publice.

Cum poate actiona UE prin noile reguli

Primul instrument, cel international: "Daca ajungem la concluzia ca o tara discrimineaza un partener european, negociem cu Guvernul tarii respective. Daca nu ajungem la niciun rezultat, putem impune tarii respective restrictii in toate cele 27 state membre UE", a precizat comisarul pentru comert.

Al doilea instrument, cel european: "Trebuie sa e asiguram ca avem acelasi regim in intreaga UE pe baza unei reguli simple, autoritatea contractanta sa poata solicita CE sa interzica incheierea unui acord- contract mai mare de cinci milioane de euro daca bunurile sau serviciile oferite provin dintr-o tara care are politici restrictioniste in acelasi sector", a adaugat De Gucht.

Masuri impotriva tarilor care nu permit accesul companiilor europene la licitatii

Comisia va avea la dispozitie un mecanism care sa-i permita sa restrictioneze accesul la piata UE daca o tara din afara UE discrimineaza companiile din UE la licitatiile publice.

In cazul contractelor care depasesc 5 milioane de euro si care nu sunt reglementate prin acordurile internationale existente, Comisia ar putea aproba excluderea, de catre autoritatile contractante din UE, a ofertelor care cuprind o parte semnificativa de bunuri si servicii straine.

In caz de discriminare repetata si grava fata de furnizorii europeni in tarile terte, Comisia va putea sa restrictioneze accesul la piata UE daca tara din afara UE nu ia parte la negocieri pentru eliminarea dezechilibrelor de acces pe piata. Eventualele masuri restrictive vor fi directionate, luand, de exemplu, forma excluderii ofertelor originare dintr-o tara din afara UE sau a impunerii unei penalizari privind preturile.

Propunerea imbunatateste transparenta in legatura cu ofertele anormal de scazute, pentru a lupta impotriva concurentei neloiale din partea furnizorilor din tarile terte pe piata europeana.

Franta a anuntat ca vrea masuri protectioniste

Propunerea ar putea viza si Franta, unde presedintele Nicolas Sarkozy, aflat in campanie electorala, a cerut recent revizuirea acordurilor Schengen si masuri protectioniste pentru economiile nationale.

Sarkozy a spus ca doreste adoptarea unui "Buy European Act" pe modelul american, prin care intreprinderile care produc in Europa sa beneficieze de sprijin financiar. "Franta va cere de acum inainte ca intreprinderile mici si mijlocii europene sa aiba o cota de piata care se le fie rezervata", a adaugat el, intr-un miting electoral la care au participat zeci de mii de simpatizanti si militanti, in apropiere de Paris, la Villepinte.

El a afirmat ca daca cele doua solicitari nu sunt adoptate la nivel european Franta va actiona unilateral. Sarkozy a invocat exemplul Statelor Unite, care au adoptat inca din 1933 "Buy American Act", "o legislatie care obliga la rezervarea unei parti din comenzile publice pentru micile intreprinderi".

Propunerea celor doi comisari privind achizitiile publice internationale a fost adoptata in Colegiul CE si va merge la Parlamentul European si la Consiliul European.