Viitorul proprietar al Cupru Min Abrud va plati actuala redeventa pentru minereuri neferoase, de 4%, si nu va beneficia de o clauza speciala care sa interzica cresterea acestora, de genul celei de la Petrom, astfel ca nu va fi scutita de cresterea taxei atunci cand Guvernul va decide in acest sens, informeaza Mediafax.

"In contractul de privatizare a Cupru Min nu va exista o clauza speciala, tip Petrom, pe baza careia viitorului proprietar al companiei sa nu i se aplice o majorare ulterioara a redeventei. Proprietarul Cupru Min va plati redeventele actuale pana cand Guvernul va modifica taxa", a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, pentru Mediafax.

Guvern: Ordonanta de urgenta privind majorarea redeventelor nu este in vigoare si va intra din nou in sedinta

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a anuntat, vineri, ca ordonanta de urgenta privind majorarea redeventelor pentru minereuri feroase si neferoase, aur, platina si argint, transportul si tranzitul petrolului a fost lecturata de Guvern la finele anului trecut, dar nu si publicata in Monitorul Oficial, urmand sa fie din nou prezentata in sedinta de guvern.

El a aratat ca actul normativ nu a fost trimis la Monitor din "motive administrative" si nu a produs astfel efecte juridice, iar actualul Executiv, pentru a evita neclaritati, a decis ca documentul sa fie reintrodus in circuitul de avizare si semnat de noii ministri, urmand sa fie din nou prezentat Cabinetului.

Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca ordonanta nu a fost semnata de premierul de atunci, Emil Boc.

Ordonanta dubleaza redeventa pentru aur, platina si argint, de la 4% la 8% din valoarea productiei, si majoreaza taxa de la 4% la 6% pentru pentru productia de carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, metale radioactive, pamanturi rare, pietre pretioase si semipretioase, precum si pentru ape minerale terapeutice, ape termoninerale, ape geotermale si gazele care le insotesc, gaze necombustibile, namoluri si turbe terapeutice.

Roman Copper, castigatorul licitatiei pentru preluarea Cupru Min Abrud

La inceputul acestei saptamani, firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Roman Copper este o corporatie fondata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiana cu activitati de investment banking, care ofera servicii de consultanta pentru finantare corporatista, restructurare financiara si in domeniul fuziunilor si achizitiilor.

Ministerul Economiei a informat, miercuri, ca Bayfront Capital Partners din Canada, actionarul unic al firmei Roman Copper, va sustine preluarea actiunilor detinute de stat la Cupru Min Abrud si plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa si SUA, fara a preciza insa la ce investitori se refera.