Curtea de Apel Bucuresti a decis la sfarsitul saptamanii trecute ca fiind neintemeiate actiunile companiilor petroliere Rompetrol Downstream, Mol Romania si ENI Romania de respingere a executarii deciziei Consiliului Concurentei pana la pronuntarea instantei de fond. Companiile pot face recurs in 5 zile de la comunicare. Consiliul Concurentei a sanctionat in ianuarie mai multe companii petroliere cu o amenda totala de 880,5 de milioane de lei. Prima companie care a pierdut in prima instanta la Curtea de Apel a fost OMV Marketing.

  • UPDATE 1 Curtea de Apel a respins si cererea OMV Petrom. Urmeaza pronuntarea pentru Lukoil.

In cazul in care vor pierde si la recurs, companiile vor trebui sa plateasca integral amenda pana la judecarea pe fond.

Cea mai mare sanctiune a primit-o grupul OMV Petrom, 503,8 milioane de lei din care: 366.530.965 lei pentru OMV Petrom si 137.288.031 pentru OMV Marketing. Astfel, sunt doua procese: unul cu OMV Marketing si unul cu OMV Petrom SA.

La Curtea de Apel, companiile au pierdut procesele prin care au cerut suspendarea executarii deciziei Consiliului Concurentei.

  • UPDATE 2. Rompetrol Downstream a anuntat ca va ataca decizia Curtii de Apel si va face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Considerăm că decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare a Rompetrol Downstream pentru retragerea de la comercializare a produsului Premium E4 este nelegală şi neîntemeiată şi am prezentat argumente solide pentru amânarea plăţii acesteia. Vom continua demersurile în instanţă în vederea anulării amenzii", a aratat Rompetrol Downstream. Compania mai precizeaza ca cererea formulată de societate privind anularea acestei amenzi va fi luată în discuţie la jumătatea lunii mai de către Curtea de Apel Bucureşti.

Consiliul Concurentei a sanctionat companiile OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Petroleum si Lukoil Romania cu o amenda totala de 880 milioane de lei, reprezentand 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010, a anuntat marti Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii. Potrivit acestuia, amenda a fost acordata din cauza ca firmele s-au inteles intre ele sa scoata de pe piata sortimentul de benzina Eco Premium.

Chiritoiu a anuntat ca Petrom a luat cea mai mare amenda pentru ca a avut "circumstante agravante". Amenzile se refera la cifra de afaceri din 2010 pentru ca decizia a fost luata in 2011, iar amenzile se aplica cifrei de afaceri din anul anterior deciziei.