Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat crearea unui Consiliu Consultativ pentru Mediul de Afaceri

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat, marti, la Palatul Victoria, crearea unui Consiliu Consultativ pentru Mediul de Afaceri. Consiliul este format din reprezentanti ai companiilor private, iar secretar va fi Ionel Blanculescu. "Consiliul se constituie in cel mai bun semnal pentru sfera privata, e o forma de legatura in politicile guvernamentale si mediul de afaceri. Consiliul se va constitui intr-un prim for de avertizare asupra efectelor politicilor guvernamentale", a explicat premierul Mihai Razvan Ungureanu. Viitorul Consiliu Consultativ pentru Mediul de Afaceri se vrea un colector de propuneri, de solutii posibile si de sesizari din partea mediului economic.

Comisia Europeana a informat Guvernul ca vor fi reluate platile pe POSDRU

Comisia Europeana a transmis o scrisoare Guvernului prin care certifica reluarea platilor prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu. Acesta a precizat ca rambursarile se reiau cu aplicarea unei corectii financiare preventive de 10% si cu un angajament efectiv pentru platile din prima jumatate a anului. In luna februarie, autoritatile romane au primit scrisoarea oficiala a Comisiei Europene de instiintare a intreruperii platilor pentru acest program.

Guvernul a aprobat stergerea datoriilor CFR SA la buget, de 4 miliarde de lei, prin conversia in actiuni

Guvernul a aprobat in sedinta de marti conversia in actiuni a datoriei CFR SA catre buget in valoare de 3,99 miliarde de lei, a anuntat Dan Suciu, purtator de cuvant al Executivului. Astfel, Guvernul va anula datoriile CFR SA prin conversia in actiuni, care vor fi preluate de Ministerul Transporturilor ca unic actionar. Dan Suciu a precizat ca intregul proces are aprobarea Comisiei Europene. El a mai adaugat ca procesul de conversie in actiuni a datoriei este conditionat de elaborarea unui plan de redresare financiara. Stergerea datoriilor va fi efectuata prin derogare de la legislatia actuala care reglementeaza datoria publica, releva un proiect de ordonanta de urgenta.

Pragul cifrei de afaceri pentru plata TVA a fost majorat de la 35.000 la 65.000 de euro

Consiliul Uniunii Europene a aprobat cresterea de la 35.000 euro la 65.000 euro a pragului cifrei de afaceri sau al veniturilor peste care firmele locale sunt obligate să plătească TVA, decizia fiind luata in urma unei solicitari a Romaniei in acest sens. Hotararea Consiliului priveste un plafon de 65.000 de euro la cursul de schimb valutar de la data aderarii României la Uniune (aproximativ 3,3 lei pentru un euro), astfel ca valoarea practica a plafonului la rata de schimb din prezent (de 4,37 lei/euro) este de circa 50.000 de euro. Masura este in vigoare odata cu publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si este valabila pana la finalul anului 2014 sau pana cand o noua directiva europeana privind plafoanele de cifre de afaceri va fi implementata. Guvernul de la Bucuresti a solicitat Uniunii Europene inca de la sfarsitul anului 2010 cresterea plafonului.

Compania americana Plexus va investi 40 milioane dolari la Oradea

Compania americana Plexus, furnizor de echipamente electronice pentru industria spatiala si militara a Statelor Unite, a anuntat ca isi extinde operatiunile din Romania, urmand sa investeasca 40 de milioane de dolari si sa mai angajeze circa 250 de oameni. Compania produce din 2009 la Oradea intr-un spatiu inchiriat si acum construieste o fabrica noua pe un teren mai mare si cu posibilitati de extindere ulterioara. Proiectul ar urma sa fie gata in primavara lui 2013, iar numarul de angajati va urca de la 245 la 500. Plexus are 9.000 de angajati pe plan mondial si estimeaza afaceri de 550-580 milioane dolari pentru trimestrul in curs.