Rosneft, gigantul petrolier rus, a prezentat luni o alianta strategica cu ExxonMobil, inclusiv mai multe acorduri privind explorarile offshore din Marea Neagra si participarea Rosneft la proiectele din America de Nord, mentioneaza o declaratie a Rosneft, citata de AFP.

Firma de stat Rosneft si ExxonMobil au semnat in luna august a anului trecut un parteneriat privind o investitie de 3,2 miliarde de dolari intr-o exploatare offshore in Marea Neagra si Marea Kara (in nordul Siberiei). Companiile au semnat luni o intelegere privind crearea unui fond comun care sa administreze programele de exploatare offshore, a precizat Rosneft intr-o declaratie.

"Rosneft si ExxonMobil au intrat in proiecte offshore la o scara fara precedent in regiunile Rusiei arctice si Marii Negre, care gazduiesc cele mai mari resurse de hidrocarburi din lume", a spus presedintele Rosneft, Eduard Khudainatov, cel care a semnat acordul cu Rex Tillerson, de la Exxon Mobil.

De asemenea, subsidiarele Rosneft vor primi 30% din proiectele ExxonMobil din Texasul de Vest, Canada si Golful Mexic, arata declaratia, fara a preciza insa alte detalii financiare.

Neftegaz Holding America Limited va achizitiona 30% din ponderea detinuta de ExxonMobil in proiectul La Escalera Ranch,din Bazinul Delaware in Texasul de Vest si 30% din cele 20 de blocuri de forare din Golful Mexic.

O alta subsidiara, RN Cardium Oil Inc., a achizitionat 30% din proprietatea ExxonMobil in zona Harmattan din Alberta, Canada, care poate "deveni o sursa pentru dezvoltarea tehnologiilor de rezervoare neconventionale in Rusia", noteaza declaratia.

Acordul cu ExxonMobil de anul trecut a urmat esecului Rosneft de a stabili un acord similar cu BP, in cautarea unui partener global care sa isi imparta expertiza si tehnologia pentru exploatarea rezervelor vaste din zona arctica.

ExxonMobil a devenit noul partener al Rusiei cateva luni mai tarziu, dorind sa investeasca 2,2 miliarde de dolari in proiectul comun din regiunea arctica, aceasta companie fiind prima care va valorifica rezervele estimate de unii specialisti la 100 de miliarde de tone de petrol.

Activitatea de explorare a inceput deja in Marea Neagra, regiunea Tuapse, unde ExxonMobil va investi un miliard de dolari, prima forare este planuita pentru 2014-2015, arata declaratia Rosneft.