Ministrul Economiei, Lucian Bode, il contrazice pe seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) care a spus ca prin contractul de privatizare a companiei nu vor fi prevazute obligatii de continuare a activitatii, de dezvoltare si de realizare a unor investitii. "Nici nu incape vorba. Obligatiile de mediu ii revin cumparatorului. Acestea se ridica la aproximativ 17 milioane de euro, in conditiile in care aceste lucrari vor fi executate in viitorul imediat. Daca ajungeam sa inchidem societatea si sa reluam intreaga procedura, obligatiile de mediu se ridicau la 92 milioane de euro", a declarat Bode intr-un interviu acordat ziarului Bursa.

Pe de alta parte, Bode a precizat ca exista o decizie a Comisiei Europene potrivit careia statul roman nu poate impune conditii care pot duce la reducerea pretului. Decizia CE a fost comunicata AVAS la o tentativa anterioara de privatizare. "Printre prevederile CE se mentioneaza, citez: Pentru evitarea elementelor de ajutor de stat, statul trebuie sa vanda actiunile pe care le detine la companie in cadrul unei licitatii neconditionate, deschise si transparente celui care prezinta oferta cea mai mare. Nu trebuie atasate procesului conditii care pot reduce pretul si care nu sunt acceptabile unui operator economic", a spus ministrul economiei.

Acesta a precizat ca prin aceasta privatizare statul urmareste mentinerea locurilor de munca si dezvoltarea companiei. "Sunt absolut necesare investitii in retehnologizare, pentru ca toate utilajele sunt invechite. Este intentia noastra ca, atunci cand vor trece cele zece zile in care vor fi solutionate contestatiile, sa purtam discutii cu cumparatorul pe aceste paliere. Nu am privatizat compania de dragul de a o privatiza. Ne-am gandit ca daca nu se intampla aceste lucruri in companie - dezvoltare, retehnologizare - intr-un termen relativ scurt nu va mai exista (...) Deci, noi, prin aceasta privatizare, am urmarit sa obtinem un pret bun, si acest lucru l-am atins, si mai urmarim achitarea obligatiilor de mediu si acele tinte care ne-au determinat sa vindem compania - retehnologizare si locuri de munca, de fapt o dezvoltare pe orizontala, care va duce la crearea a peste 1000 de locuri de munca", a afirmat Bode.

Licitatia pentru privatizarea Cupru Min a fost castigata de compania canadiana Roman Copper la un pret foarte bun, considera Florin Vladan, seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI). "Sunt foarte multumit de pret (n.red. 200,7 milioane de euro)", a declarat Vladan dupa o conferinta organizata de Financial Times. Acesta sustine ca in 10 zile, compania canadiana ar putea sa vireze aceasta suma. Ce va face Roman Copper imediat dupa ce va intra in proprietatea Cupru Min este foarte greu de spus. Aceasta in conditiile in care prin contractul de privatizare nu vor fi prevazute obligatii de continuare a activitatii, de dezvoltare, de realizare a unor investitii.

"Din 2008, Comisia Europeana nu ne mai lasa sa impunem astfel de conditii", sustine Vladan. Tot el recunoaste ca ar fi nevoie in continuare de investitii de minim 92 milioane de euro, in special pentru decopertari.

Obiectul principal de activitate al Cupru Min este exploatarea si livrarea in forme specifice a resurselor/rezervelor de minereu cuprifer din perimetrul minier Rosia Poieni, zona care, pana acum cativa ani, a stat sub amenintarea unui dezastru ecologic. In perimetrele Rosia Poieni, potentialul este estimat la 1,5 milioane tone de minereu/an.

Compania Roman Copper Corp. din Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei cu strigare organizata de Ministerul Economiei pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut la Cupru Min, reprezentand 100% din capitalul social al societatii. "Licitatia a fost adjudecata in favoarea firmei Roman Copper la pretul de 200,7 milioane de euro, pretul de pornire al licitatiei fiind de 57,3 milioane euro", precizeaza Ministerul Economiei.

Compania castigatoare a fost infiintata special pentru aceasta tranzactie, au declarat pentru HotNews.ro surse din sector.

Reprezentantii legali ai companiei Roman Copper Corp, castigatoarea licitatiei pentru Cupru Min, declara intr-un comunicat de presa ca firma a fost fondata de banca de investitii Bayfront Capital Partners.