Autoritatile germane din domeniul concurentei au anuntat miercuri ca au deschis o ancheta care vizeaza cinci grupuri petroliere si operatori de benzinarii (BP/Aral, Esso, Jet, Shell si Total), suspectate ca au ingradit concurenta in detrimentul micilor operatori independenti, relateaza AFP.

Acest anunt intervine pe fondul dezbaterii din Germania legata de cresterea sustinuta a preturilor la combustibili.

Ancheta a inceput marti, potrivit unui comunicat, care invoca o "serie de plangeri ale operatorilor independenti de benzinarii legate de preturile a cinci grupuri", care detin atat benzinarii, cat si rafinarii (de care concurenta este dependenta).

Statiile independente reprezinta o treime din piata.

"In mai multe cazuri aceste benzinarii independente au reclamat ca au fost nevoite sa cumpere benzina si alti combustibili de la cele cinci grupuri la preturi mai mari decat cele folosite de aceste companii la propriile lor benzinarii", precizeaza Oficiul federal german al concurentei.

Oficiul nu este la prima tentativa impotriva acestui oligopol format de cele cinci grupuri petroliere. Pana in prezent a esuat sa demonstreze o intelegere asupra preturilor.

"Daca aceste practici se confirma, problema este sa nu se repete. Nu se pune problema de amenzi in cadrul acestei proceduri", a precizat un purtator de cuvant al oficiului pentru concurenta.