Premierul Mihai Razvan Ungureanu spera ca negocierile pentru vanzarea Cupru Min sa se incheie "cu bine", chiar vineri seara, precizand insa ca "statul are clauze la care nu va renunta cu niciun chip". Discutiile pentru incheierea contractului au inceput joi seara si au continuat pe tot parcursul zilei de vineri, termenul limita pentru semnarea tranzactiei, relateaza Mediafax.

"In momentul de fata sunt negocieri in curs la Ministerul Economiei. Atentia media trebuie indreptata intr-acolo. Statul are clauze de la care nu renunta cu niciun chip. Ceea ce sper este ca negocierile sa fie incheiate in cursul zilei de azi (vineri - n.r.), cu bine pentru stat", a afirmat premierul Mihai Razvan Ungureanu, aflat la Iasi.

Surse participante la negocierile pentru incheierea contractului de vanzare a Cupru Min au afirmat ca discutiile se prelungesc deoarece statul insista ca investitorul sa deschida un cont escrow in suma de mai multe zeci milioane euro, pentru a se asigura ca investitiile de mediu vor fi realizate, o alta conditie la care partea romana nu renunta fiind publicarea contractului.

Intrebat cum comenteaza faptul ca patrimoniul Cuprin Min, pe baza caruia a fost stabilit pretul la licitatia pentru vanzarea companiei, a fost evaluat de o firma de apartament din Alba Iulia, premierul Mihai Razvan Ungureanu a afirmat: "Eu nu comentez nici speculatii si nici chestiuni de ordin tehnic".

"S-au facut referiri pe aceasta tema la nivelul Ministerului Eonomiei si al purtatorului de cuvant al Guvernului. Remarc faptul ca dupa ce dezbaterea a pornit foarte retoric, astazi este construita pe o controversa de informatii si de date", a mai spus Mihai Razvan Ungureanu.

Patrimoniul Cupru Min pe baza caruia a fost stabilit pretul la licitatia pentru vanzarea companiei a fost evaluat de catre o firma cu sediul intr-un apartament din Alba-Iulia, pe baza unor date culese in 2008 si actualizate in 2010, firma fiind detinuta de membrii aceleiasi familii.

Un document oficial releva ca pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului.

In document se mentioneaza ca necesarul de investitii tehnologice a fost estimat la 67,3 milioane euro, din care 61 milioane euro realizat pana in 2015, iar investitiile de mediu au fost evaluate la 32,2 milioane euro, din care 17 milioane euro pentru acest an pentru extractia si prepararea minereurilor neferoase si rare.

La inceputul saptamanii trecute, firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu s-a intalnit, vineri dupa-amiaza, cu prefectul de Iasi Dragomir Tomaseschi si cu presedintele CJ Iasi, Constantin Simirad, intalnirea, desfasurata cu usile inchise la Prefectura din Iasi, durand o ora si jumatate.