Rosatom, agentia de stat pentru energia atomica din Rusia, are in vedere achizitionarea societatii Horizon din Marea Britanie, scoasa la vanzare si detinuta in comun de catre RWE si E.ON, relateaza The Daily Telegraph. Aceasta miscare se asteapta sa fie una controversata, in ciuda faptului ca Rusia sustine ca si-a revizuit tehnologiile din sectorul nuclear dupa dezastrul de la Cernobil.

Serghei Novikov, directorul de comunicare al Rosatom, a declarat pentru cotidianul citat ca "piata britanica este potential atractiva pentru Rosatom. Rosatom poate oferi toate garantiile ca aceasta constructie de centrale nucleare in Marea Britanie va respecta absolut toate cerintele de siguranta si standardele Agentiei Internationale pentru Energie Atomica".

Horizon intentiona sa construiasca noi centrale nucleare la Anglesey si Oldbury, insa RWE si E.ON au anulat actiunea din cauza dificultatilor financiare intampinate in Germania.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Energie si Schimbari Climatice a mentionat ca "Marea Britanie este deschisa pentru afaceri si saluta (activ) investitiile realizate in sectorul nostru energetic."

"Orice oferta pentru activele energetice ale Marii Britanii este si va fi subiectul unui control riguros stabilit prin procesul de reglementare", a adaugat acesta.