Patru companii (doua straine si doua romanesti) au depus oferte "preliminare si neangajante" pentru privatizarea Oltchim, anunta Ministerul Economiei. Cele patru companii sint: S.C. PEGAMONT S.A. Ploiesti (Romania), PCC SE (Germania), S.C. AISA INVEST S.A. (Romania) si TISE JSC (Rusia). Statul vrea sa vinda tot pachetul de actiuni pe care-l detine la Oltchim, adica 54,8062% din capitalul social actual.

"In aproximativ doua saptamani va fi elaborat caietul de sarcini, in care va fi inclus si pretul de pornire a licitatiei. Dupa aceasta etapa va urma o perioada de 30 de zile in care companiile vor putea depune ofertele angajante", a declarat pentru Mediafax Florin Vladan, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).

Metoda de privatizare este o metoda combinata: negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, urmata de licitatie cu oferta in plic. Urmeaza ca, pe baza discutiilor si a negocierii ofertelor preliminare si neangajante depuse de cei patru potentiali investitori, sa se finalizeze Dosarul de Prezentare in vederea organizarii licitatiei cu oferta in plic", anunta Ministerul Economiei intr-un comunicat remis redactiei.

Cine sint petitorii Oltchim

TISE JSC este o companie rusa fondata in 2003 in urma unui parteneriat intre trei companii ruse cu capital de stat (Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz). Zarubejneftegaz este o filiala a Gazprom, dar datele publice nu indica procentul de actiuni detinute de Zarubejneftegaz in TISE JSC.

TISE are ca obiect de activitate, potrivit site-ului propriu, productia si operarea facilitatilor de energie electrica, dar si a unor lucrari in idustria gazelor si petrolului. TISE si-a anuntat intentia de a participa la privatizarea Oltchim inca din noiembrie 2011.

Stefan Vuza

Stefan Vuza / SCR Grup

SC Aisa Investeste controlata indirect de omul de afaceri Stefan Vuza si administreaza grupul de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR), scrie Mediafax.

Stefan Vuza are o avere estimata de Top 300 Capital, editia 2011, la 100-110 milioane de euro. Milionarul controleaza grupul industrial Serviciile Comerciale Romane (SCR) din care fac parte AISA Invest Cluj-Napoca (servicii comerciale), Uzuc Ploiesti (furnizor de echipamente industriale), Chimcomplex Borzesti (combinat chimic), Somes Dej (producator de hartie), Caromet Caransebes (constructii metalice), Iasitex Iasi (industria textila), Nova Textile Pitesti (industria textila), Sinterom Cluj-Napoca (componente auto), Contactoare Buzau (echipamente electrice) si INAV Bucuresti (institut de cercetare).

Mircea Apostolescu

Mircea Apostolescu

SC Pegamont SA este o companie din Ploiesti controlata de Mircea Apostolescu, care e si administratorul firmei. Potrivit site-ului companiei, Pegamont SA a executat lucrari de constructii - montaj pentru Petrom, Rompetrol, Transgaz, Petromservice.

Mircea Apostolescu a confirmat pentru Capital.ro interesul pentru Oltchim. El a declarat ca Pegamont participa la privatizare impreuna cu o companie straina care va finanta achizitia, estimata la 300 mil. euro

PCC SE (Germania) este actionar minoritar la Oltchim Ramnicu Valcea, detinind 18,3% din actiuni.