Consiliul Concurentei a declansat trei investigatii privind posibile intelegeri intre companii de a participa cu oferte trucate la licitatiile organizate de Consiliul Judetean Teleorman, Consiliul Judetean Ilfov si de Directia Regionala Drumuri si Poduri Craiova (D.R.D.P. Craiova) pentru atribuirea unor contracte de reabilitare, modernizare si de lucrari de intretinere a drumurilor.

Drumurile din Romania, impartite intre regii asfaltuluiFoto: Agerpres

"Doua din cele trei investigatii au fost declansate in urma informatiilor privind modul in care s-au depus documentele de calificare si s-au elaborat ofertele de participare, furnizate de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. Pentru cea de a treia investigatie, indiciile au fost obtinute in cadrul studiului de piata pe care il derulam pe piata lucrarilor de constructii de drumuri si autostrazi din Romania", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

UPDATE Bogdan Chiritoiu a precizat ca exista suspiciuni ca firmele de constructii de drumuri "se rotesc la licitatii". De asemenea, "suspiciuni avem atunci cand vedem firme mari descalificate pentru ca lipsesc niste hartii banale". Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, astfel de investigatii pot dura pana la doi ani.

 • Prima investigatie se refera o posibila intelegere intre 14 companii de a participa cu oferte trucate, individuale si in asociere, la doua licitatii organizate de Consiliul Judetean Teleorman in perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de reabilitare a drumurilor. Cele doua licitatii au fost castigate de S.C. Tel Drum S.A, valoarea totala a contractelor incheiate fiind de aproximativ 137,6 milioane lei, fara T.V.A (aproximativ 32 milioane euro). Sursa de finantare a lucrarilor a fost Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, bugetul de stat si bugetul Consiliului Judetean Teleorman.
 • Cea de a doua investigatie priveste o posibila intelegere intre 7 companii de a participa cu oferte trucate la trei licitatii organizate de Consiliul Judetean Ilfov in perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de lucrari de modernizare a drumurilor. Doua licitatii au fost castigate de S.C. Tehnologica Radion S.R.L, iar a treia de S.C. Apolodor Comimpex S.R.L, valoarea totala a contractelor incheiate de Consiliul Judetean Ilfov cu companiile castigatoare ale licitatiilor fiind de aproximativ 183,5 milioane lei, fara T.V.A (aproximativ 42,6 milioane euro). Sursa de finantare a lucrarilor a fost din fonduri structurale - POR Axa 2 si bugetul Consiliului Judetean Ilfov.
 • In ceea ce priveste cea de a treia investigatie, Consiliul Concurentei detine indicii ca 10 companii s-au inteles sa participe cu oferte formale la licitatiile organizate in anul 2008 de Directia Regionala Drumuri si Poduri Craiova (D.R.D.P. Craiova) din cadrul C.N.A.D.N.R., pentru atribuirea "Acordului cadru pentru lucrari si servicii de intretinere multianuala iarna-vara 2008-2011", astfel incat, simuland concurenta, contractele sa fie adjudecate prin rotatie. Astfel, au fost organizate trei licitatii ce au fost adjudecate de S.C. Colas Drumuri S.R.L, S.C. Gecor S.R.L, S.C. General Trust Arges S.R.L. Valoarea totala a contractelor incheiate a fost de 499,1 milioane lei (aproximativ 114,2 milioane euro), iar sursa de finantare a reprezentat-o bugetul de stat.

Inspectorii Consiliului Concurentei au efectuat inspectii inopinate la sediile companiilor implicate in cele trei investigatii, documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii aflandu-se in analiza autoritatii romane de concurenta.

Companiile implicate si la care s-au efectuat inspectii sunt:

S.C. Alpine BAU GmbH Austria

S.C. LENA Engenharia E Construcoes S.A. Portugalia

S.C. Artera Blue S.R.L.

S.C. Shapir Structures 1991 LTD Israel

S.C. PA&CO International S.R.L.

S.C. Tel Drum S.A.

S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L.

S.C. Euroconstruct S.A.

S.C. Topavedi Constructii S.R.L.

S.C. Vectra Service S.R.L.

S.C. Argecom S.A.

S.C. Hidro Olt S.R.L.

S.C. Eurovia Construct International S.A.

S.C. General Trust Arges S.R.L

S.C. Delta Antrepriza De Constructii Si Montaj 93 S.R.L

S.C. Tehnologica Radion S.R.L.,

S.C. Dimar S.R.L.

S.C. Apolodor Comimpex S.R.L.

S.C. Colas Drumuri S.R.L.

S.C. Confort S.A.

S.C. Pas Trans Company S.R.L

S.C. Gecor S.R.L.

S.C. Romstrade S.R.L

STRABAG AG Austria Sucursala Bucuresti Romania.

Unele companii sunt implicate chiar si in doua investigatii din cele trei declansate de Consiliul Concurentei.

 • Multe dintre aceste firme sunt controlate de renumitii "regi ai asfaltului", cunoscuti pentru numeroasele afaceri incheiate cu statul: Tehnologica Radion- Theodor Berna, Euro Construct Trading 98-Dan Besciu si Sorin Vulpescu, Romstrade- Nelu Iordache, PA&Co-Costel Casuneanu, Apolodor-Radu Ouatu.
 • Dar sunt implicate si companii cu capital strain: Strabag, Alpine Austria, LENA Engenharia E Construcoes.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor. Din septembrie 2009, autoritatea romana de concurenta a adoptat noile instructiuni privind politica de clementa, instructiuni care se aplica atat intelegerilor orizontale, cat si restrictionarilor verticale foarte grave.

Drumurile pentru care au fost incheiate posibile contracte suspecte

Reabilitari in Judetul Teleorman:

 • DJ 701: limita judetului Dambovita cu localitatile Gratia, Poieni, Silistea, Scurtu-Mare, Slavesti, Ciolanesti, Zambreasca Dobrotesti de la km 44+240 la km 104+890
 • DJ 506: Cervenia-Vitanesti-Babita de la km 17+400 la km 58+000

Modernizari in Judetul Ilfov:

 • DJ 100: tronson 6 intre Branesti si limita Judetului Calarasi intre km 28+700 si km 35+000
 • DJ 301: Manastirea Pasarea si Cozieni intre km 0+000 si km 4+500
 • Inca 9 drumuri judetene din judetul Ilfov

Contracte atribuite de D.R.D.P. Craiova, lucrarile de intretinere au fost impartite in patru loturi

 • Lot 1 SDN Turnu Severin
 • Lot 2 SDN Targu-Jiu
 • Lot 3 SDN Ramnicu-Valcea
 • Lot 4 SDN Slatina