Guvernul american a anuntat vineri ca va reduce in 2012 salariile conducerilor a trei mari intreprinderi aflate inca sub aripa sa: constructorul de automobile General Motors (GM), asiguratorul AIG si banca Ally, relateaza AFP.

Departamentul Trezoreriei a precizat intr-un comunicat ca a redus cu 10%, in medie, in raport cu 2011, remuneratia directa (salariul in numerar si actiuni) a 25 de cadre de conducere aflate in varful organigramei la fiecare dintre aceste intreprinderi.

Trezoreria nu a precizat ce se va intampla cu un al treilea element al remuneratiei, indirect, care consta in obtinerea unui numar de actiuni in functie de performantele societatii.

Cifrele publicate de Trezorerie arata ca directorul general al AIG, Robert Benmosche, va incasa in acest an 10,5 milioane de dolari, dintre care 3 milioane salariu de baza, mai mult decat omologii sai de la GM, Dan Akerson (9 milioane de dolari, 1,7 milioane salariu de baza) si de la Ally, Michael A. Carpenter, al carui salariu este mentinut la zero dar care va incasa 8 milioane de dolari in actiuni.

Statul detine inca aproape 30% din GM, restructurata in 2009, 74% din Ally, fosta divizie financiara a GM denumita la acea epoca GMAC, si 77% din AIG.