Ministerul Economiei nu a oferit date despre actionarii reali ai Roman Copper Corp, datele nefiind disponibile nici la depozitarul central din Toronto pina la ora scrierii acestui articol.
Comunicatul, remis presei de firma de avocatura Mararu & Mararu, anunta ca Roman Copper Corp. a cistigat licitatia pentru 100% din actiunile Cupru Min SA Abrud Romania pentru suma de 200.772.790,63 Euro (266.106.131,72 dolari), adica de aproape patru ori mai mult decit pretul de pornire a licitatiei.
Roman Copper Corp. este o companie cu sediul in Toronto, fondata de Bayfront Capital Partners (Toronto), o banca de investitii specializata in finantarea proiectelor miniere pe cinci continente, se mai arata in comunicat.
"Respingem ferm orice zvon ca firma noastra are legaturi cu Dl. Stephen Roman, asa cum a aparut in diferite publicatii", arata comunicatul remis presei.
Totusi, pe pagina sa de prezentare, banca fondatoare se autodefineste drept o banca specializata in investitii de mica anvergura, de pana la 15 milioane USD. Pina in acest moment este neclara provenienta fondurilor angajate de companie pentru finalizarea tranzactiei.
Vezi aici o prezentare a partenerilor care au fondat banca de investitii Bayfront Capital Partners: Rob Chalmers, Mike Berry, Mike Curtis, Derek Webb, Joanna Longo.
Fosti angajati la compania care a furnizat servicii pentru Frank Timis
Trei dintre cei cinci fondatori ai bancii de investitii Bayfront Capital Partners (ce a infiintat firma Roman Cooper Corp - noul proprietar al Cupru Min) au lucrat la compania care a fost brokerul lui Frank Timis in cele mai mari afaceri ale acestuia, scrie Rise Project.
Cei trei si-au trecut in scurtele biografii de pe site-ul bancii pozitii anterioare in managementul sau structura firmelor Canaccord Capital sau CanaccordAdams:
- Michael J. Curtis a fost director de strategii alternative la CanaccordAdams.
- Robert Chalmers a lucrat la Canaccord Capital Inc.
- Derek Webb a lucrat atat la Canaccord Capital, cat si la CanaccordAdams.
CanaccordAdams si Canaccord Capital au lucrat, in calitate de brokeri, cu Frank Timis mai mult de 10 ani. Tim Hoare, CEO-ul CannacordAdams, l-a insotit pe Timis chiar intr-o vizita de lucru in Sierra Leone. Ambele companii Canaccord au fost brokerii firmei Sierra Leone Diamond Corporation - firma devenita ulterior African Minerals. SLDC/African Minerals a fost infiintata de catre Frank Timis si detine drepturi de explorare pe suprafata a aproape 40% din statul vest african Sierra Leone, mai arata Rise Project.
Context:
Luni, compania Roman Copper Corp a cistigat licitatia deschisa pentru intreg pachetul de actiuni al Cupru Min SA, companie aflata pina la acest moment in subordinea Ministerului Economiei si care detine, conform estimarilor, circa 60% din rezervele nationale cunoscute de cupru (adica aproximativ 900 milioane tone, potrivit Strategiei guvernamentale pentru industria miniera). Mai multe publicatii electronice au scris ca fondatorul companiei ar fi fost omul de afaceri canadian Stephen Roman, care in trecut ar fi avut legaturi cu alte companii care au activat in Romania.
- Vom reveni cu amanunte
Dupa ei, potopul!
Ne lasa fara aur, cupru, petrol si gaze...etc.etc. tot ce poate sa fie vandut, se vinde.
pe nimic (pentru stat) si pe comisioane grase (pentru ei).
Felicitari buticului ce cumpara cea mai mare mina de cupru din sud-estul Europei!
Firmele mici sau medii la care am lucrat eu pina acum aveau un profit de circa 10-15% pe an, nu-i nicio scofala.
Orice bou poate sa faca dezvoltare, productie, vanzari si servis cu profit de circa 10% din cifra de afaceri. In schimb, ce a realizat firma lui Roman este o dovada de GENIU: sa cumpere cu pretul de 266 milioane o mina bogata, in conditiile in care ei dispun doar de 8 sau 16 milioane!
Multe felicitari geniilor financiare!
Pretul cuprului sau al aurului poate sa fluctueze, dar resursele sunt finite, se epuizeaza, iar populatia globului creste in continuare! Nu cred ca peste 10 ani nu va mai fi nevoie de cupru, ca va fi complet wireless si nu va mai avea nevoie nici de alimentare. 200 de milioane este o suma infima, cum sa dai imensa mina de cupru pe degeaba?!
daca nu avea conducere performanta puteau alege un manager de top strain care sa performeze, desi eu cred ca si cu un roman putea performa foarte bine daca i se oferea un pachet de actiuni la societate.
am un sentiment acut ca statul se comporta ca un ratat care se imprumuta la amanetul de la colt cu extrem de multa usurinta (ca sa nu spun dubios de usor) ca dupa aceea sa vanda la preturi de nimic bunurile din casa.
numai ca de data asta se vind resurse valoroase care au redevente infime.
din nou, vrajeala ca nu sunt bani de investitii nu tine, bursa putea fi foarte usor folosita in acest sens.
ganditi-va la o chestie:
viitorul va pune cuprul din ce in ce mai puternic in centrul dezvoltarii economice:
electronica/masini electrice/energie solara la panouri solare/industrie militara/industria chimica, toate au nevoie de cupru!
noi nu vom avea nevoie sa producem la preturi competitive ?
vinzi materie prima in loc sa vinzi produs finit ?
si noi nici nu vindem macar materie prima, noi incasam redeventa de 4% .
ce strategie de dezvoltare au guvernele astea, ca pana si un oligofren ar fi condus mai bine tara asta.
hai sa zicem ca extragi 50.000 de tone de cupru pe an.
asta inseamna 320.000.000 de euro
minus redeventa de 5% mai raman cam 300.000.000 de euro
minus costuri de productie 5000 de angajati x 800 euro salariu x 12 luni egal 50.000.000 euro
minus costuri de productie inca 50.000.000 de euro ii raman canadianului banii investiti 200.000.000 de euro dupa primul an de exploatare in conditiile in care extrage 50.000 de tone si ii mai raman vreo 900.000 de tone moka la preturi in crestere asa cum a fost si cu petrolul de la petrom!!!
Oltchim Ramnicu Valcea scoasa la Licitatie..la anunturi.romanes vinde tot
http://www.miningweekly.com/article/copper-miners-still-enjoying-54-margin-says-scotiabanks-mohr-2011-09-30
Vin ailalti, ridica din umeri ca, vezi Doamne, penalizarile-s oneroase si, nu-i asa, nu mai e nimic de facut.... iar dupa alti trei ani jumate fac si ei exact la fel.
Suntem de-abia la inceputul razboiului pentru resurse naturale, iar Romania n-are vlaga sa si le protejeze pe-ale ei. Se vor duce toate, din ce in ce mai repede si pe te miri ce.
Iti faci sange rau degeaba. N-ai cu cine; nici aici pe forum, nici in Romania in general.
Mai bine, daca ai emigrat deja, vezi-ti de treburile tale, traieste-ti viata, nu mai citi presa romaneasca si uita de unde-ai plecat.
este adevarat ca acum cotatia LME este destul de buna in juru ` a 8.845 $/tona, numa` ca tendinta pretului este de coborare;
este de subliniat ca pretu` a fost foarte instabil in ultimii ani: de la 3.000$/to in 2008 la 10.000$/to la inceputu` lui 2010 iar acum este 8.845 $/to, detalii aveti aici: http://www.lme.com/copper_graphs.asp
io zic ca investitia este proasta pt. ca piata cuprului este foarte instabila;
minereu din tara nu s-a comparat niciodata cu cel din Chile, la concentratie si cost;
pt. necunoscatori am sa incerc sa explic drumu` minereului din mina pana la cupru electrolitik;
- se scoate minereu din mina;
- se transporat minereu la flotatii (la acest moment nu mai exista nici una in tara) unde se obtine concentratul de cupru;
- concentratul se transporta la topire - unde rezulta un cupru de o anumita concentratie functie de tehnologia folosita (nu exista la acest moment nici o fabrica in tara care sa dispuna de capacitati de topire a cuprului);
- cupru obtinut la topire trebuie purificat la electroliza(singuru` procedeu care poate scoate cupru la o concentratie de minim 99,99%) - singura capacitate de electroliza din tara este in faliment si nu poate fi transportata;
ca sa produci o fabrica care sa scota cupru electrolitic iti trebuie intre 20-100 mil $ si timp de minim 3 ani de la demararea productie pana la primele produse finite;
fabrica si oamenii care lucreaza in fabrica nu se pot obtine peste noapte;
suntem saraci, da nu suntem prosti.
Daca va uitati la adresele de email ale celor din conducere ai zice ca sunt spammeri la ce denumire au.
Bravo geniilor!
faimosu` miniereu de cupru la noi nu a avut randament de extractie;
io zic ca, cuprumin a fost cumparata pt. ca era actionar la rmgc
suntem saraci, da nu suntem prosti.
Aspectele interesante sunt legate de cat primeste statul din aceasta tranzactie - vezi ouale care inca se numara acum cu Petrom...-
Macar de am invata din greselile trecutului
China a conditionat inca din 2009 exploatarea minereurilor strategice de prelucrarea lor in China . Prin asta au creat milioane de locuri de munca iar acesti indivizi care-si bat joc de noi ne vand tot ce mai avem in tara asta. Petrol, gaz, carbune, cupru, centrale atomice, hidrocentrale, minereuri de aur si metale rare. Pentru asta a fost inlaturat comunismul ? Sa aiba acces strainii la resursele acestei tari ?
Eu vreau un partid care sa renationalizeze toate resursele solului si subsolului iar daca un strain vrea sa investeasca sa o faca prin construire , prin utilizarea de forta de munca nu de resurse.
Pentru mine cine vinde resursele tari este un tradator al acestui popor.
Saracii romani din tara asta bogata ajung sa umble in bajenie prin lume pentru a castiga o bucata de paine, iar conducatorii sa le vanda resursele care apartin viitorimii acestei tari, ca daca-si vindeau casele si terenurile lor proprii mai intelegeam dar vand ce este al statului si al poporului fara sa intrebe acest popor .
I-am spus fiului meu: Dute, pleaca, aici nu mai are rost pentru ca aici nu e tara ta ci e tara lor...Dupa aia o sa vin si eu si mama ta... SERVICII DE DOI BANI !!!
I-a uitativa in urma cu 3-4 ani cind a explodat pretul cuprului de la 4-5 mii$/to la 8-9mii$/to.
Ce rezerve mai sunt in lume de cupru???,de ce s-au repezit canadienii in Romania la afaceri???,s-a imputit treaba in Chile si in Honduras-Guatemala,unde au lucrat cei cinci care au venit la actualul propietar???.Lupul parul schimba dar naravul ba !!!!.
Rosia Poieni avea probleme uriase de mediu! Acordul lor expira si trebuiau sa si-l reinnoiasca ceea ce, in conditiile in care trebuie sa respectam niste norme UE, era imposibil!
Daca astia, in contract, or sa le bage la canadieni o "perioada de conformare" cu standardele de vreo 20 ani sau ca statul roman va suporta toate cheltuielile de refacere a mediului (ca in cazul celor de la Rosia Montana) - atunci... trai pe canadieni, nenica! Nu uitati ca, de pe urma privatizarii Petrom, statul roman a ramas... dator!!!