CFR Calatori a reluat cursele spre Aeroportul Otopeni odata cu mutarea curselor low-cost
In contextul transferului activitatii companiilor de zbor low-cost de la Aeroportul International Aurel Vlaicu (Bucuresti Baneasa) la Aeroportul International Henri Coanda (Otopeni), acest tip de transport - tren plus auto va fi reluat experimental, circa doua luni, pentru a se putea face o evaluare a pietei pe aceasta ruta.
In functie de nivelul de trafic, se va lua o decize finala asupra mentinerii in circulatie a trenurilor Henri Coanda Expres, sustin reprezentantii CFR Calatori.
La fiecare ora, din intervalul orar 06.25 - 21.24, trenurile vor asigura legaturi corelate cu activitatea traficului aerian din Aeroportul International Henri Coanda (Otopeni).
Microbuzele pentru transferul pasagerilor dintre terminalele de plecare/sosire ale aeroportului si Punctul de Oprire Aeroport halta (locul/statia unde opresc trenurile), circula intr-un grafic orar adaptat cu mersul trenurilor. Imbarcarea in microbuzele de transfer se realizeaza de pe estacada de la etajul 1, zona de sosiri internationale, unde se afla si casa de bilete.
Un bilet costa 8,10 lei, iar un abonament lunar 136 de lei (tarifele includ si transferul cu microbuzul). Biletele se pot procura de la toate casele de bilete din statiile si agentiile de voiaj CFR, inclusiv de la casa de bilete deschisa in incinta Aeroportului International Henri Coanda.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
2. Crezi ca banii pe care-i dadeau japonezii nu trebuie inapoiati? Daca e asa rentabil, si daca banii exista, de ce nu face o firma privata linia asta de metrou? Iti spun eu, banii aia exista pentru ca exista garantii de stat si se stie ca prostul de cetatean n-are incotro, trebuie sa plateasca.
Este de preferat calatoria cu trenul acesta in conditii foarte civilizate, decit sa dai ochii cu toti taximetristii , unii chiar slinosi, necivilizati, care te asalteaza fara rusine chiar din usa aeroportului, desi vad ca nu le dai nici o atentie, deci ai alt mijloc de transport.
Doua observatii:
1. Nu se face suficienta reclama la acest tren. Ar trebui afise peste tot in aeroport, nu numai la benzile transportoare de bagaje, anunturi pe care le observi eventual din greseala.
Puneti panouri mari de 1x1m, in sala de asteptare, pe ambele parti ale soselei Bucuresti -Otopeni, prin citeva locuri importante din oras, reclame la televizor. reclamele vor costa , nu cinbe stie ce daca sunt facute cu cap, dar beneficiile vor incepe sa curga.
2. Personal am folosit acest tren si il consider foarte util. Dar la una din calatorii, prin toamna 2011 cele doua taxatoare care ne-au luat banii ne-au cerut vreo 2 -3 lei /bilet mai putin cu conditia sa nu ne dea bilete.
Eram un grup de vreo 6 persoane.
Am refuzat dar am constatat alta evaziune fiscala.
Sigur ca trenul nu e rentabil daca la fiecare cursa calatorul e taxat dar biletele ramin pe cotor ca si cum trenul e aproape gol. Faceti supracontroale (eventual imbracati civil) si vedeti cit e evaziunea.
Fata de alte trenuri care merg pe distante mai mari , fara prea multi calatori, pierderea cauzata de aceasta ruta este infima mai ales ca e numai un vagon.
Nu blamati cetatenii, controlati salariatii CFR si dati-le amenzi serioase cind ii prindeti si controlorilor si cetatenilor. numai cind vor fi atinsi tare la buzunar
vor renunta la furt.
Ce manager sa fii la o companie nationala de transport feroviar sa nu fi in stare sa construiesti cativa km lipsa pana la aeroport in 22 de ani?Portiunea asta mica de linie lipsa este o gaura imensa pentru venituri,reclama negativa pt turist sau investitor despre ro.Prima lor impresie este o lipsa de infrastuctura si o teapa de la taxi.
Vedeti bai scolitilor cu master si magement, functii de ministri ce inseamna aia o prioritate?Pana acum nu am vazut transportul de la singurl mare aeroport o prioritate,Ce a lasat ceasca tot drumul ala il folositi,numai ca el nu avea libera circulatie si trafic inzecit si deci nevoie sa mareasca?Voi aveti numai functii pompoase si realizari 0.
Asta ar fi insemnat civilizatie tip UE.
2) Dle. Presedinte, fost ministru al transporturilor, Dle actual Ministru al transporturilor, este chiar atit de greu sa construiti tronsonul care lipseste?
Ca doar nu e autostrada!
Nu inteleg de ce toata lumea ne prosteste cu metrol care va sa vina .....dupa 2020........sau cu autobuzul RATB ce va fi precum fantoma
Nu realizati ce trafic va fi?
Folositi fonduri UE ca tot vreti absortie.
3) Dle premier face-ti ceva sa avem un aeroport de nivel UE nu unul de tip african............unde cobori in praful unei halte CFR in mijlocul cimpului
4) Am folosit aceasta ruta si am pierdut peste 5 ore din cauza ''corelarii'' despre care se vorbeste
Sinteti naivi....microbuze la asa trafic ?
5) Cel mai important : MAFIA imobiliara A INVINS
la Baneasa in detrimentul a milioane de romani
6) De ce PDL si USL nu au nici o pozitie pe asta importanta problema ce priveste imaginea Romaniei, ca toti au avut puterea............si nu au facut nimic
7) Cine o va face va ramine in istorie ca un om care intradevar i-a pasat de cei ce l-au votat