Pretul Cupru Min, calculat doar cu active si investitii estimate fara evaluator, nefiind luata in considerare si valoarea zacamantului

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 4 aprilie 2012, 17:21 Economie | Companii


Pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului, relateaza Mediafax

Pentru stabilirea pretului de pornire la licitatie a fost aplicata metoda activului net corectat, in care bunurile necesare exploatarii sunt evaluate diferit de activele considerate fara valoare, si a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, in conditiile in care compania, care detine exploatarea Rosia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei si care a intrat pe profit in ultimii doi ani, a fost tratata de stat ca fiind in stare de faliment si criza de lichiditati.

"Pretul de vanzare a fost determinat prin raport de evaluare intocmit in conformitate cu standardele ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania-n.r.), pe baza aplicarii metodei activului net corectat si a cash-flow. In evaluare nu a fost luata in considerare valoarea zacamantului, ci valoarea activelor societatii si cantitatile de minereu cuprifer estimate a fi exploatate in conditiile efectuarii investitiilor tehnologice si de mediu preliminate de catre conducerea societatii prin intermediul unui plan de afaceri", se arata intr-un document oficial obtinut de agentia Mediafax.

Documentul este redactat de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutia din subordinea Ministerului Economiei care a derulat privatizarea Cupru Min.

Conducerea OPSPI nu a putut fi contactata pentru explicatii pe aceasta tema.

Presedintele Agentiei Nationale a Resurselor Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, a confirmat ca in pretul licitatiei pentru Cupru Min nu a fost inclus si zacamantul de minereu, pentru care cumparatorul preia licenta de exploatare, valabila pana in 2019, pe considerentul ca acesta nu este vandut, ci ramane in proprietatea statului. El a aratat totodata ca Guvernul nu a selectat un evaluator la vanzarea companiei.

"La vanzarea Cupru Min nu a fost selectat un evaluator si nu a fost pus in calcul zacamantul, pentru ca zacamantul nu se vinde, ramane in proprietatea statului", a spus Patruti.

Pretul minim pentru licitatie a fost propus de un evaluator, care a analizat insa doar patrimoniul companiei si a preluat de la Ministerul Economiei si companie estimarile privind necesarul de investitii la Cupru Min.

Marti seara, premierul Ungureanu a aratat ca zacamantul Cupru Min este foarte mare si dispune de aproape 800 milioane tone minereu, dar a invocat ca acesta are o concentratie de cupru extrem de mica in minereu, de 0,3%, ceea ce face ca zacamantul exploatat la suprafata sa aiba nevoie de o tehnologie foarte buna pentru a se obtine profit prin exploatare.

Gradul de recuperare, ajustat cu pierderile tehnologice, asigura o cantitate de doua milioane tone cupru, care la cotatia actuala pe piata internationala, de 8.500 dolari/tona, conduce la o valoare totala de 17 miliarde dolari, din care se scad cheltuielile de exploatare si productie, potrivit unor specialisti din industrie.

Documentul citat releva insa ca necesarul de investitii pe baza caruia a fost estimata cantitatea de cupru care poate fi exploatata, unul dintre cele doua criterii prin care a fost calculat pretul de pornire la licitatie, a fost stabilit de conducerea societatii, nu de un evaluator independent. Necesarul de investitii tehnologice a fost estimat la 67,3 milioane euro, din care 61 milioane euro realizat pana in 2015, iar investitiile de mediu au fost evaluate la 32,2 milioane euro, din care 17 milioane euro pentru acest an pentru extractia si prepararea minereurilor neferoase si rare.

In prezent, Cupru Min are o capacitate anuala de extractie de 1,5 milioane tone minereu, iar conducerea societatii a apreciat ca pentru o exploatare rationala a carierei este necesara o dezvoltare a capacitatilor actuale de productie de pana la 3,5 milioane tone minereu extras si prelucrat pe an, la 3,5 milioane tone steril pe an si la 1 milion tone minereu an pentru lesiere (dizolvarea aurului din minereu-n.r.), acestea constituind cantitatile minime de exploatat prin retehnologizarea fluxului.

Chiar si in acest context, societatea a incheiat anul 2010 cu un profit de 18,8 milioane lei, iar la sfarsitul anului 2011 a inregistrat o cifra de afaceri neta de 150,6 milioane lei si un profit net de 30,7 milioane lei.

In document se sustine insa ca, tot la sfarsitul anului 2011, compania acumulase datorii de 64,4 milioane lei, la o valoare a capitalurilor proprii de 32,6 milioane lei, cea mai mare datorie fiind catre Electrica Distributie Transilvania Sud, de 58 milioane lei. Din acest considerent, statul a tratat Cupru Min ca fiind in faliment.

"Societatea a depus eforturi deosebite pentru a demonstra profitabilitatea activitatii in vederea cresterii atractivitatii la privatizare, dar fara o infuzie de capital nu-si poate continua activitatea in conditiile actuale mai mult de un an. Desi societatea obtine profit din activitatea de exploatare, avand in vedere datoria catre Transilvania Sud societatea nu poate contracta credite si nu dispune de lichiditati pentru realizarea investitiilor. Functionarea societatii la capacitatea actuala mai poate continua pe o perioada de maximum un an, perioada in care activitatea poate continua in conditii de retehnologizare sau se inchide", este argumentul Guvernului inclus in document, cu justificarea ca inchiderea Cupru Min ar necesita lucrari de ecologizare in valoare de 92 milioane euro, care ar cadea in sarcina statului.

Pretul la cupru pe piata internationala, conform cotatiei spot, a crescut semnificativ in ultimii 30 de ani, interval in care a pornit de la 1.000 dolari/tona in anii '80, a ajuns la 3.000 dolari/tona in 1988-1998, a revenit sub pragul de 2.000 dolari/tona in 1999-2004 si si-a reinceput cresterea din 2005, ajungand la 9.000 dolari/tona in 2008. La sfarsitul anului trecut, cotatia la cupru era de 7.600 dolari/tona, iar in prezent se situeaza la 8.500 dolari/tona.

Ascensiunea puternica a pretului cuprului remarcata in ultimii ani este rezultatul cresterii abrupte a cererii din partea economiilor emergente, precum China, India sau Brazilia, care construiesc intr-un ritm fara precedent, dar si al tranzactiilor speculative de pe pietele internationale, din moment ce metalul poate fi cumparat si vandut liber, exclusiv pentru profit.

Acelasi document releva ca in contractul de vanzare-cumparare a Cupru Min au fost incluse, ca si clauze care nu pot fi negociate, prevederi prin care cumparatorul trebuie sa isi asume obligatia de a realiza investitiile pentru protectia mediului, dar si investitii suplimentare pentru suprainaltarea barajului Valea Sesei si reabilitarea drumurilor existente si realizarea unor drumuri noi.

"Vanzatorul nu va raspunde pentru nicio obligatie, raspundere si/sau masura de mediu si/sau privind gospodarirea apelor rezultata din necesitatea conformarii cu cerintele de protectie a mediului, indiferent de momentul aparitiei cauzei care a generat acea obligatie. Vanzatorul nu va acorda nicio declaratie, garantie sau despagubire pentru aspecte care au legatura cu protectia mediului", se arata in material.

In urma cu patru ani, cand Guvernul a incercat pentru prima data vanzarea Cupru Min si cand societatea era pe pierderi, exista un operator care avea drept de exploatare in perimetrul Rosia Poieni si cotatia internationala la cupru oscila intre 3.000 dolari si 9.000 dolari/tona, pachetul de actiuni detinut de stat era evaluat la 85,4 milioane lei, cu un pret de oferta de 35,31 lei/actiune.

La acel moment, dosarele de prezentare au fost cumparate de firmele Energo Mineral Bucuresti si Mineco AG Elvetia, oferta fiind insa revocata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) dupa ce Comisia Europeana a recomandat, pentru evitarea elementelor de ajutor de stat, vanzarea actiunilor catre investiitorul care prezinta oferta cea mai mare, in cadrul unei licitatii neconditionate de criterii care pot reduce pretul, precum mentinerea obiectului de activitate pentru minimum 10 ani si investitii obligatorii tehnologice si de mediu.

Pentru a evita declansarea procedurii de investigare a procesului de privatizare, AVAS a hotarat atunci revocarea ofertei, modificarea strategiei de privatizare si pregatirea unei licitatii cu strigare la cel mai bun pret oferit, superior valorii pretului de oferta. La aceasta a doua incercare, dosarele de prezentare au fost cumparate de Eastern Minerals Corporation Romania si A-TEC Industries Austria.

La acel moment insa, Cupru Min avea incheiat pe 10 ani un contract de cooperare cu consortiul format din Energo Mineral Bucuresti, Cuprom Bucuresti si IPRONEF Bucuresti, prin care aceste firme au preluat in totalitate activitatea de exploatare a minereului cuprifer in perimetrul Rosia Poieni si inchiriau activele aferente activitatii de exploatare.

Contractul a fost reziliat in 2009, dar AVAS a decis revocarea ofertei de vanzare din cauza crizei economice, lipsei de transparenta privind contractul de cooperare (document care nu a putut fi pus la dispozitia potentialilor investitori deoarece consortiul condus de Energo Mineral nu si-a dat acordul), nefinalizarii in timp util a studiului privind problemele de mediu.

La inceputul saptamanii trecute, firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Roman Copper este o corporatie fondata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiana cu activitati de investment banking, care ofera servicii de consultanta pentru finantare corporatista, restructurare financiara si in domeniul fuziunilor si achizitiilor.

Ministerul Economiei a transmis, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, ca Bayfront Capital Partners din Canada, actionarul unic al firmei Roman Copper, va sustine preluarea actiunilor detinute de stat la Cupru Min Abrud si plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa si SUA.

Ministerul nu a precizat la ce investitori se refera.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3092 vizualizari

 • -1 (13 voturi)    
  E furt pe FATA_Subminarea economiei nationale (Miercuri, 4 aprilie 2012, 17:27)

  Ieremia Condurache [anonim]

  Parca asa se numeste in codul penal.

  Fac la fel ca in cazul Petrom. In mai putin de 3 ani obtin profit mai mare decat pretul de cumparare.

  Cineva ar trebui sa mearga la parnaie pentru matrapazlâcul asta.
  • 0 (6 voturi)    
   :) (Miercuri, 4 aprilie 2012, 18:23)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Ieremia Condurache

   Vrei sa zici ca in trei ani acopera pretul de cumparare doar din profitul din exploatare.

   Daca pun firma pe picioare si o tin un an si o vand apoi cu un miliard de EUR (cam cat face de fapt)....well atunci profitul e mai maricel nu? :)
  • -1 (3 voturi)    
   depinde (Miercuri, 4 aprilie 2012, 18:54)

   DL [anonim] i-a raspuns lui Ieremia Condurache

   nu inteleg exact ce a platit cumparatorul din moment ce se mentioneaza ca zacamintul ramine proprietatea statului roman:

   a) dreptul de exploatare a minereului pe o perioada de 3 ani pe baza unui anumit nivel de investitii efectuat.

   sau

   b) dreptul de a exploata pina la epuizare zacamintul

   Diferenta e intre a cistiga:
   a) 800 mil tone x 0.3% x 5.000 = 12 miliarde EUR
   B) 21 mil tone x 0.3% x 5.000 = 315 mil EUR

   la 200 mil EUR platiti in primul caz e jaf curat, in al doilea pare fair.
  • +3 (7 voturi)    
   esti un obitoc!(d) (Miercuri, 4 aprilie 2012, 19:09)

   xulescu [anonim] i-a raspuns lui Ieremia Condurache

   probabil esti un agarici de la gadea!
   cred ca n-ai construit nimic in viata ta ,si mai ales o afacere dar iti dai cu parerea.
   calculeaza locurile de munca,impozitele la salarii,
   echipamentele pt. retehnologizare,redeventele
   si ai sa vezi ca in realitate firma mai ramane cam cu 20 la suta dupa ce la inceput va investi 100 mil de euro(ii recupereaza cam dupa 3 ani)
   fata de privatizarea petrom asta imi pare un succes al guvernului(transparenta,conditii de mediu,...)
   ideea este sa-i supravegheze cineva (de la stat)
   ca sa respecte angajamentele si sa nu inchida
   ochii la spagi.
  • +4 (6 voturi)    
   wysiati (Miercuri, 4 aprilie 2012, 19:53)

   ValiHirit [anonim] i-a raspuns lui Ieremia Condurache

   Cum ar putea fi luata in calcul valoarea zacamantului daca zacamantul este proprietate publica a statului - adica nu poate fi instrainat (si nu a fost instrainat)?
   Ce s-a vandut este o societate comerciala si nu zacamantul (inca o data: PROPRIETATE PUBLICA) pe care societatea il exploateaza in baza unei licente. Licenta se acorda potrivit legii pe o perioada de maximum 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pe perioade succesive de cate 5 ani (in cazul de fata exista una valabila pana in 2019 se pare). In acelasi timp, pentru minereul extras, in temeiul licentei se plateste o redeventa catre stat - mica/mare, haideti sa vorbim despre asta, ar avea mai mult sens.
   Din pacate, ducem mare lipsa de oameni care sa explice niste lucruri atat de simple. Nu exista niciun dram de interes sa stim ce vorbim inainte sa ne indignam doar pentru ca niste manipulatori folosesc orice prilej pentru a-si face numarul (profesorul de drept Nastase si avocatul Ponta sunt inclusi).
   Pe lipsa voastra de minime cunostinte si real interes de a cerceta cu adevarat o problema, pe susceptibilitatea voastra pentru indignare needucata se bazeaza astfel de oameni atunci cand isi lanseaza mesajele. Rezultatul: suntem absolut incapabili sa discutam un subiect cu adevaratele lui probleme, suntem limitati la indignari pe care suntem manipulati sa le avem. Mase de manevra.
   Va invit sa va puneti o problema simpa - aveti in proprietate un hotel, darapanat, care are pierderi an de an si se indreapta spre faliment (in cazul statului inseamna si ca il finantati ca sa il tineti in viata ca sa dea salarii si in plus nu aduce bani din impozite, plus pierde oricum active prin capusare). Nu aveti bani de investit in el si chiar daca ati avea sunteti suficient de onest sa recunoasteti ca nu suntei capabil sa il administrati pentru a va aduce bani. (In cazul statului, a fi incompetent include, in mare masura, imposibilitatea de a instala o administratie care sa nu capuseze). Ce faceti?
  • +1 (1 vot)    
   wysiati (Miercuri, 4 aprilie 2012, 20:19)

   ValiHirit [anonim] i-a raspuns lui Ieremia Condurache

   Va invit sa luati cu asalt internetul si sa cautati mine de vanzare, de orice fel. Comparati valoarea zacamantului cu valoarea de vanzare a societatii care o exploateaza.
   Ce sa zic, aveti grija (economisti de vaza fiind), sa nu va faceti de ras cumparand vreo licenta de exploatare (cu societate exploatatoare cu tot) pentru un pret egal cu (sau apropiat de) valoarea zacamantului.
   • 0 (0 voturi)    
    Kafka (Joi, 5 aprilie 2012, 0:08)

    Prostu' satului [anonim] i-a raspuns lui ValiHirit

    Zacamantul ramane al statului.
    Firma doar il exploateaza, eventual pana la epuizare, daca se misca repede si cu talent.
    Dupa ce se va fi terminat de exploatat, el ramane totusi al statului.
    In rest, cu hotelul darapanat care produce pierderi an de an, tre' sa fie nasol de tot.
    Din fericire, Cupru Min producea profituri an de an, chiar onorabile. Din fericire pentru cumparator, vreau sa zic.
    In general vorbind, Romania a dovedit ca nu-si poate administra activele. Un motiv perfect ca sa le incredintam (eventual platind si o taxa de management binevoitorilor) celor care spun ca pot. Ca, deh, baietii astia cu cuprul deocamdata n-au administrat nici scara blocului in care salasluiesc, da' daca au zis ca se pricep, e clar ca asa e.
    Oricum astea-s detalii fara importanta, domnu' Vali. Dati-i inainte, sunt absolut fascinat, hipnotizat de cat de bine le ziceti.
    • 0 (0 voturi)    
     ? (Joi, 5 aprilie 2012, 13:02)

     ValiHirit [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

     Domnule, chiar nu ati spus nimic. Orice minereu din tara asta este exploatat la fel, pe baza de licenta si in schimbul unei redevente. Iar valoarea societatii care exploateaza nu are mare treaba cu valoarea totala a zacamantului, cata vreme nu e al ei.
     In rest aceeasi mentalitate paguboasa, sa le tinem pe toate ca pietrele de gat, ca doar statul stie sa faca afaceri si asta si este rolul lui...
 • +4 (12 voturi)    
  Calcul (Miercuri, 4 aprilie 2012, 17:32)

  HP [utilizator]

  Daca contractul este pe 7 ani, pana in 2019, iar capacitatea de extractie ar creste de la 1,5 milioane tone/an la 3 milioane - ar rezulta ca vor fi exploatate 21 de milioane de tone, nicidecum 800 de milioane.

  Din 21 de milioane de tone, 0,3% vine 63 de mii de tone de cupru finit. La un pret mediu international de 5000 de dolari/tona = 315 milioane dolari = 210 milioane euro. Calculati redeventele (peste cele 200 de milioane incasate deja).

  Mi se pare un contract beton facut de MRU.
  • +3 (5 voturi)    
   :) (Miercuri, 4 aprilie 2012, 18:21)

   alex [anonim] i-a raspuns lui HP

   Sa zicem ca contractul e beton. Putem si noi sa il vedem ca sa confirmam? Tu (de unde) stii ce clauze are?
  • +2 (8 voturi)    
   poate n-ai inteles din titlu (Miercuri, 4 aprilie 2012, 18:49)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Acesta este un articol bomba. in corpul articolului spune clar ca s-au luat in "calcul cantitatile de minereu cuprifer estimate a fi exploatate in conditiile efectuarii investitiilor tehnologice si de mediu preliminate de catre conducerea societatii prin intermediul unui plan de afaceri".
   Deci titlul este de cancan.

   Ca sa dublezi capacitatea extractiva cred ca-ti trebuie ceva bani. Bani investiti in Romania. Chiar daca valoarea cuprului va creste pe pietele internationale.. redeventa vin peste cel 200 de milioane.

   A fost licitatie cu strigare. Caietul a fost cumparat de super-mega companii de profil. M-ar mira sa fie un tun dat in aceste conditii. Poate doar daca vor sa sape un tunel pe sub munte pana la Rosia Montana.. ca e doar la cativa km departare.

   De fapt asta poate fi cel mai plauzibil argument. Cei care vor sa extraga aurul de la Rosia Montana au cumparat cariera de la Rosia Poieni ca sa-si atraga populatia locala de partea lor, investind in tehnologii si oferind locuri de munca.
  • +6 (6 voturi)    
   cupru (Miercuri, 4 aprilie 2012, 20:43)

   gogo12 [anonim] i-a raspuns lui HP

   Am facut si eu acest calcu si confirm ca este corect.Citind unele postari imi dau seama ca suntem bolnavi de scenarita,Dumnezeu daca ar confirma cele spuse de MRU,L-am acuza si pe el de complicitate la hotie.Iertat sa fiu dar cred ca noi romanii suntem bolnavi grav.MRU spune clar ca nu minereul a fost vandut ci exploatarea lui!Este cu totul altceva.Am mai spus ca noi nu trebuie sa fim suporterii niciunui partid ci al intereselor noastre!Dupa parerea mea ,singurii mai usor manipulati decat noi sunt numai cei din lumea araba si acestia cu ajutorul Coranului,ceea ce nu e cazul la noi.Si totusi se inampla,aceasta deoarece nivelul educatiei este teribil de scazut.Nu suntem obisnuiti sa judecam noi insine ceea ce ni se serveste,ci luam de bun ceea ce auzim,aceasta fiind groaznic pentru noi si benefic pentru pliticieni.Eu unul sunt ingrozit de aceasta situatie.nteleg pe cei de 70....80 de ani,dar nu-i pot gira pe cei din generatia tanara.
  • 0 (0 voturi)    
   cupru (Joi, 5 aprilie 2012, 15:59)

   gica [anonim] i-a raspuns lui HP

   In sfarsit cineva care calculeaza aproape corect!
   21 milioane toneminereu cu 0,3%Cu vine intradevar 63 000to tone de metal(Cu)in minereu,dar mai vine si randamentul de extractie in cazul de fata aprox.65% si rezulta cupru finit in concentratul de cupru cam 40 000tone.De aici mai departe se pot face calcule economice,profit ...
 • +1 (9 voturi)    
  :) (Miercuri, 4 aprilie 2012, 17:33)

  alex [anonim]

  Pai treaba e simpla.

  Zacamantul are 800 mil tone cu concentratie 0.3%.
  Asta inseamna 2.4mil tone cupru pur.

  Pretul actual e in jur de 6500 EUR/tona- deci valoarea de cuprului pur ar fi de...15 mld EUR.

  Costuri de exploatare, investitii, redevente, transport- nu sunt mai mult de 50-60% din costul de productie, asta cu indulgenta.

  Asadar cumparatorul sta pe o pleasca de 6-7 miliarde de EUR profit. Nu asta ar fi problema, ci cat din acest profit va fi reinvestit in Romania- si mai ales pe termen scurt si mediu cat din costuri (alte 8-9 miliarde de EUR) vor fi in Romania- adica parte din PIB si cu taxe platite statului roman.

  Asta e varianta buna. Evident ca mai exista si varianta proasta in care minereul este doar transportat in port si mutat in alta tara pentru procesare. Caz in care profitul ramane acelasi dar PIB si taxe sunt in alta parte...
  • +4 (6 voturi)    
   Nu e asa de simpla. (Miercuri, 4 aprilie 2012, 19:12)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui alex

   Contractul e pana in 2019 si capacitatea de extractie e de 1.5 milioane tone minereu anual.

   Ca sa epuizezi tot zacamantul si sa te alegi cu pleasca de care spui, compania ar trebui sa stea aici inca 400 de ani :)

   Ne trezim vorbind.
   • 0 (0 voturi)    
    :)))) (Joi, 5 aprilie 2012, 13:40)

    alex [anonim] i-a raspuns lui HP

    Mda, rade ciob de oala sparta.

    Pana in 2019 se acopera deja investitia din profit cu varf si indesat, plus ca doar cu un pic de retehnologizare si "curatire" a activitatii firmei ea poate fi vanduta mai departe la un pret mai mare. Estimarea mea- intre 700mil si 1mld EUR. Profit: imens.

    Parte din contract e cresterea capacitatii pana la 3.5mil tone de minereu anual. Care nu are unde sa fie prelucrat local, asa ca o sa fie exportat pur si simplu. Naspa.

    PS: daca CupruMin are concesiune pana in 2019 cine crezi ca o sa o aiba dupa 2019? Nu tot ei? Nimeni altcineva nu are tehnologia sa extraga in zona...
 • 0 (10 voturi)    
  excelent (Miercuri, 4 aprilie 2012, 17:37)

  srpc [utilizator]

  zacamantul ramane al statului, deci cumparatorii vor sta si vor admira activele, fara sa exploateze, nu? pedelistii chiar ne iau de idioti !!!
  • +4 (6 voturi)    
   te inseli. cumparatorii au licenta de exploatare (Miercuri, 4 aprilie 2012, 18:02)

   tache2011 [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   dar vor trebui SA ROAGE FRUMOS statul pentru a le da voie sa exploateze.
   Intre "a putea sa exploatezi" si "a avea voie sa exploatezi" este o diferenta.
   Cam 2 milioane de coco intr-un cont in Caymans.
  • +3 (7 voturi)    
   x (Miercuri, 4 aprilie 2012, 18:12)

   Tudor [anonim] i-a raspuns lui srpc

   Cata prostie poata fi in tara asta. Ai auzit de redevente? Alti bani alta distractie. E o diferenta fata de ce a facut psd sau chiar si pnl.
 • +3 (7 voturi)    
  evaluare (Miercuri, 4 aprilie 2012, 17:37)

  mem [anonim]

  Nu cred ca MRU nu stia ce vinde... inclusiv potentialul de cupru din zona.
  Nu cred ca Romania a pierdut 17 miliarde USD - pretul obtinut la privatizare.
 • +2 (10 voturi)    
  Nu ne vindem tara! o dam pe gratis!!! (Miercuri, 4 aprilie 2012, 17:45)

  Jorin [anonim]

  Baieti nu inteleg cum faceti voi analiza si va iese unitatea profitabila numai din profitul ultimelor 2 ani!!!
  In schimb nu spuneti nimic de bunatate de CONTRACT cu EnergoCEVA, CuproCEVA si IPROceva , pe 10 ani, prin care sunt preluate toate activele de productie si activitatile de productia in sine...Rezilierea Contractului in 2009, face ca in 2010 si 2011 sa faca profitul multslavit mai sus...
  Nu ne vindem tara! o dam pe gratis!!! este valabil in toate directiile...
 • +3 (7 voturi)    
  pentru corectitudinea articolului (Miercuri, 4 aprilie 2012, 17:48)

  philip [anonim]

  ati uitat sa scrieti ca prin faptul ca statul nu a vandut zacamatul de cupru ci ofera numai licenta de exploatare, bugetul va incasa redevente miniere in functie de cantitatea de minereu exploatata si in functie de nivelul redeventelor stabilite tot de catre stat.
 • 0 (8 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 4 aprilie 2012, 17:52)

  Erasm [anonim]

  • 0 (8 voturi)    
   pai nu ne vindem pamantu! (Miercuri, 4 aprilie 2012, 18:04)

   tache2011 [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

   ne vindem doar cuprul.
   pamantul (sau haldele de steril) ne raman tot noua.

   sa nu vorbim de securisti in casa ungureanului
  • -1 (5 voturi)    
   lol (Miercuri, 4 aprilie 2012, 18:17)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Erasm

   Tu esti prost sau te faci?

   Subsolul nu are cum sa se vanda, e al statului.

   "Isteria asta" e legata de faptul ca o firma s-a vandut cu 200 mil EUR, in conditiile in care profitul estimat din exploatarea zacamantului (dupa deducerea costurilor, redeventelor samd) este de aproape 70 mil EUR anual...

   Un asemenea proiect este oricand bancabil si trebuie sa fi existat niste cretini anterior in CupruMin care sa nu fi fost capabili sa lege un plan de afaceri pentru a ajunge in situatia ca o firma straina sa faca 70 mil EUR anual profit (cu o investitie de 200mil EUR, adica ROI de 33% anual) doar pt faptul ca s-au miscat mai bine cu fonduri de investitii, banci.

   Asta e capitalismul- cine are acces la fluxurile de bani e rege- insa prea este dus la extrem. Sincer doar accesul la bani nu merita 33% profit anual din investitie.
 • +2 (2 voturi)    
  Cu + Au ... (Miercuri, 4 aprilie 2012, 18:12)

  Laszlo [anonim]

  Pe lângă cupru, la Roşia Poieni se află ŞI zăcăminte CERTE de aur în valoare de cca. 1.5 MILLIARDE de euro:

  "Din zăcământul de la Roşia Poieni exploatat de Cupru Min se poate extrage şi circa 36 de tone de aur care la cotaţia afişată în prezent de BNR, de 175,3 lei/gramul de aur, valorează aproape 6,3 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro)"

  http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/petru-ianc-fost-director-in-ministerul-economiei-la-baia-mare-noi-umpleam-o-magazie-intreaga-cu-aur-prin-electroliza-cuprului-9463029
 • -1 (5 voturi)    
  ce nu stim (Miercuri, 4 aprilie 2012, 18:30)

  bihor [anonim]

  Ca de obicei expertii ANRM isi justifica functiile bine platite simulind contracte avantajoase.
  La data vînzării., în firmă se afla concentrat minier pregătit pentru livrare, în valoare de peste 450 milioane euro. Firma avea datorii la Electrica ( nu a intrat in vederile baietilor destepti) dar asigura profit. S-au facut calcule la comanda, din care sa se fixeze o referinta care sa motiveze suma de cumparare.; diferenta fata de valoarea reala ghici unde este?
  Cea mai simpla solutie si banoasa pentru comisioane este vinzarea bine ghidonata prin simularea licitatiei. Recent premierul ungur Orban a precizat ca Ungaria este deschisa tuturor investitorilor care asigura parteneriat cu Ungaria. In Polonia la fel, doar in Romanica se scapa repede cu retzeta tip Petrom si calculam in draci ce mare profit obtinem din redevente dar nimeni nu socoteste cit cheltuim sa recumparam ce am vindut, eventual usor prelucrat. Daca astea sunt contractele betion ale premiantului utecist, Putinel atunci sa nu ne miram ca ne umplem rapid de mizerie si saracie. Omul este un mare administrator care la el acasa nu stie ce face nevasta-sa, doctor anestezist la Fundeni care aduce grosul banilor in familia sa (cf declaratiei de avere), bani veniti din consultanta pe care doamna o da la OMV. Altfel totul este bine pregatit; toate tinerele talente ceausiste (Nastase , Ungureanu etc) arata cum o sa dispara doar sperante hulpave, bine captusite de bani si evident curate.
 • +1 (5 voturi)    
  BUN (Miercuri, 4 aprilie 2012, 18:43)

  dan [anonim]

  cand nastase a dat jumatate din etrolu Romaniei OMV-ului pe un miliard de EURO, n/a mai zis nimeni nimic.

  Lumea se agita pt ca MRU a dat in exploatere pe 7 ani zacaminte de cupru (s-a calculat mai sus, 20 milioane tone X 0,3%) in schimbul la 200 milioane euro.

  Bai, astia, agitatii, voi sunteti normali??!?!
 • +1 (5 voturi)    
  Dar a fost licitata (Miercuri, 4 aprilie 2012, 18:50)

  sorin-b [anonim]

  Daca a fost licitat conteaza mai putin cum a fost evaluat. Era in interesul celor prezenti la licitatie sa se intereseze de evaluare, evaluatori etc. Puteau la fel de bine sa-si ia teapa. Presupun ca licitatia nu a fost anuntata cu 2-3 zile inainte ca in alte cazuri ci conform procedurilor legale. Ma intreb de ce apare acest articol acum.
 • 0 (2 voturi)    
  in numele investitorilor si al democratiei,amin (Miercuri, 4 aprilie 2012, 21:59)

  dre [anonim]

  wauuuuuu...tot felul de experti pe aici ...stati linistiti ca aia or sa cistige de 100 de ori cel putin ,ca asa s-au invatat,iar voi o sa ramineti cu buza umflata si sclavi la voi in tara...dar ce nu face romanasul in numele democratiei,investitorilor ,ue samd...e in stare sa devina idiotul si sclavul perfect(vb aici de opinca ca aia de sus or sa-si ia tainul)...da oare de ce nu ia guvernul mina si o exploateaza???..in ce drac de tara(bine nu vb de noi si de africani)ati vazut voi sa se vinda 1kg de aur pe 1 sul hirtie igenica?...
 • +2 (2 voturi)    
  teoria conspir.-mantaua politicianului de stanga (Joi, 5 aprilie 2012, 2:44)

  Rares101 [utilizator]

  Daca s-ar fi putut lua cele $17 mld intr-o singura luna sau an atunci fiti siguri ca aia care s-au oprit la $200 mil ar fi licitat in continuare.
  Sa confuzi profitul anual potential cu valoarea totala a zacamantului mi se pare si prostie si atasament emotional teribil fata de partidele de opozitie fara nici o legatura cu realitatea. Dupa acelasi rationament, e ca si cum ai zice ca o hidrocentrala valoareaza o infinitate de $ doar pt ca poate genera energie la infinit... sau ma rog, pana la urmatoarea era glaciara. :)

  Toate calculele despre fundamentele companiei sunt de prisos atata timp cat a existat o licitatie cu cel putin un petitor corect. Daca vreun ziarist de investigatie sau vreun procuror gaseste ca firmele alea 3 sau inteles intre ele astfel ca doua din ele sa faca figuratie, atunci putem vorbi... Daca executivii celor 2 pierzatori au luat spaga sau ca firmele s-au facturat intre ele pt marfuri fictive sau supra/sub evaluate, etc...Pana atunci analizele fundamentale sunt pt tablagii din Cismigiu, de asta statul nici nu s-a strofocat sa contracteze un evaluator independent.

  In leg cu creearea unei companii doar pt a participa la o licitatie sau o cumparare de alte active, asta e o practica destul de frecventa in sfera corporatista nord-americana, in sfera M&A sau VC.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by