Etapele pe care compania Chevron trebuie sa le parcurga pentru obtinerea documentatiilor de mediu necesare pentru inceperea exploatarii gazelor de sist vor dura cel putin un an si jumatate - doi ani, a declarat, joi, Sulfina Barbu, membru al Comisiei pentru administratie publica si amenajarea teritoriului din Camera Deputatilor, la conferinta Focus Energetic, potrivit Agerpres.

"Din punctul de vedere al documentaţiilor de mediu, Chevron trebuie să facă studii laborioase pe care să le prezinte Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Nicio aprobare de la ANPM nu se face fără dezbatere publică. Am convingerea că aceste dezbateri vor fi extrem de aplicate. Şi pentru a solicita acordul de mediu pentru exploatarea efectivă sunt necesare multe studii, care necesită măsurători, determinări în subsol. Sunt documentaţii extrem de laborioase pe care compania trebuie să le facă. Mai repede de un an şi jumătate - doi ani nu pot fi parcurse etapele pentru obţinerea acordurilor. Mai este necesar un aviz de mediu pentru proiectul pe care vor să îl desfăşoare. De asemenea, activităţile de explorare trebuie să fie derulate cu acordul ANPC", a afirmat Sulfina Barbu.

Deputatul a precizat că legislaţia actuală nu trebuie modificată din punctul de vedere al protecţiei mediului: "Este suficientă legislaţia actuală din punctul de vedere al protecţiei mediului. Este opţiunea fiecărui stat dacă vrea să aplice o lege specială pentru gazele de şist. Pentru protecţia mediului este suficient, include protecţia solului şi subsolului. Legislaţia este completă."

Sulfina Barbu a precizat că în Biroul Permanent al PDL nu s-a dezbătut propunerea retragerii Hotărârii de Guvern potrivit căreia Chevron poate exploata şi explora trei perimetre din Dobrogea: "Este posibil să fi fost o discuţie între o parte dintre colegi. Dar nu am dezbătut acest subiect".

Guvernul a aprobat, recent, trei acorduri petroliere de concesiune de explorare - dezvoltare - exploatare în trei perimetre din Dobrogea (regiunea de sud-est) pentru compania Chevron România. Cele trei acorduri între Chevron şi Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale, aprobate în şedinţa de Guvern din 20 martie, se referă la perimetrele EX 18-Vama Veche, EX-19 Adamclisi şi EX-17 Costineşti. Chevron are o licenţă de explorare şi în zona Bârlad.

La începutul acestei săptămâni, membrii organizaţiei Platforma Civică au susţinut, într-o conferinţă de presă, că Guvernul României trebuie să facă publice acordurile semnate cu companiile petroliere, inclusiv cu Chevron, şi să elaboreze Legea care să reglementeze exploatarea gazelor de şist în România.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, secretizarea acordurilor încheiate de stat cu Chevron s-a făcut conform Legii petrolului. Întrebat dacă Guvernul este dispus să desecretizeze acordurile respective, Suciu a spus că această chestiune va fi luată în considerare, dar că trebuie văzute elementele de securitate naţională care sunt cuprinse în dosarul secretizat.