Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Chevron a primit dreptul de a explora si exploata gaze de sist in zona litoralului romanesc

Compania americana Chevron a primit dreptul de a explora si exploata gazele de sist pe inca trei perimetre, toate aflandu-se in judetul Constanta, potrivit unor hotarari de Guvern care au fost publicate miercuri, 28 martie, in Monitorul Oficial. Cele trei perimetre se afla in zonele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Potrivit hotararilor, Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent, si Chevron Romania in calitate de concesionar. Anexele de la hotararile de Guvern nu se publica fiind considerate confidentiale. Chevron mai detine licente de explorare si exploatare si in zona Barladului. De altfel, Peste 5.000 de persoane au participat, saptamana trecuta, la un miting de protest organizat in centrul municipiului Barlad. Manifestantii au cerut blocarea proiectului care prevede explorarea in zona a unor zacaminte de gaze de sist, explorare ce ar putea duce la extragerea gazelor prin metoda fractionarii hidraulice, metoda pe care au catalogat-o drept periculoasa. Ulterior, reprezentantii Chevron au iesit cu o declaratie de presa prin care afirmau ca romanii nu ar avea motive de ingrijorare deoarece "gazele naturale provenite din sisturi reprezinta o sursa curata de energie".

Analiza FMI: Cu unele intarzieri in aplicarea reformelor, Romania si-a indeplinit tintele asumate

Romania si-a indeplinit tintele asumate, cu unele intarzieri in aplicarea reformelor, arata un raport al FMI care analizeaza eficienta programului pe care tara noastra l-a derulat incepand din 2009 cu Fondul Monetar, Comisia Europeana si Banca Mondiala. "In ciuda recesiunii mai severe decat fusese estimata, care a solicitat masuri de acomodare fiscala si a dus uneori la intarzieri in atingerea tintelor programului, acordul a facut posibila realizarea unor ajustari fiscale si reforme structurale consistente, deschizand calea pentru o mai mare sustenabilitate pe termen mediu", se arata in document. Raportul analizeaza pe capitole modul in care a decurs relatia cu autoritatile romane, concluzia finala fiind pozitiva, in ciuda unor mici ezitari venite din partea autoritatilor de la Bucuresti. FMI lauda in mod special Banca Nationala pentru masurile luate, chiar daca una dintre recomandarile Fondului (infiintarea unei "bad bank") nu a fost aplicata deoarece, in opinia oficialilor BNR, ar fi dat un semnat negativ.

Germanii de la Continental testeaza in SUA o masina care se conduce singura si sunt la un pas de a o inscrie in circulatie in statul Nevada

Germanii de la Continental testeaza in Statele Unite o masina care se conduce singura si sunt la un pas de a o inscrie in circulatie in statul Nevada. Compania germana testeaza pe drumurile publice din Nevada un Volkswagen Passat special echipat cu camere si senzori care ii permit sa "vada" obstacolele, sa franeze, sa evite pericolele si sa parcheze fara asistenta umana. Masina adaptata sa se conduca singura a parcurs deja 17.000 km in statul Nevada, iar compania producatoare este foarte aproape sa o poata inscrie in circulatie, in conditiile in care acesta este primul stat american care a instituit reguli clare pentru masinile autonome. Mai multe companii, inclusiv Google si Volvo, fac teste cu vehicule care se pot conduce singure, iar autoritatile americane pentru singuranta traficului vor incepe in vara teste cu 3.000 de vehicule pentru a vedea exact in ce mod pot fi acceptate pe sosele masinile ultra-inteligente. Masinile capabile sa se conduca singure preocupa multa lume, Ford, General Motors, Volvo si Google fiind cateva dintre companiile care le testeaza. Sansele ca ele sa ajunga in numar mare pe sosele in acest deceniu sunt insa mici, mai ales ca multa lume se teme sa lase condusul pe seama unui computer. Autoritatea americana pentru siguranta traficului va incepe studii extinse ale unor aspecte legate de masinile ce se conduc singure, iar din august va testa 3.000 de masini cu optiuni avansate.