​Grupul francez GDF Suez este pregatit sa ofere 6 miliarde de lire sterline (9,5 miliarde de dolari) pentru a controla in totalitate producatorul britanic de electricitate International Power, relateaza Reuters.

Compania franceza, care detine in prezent 70% din International Power, a afirmat joi ca intentioneaza sa plateasca 0,390 lire sterline pe actiune, pentru restul de 30% din producatorul britanic.

Oferta este cu aproape 2% peste valoarea de inchidere de pe piata inregistrata miercuri, de 0,3834 lire. In cursul zilei de joi valoarea ajunsese la 0,4024 lire, in crestere cu 5% fata de sedinta precedenta.

Valoarea de piata a firmei International Power, inclusiv actiunile detinute deja de GDF, este de aproximativ 19,9 miliarde de lire sterline (31,5 miliarde de dolari), iar acest anunt vine dupa ce in ultima perioada in piata erau zvonuri despre faptul ca GDF Suez va inainta o oferta pentru actiunile inca nedetinute.

In februarie 2011 GDF a finalizat achizitia a 70% din compania britanica, creand astfel cel mai mare producator de energie independent din lume. Conform intelegerii din 2011 se stabilise ca firma franceza nu poate inainta o oferta de cumparare a diferentei de 30% dupa o perioada mai mica de 18 luni. Aceasta prevedere va urma sa expire pe 4 august.