Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, l-a inlocuit vineri din functie pe directorul Societatii Feroviare de Turism, Alexandru Dumitrescu. Acesta sustine insa ca si-a prezentat demisia anterior momentului demiterii sale si acuza faptul ca se "pregateste un tun imobiliar similar celui de la Astoria Bucuresti".

Atributiile acestuia au fost preluate de Dorian Constantinescu, care anterior a ocupat pozitia de sef serviciu in cadrul Serviciului Administrare Active Turism Bucovina.

Decizia vine in urma raportului Corpului de Control al Ministerului Transporturilor care a constatat o serie de deficiente in managementul societatii in ceea ce priveste inchirierea si vanzarea activelor detinute, sustine Ministerul Transporturilor, intr-un comunicat.

Fostul director al SFT afirma, intr-o scrisoare transmisa ministrului Transporturilor, ca si-a prezentat demisia din functie dupa ce a constatat "foarte multe presiuni, legate cu siguranta de interese imobiliare ale unor oameni pe care i-ati promovat din anturajul dvs. asupra patrimoniului actual al SFT".

"Va readuc in atentie, si pe aceasta cale, iminenta unui alt joc avocatesc, folosind tertipul executarilor silite, care vizeaza in principal activul Astoria Snagov si va avertizez, din nou, asupra faptului ca se pregateste un tun imbobiliar similar celui de la Astoria Bucuresti.

Imi exprim speranta, ca macar in al doisprezecelea ceas, veti actiona pentru a impiedica pierderea de catre statul roman a unui activ patrimonial atat de valoros precum Astoria Snagov. Inca mai sper ca veti evita ca numele dumneavoastra sa fie legat de un nou tun imobiliar, asa cum a fost cel al ex- ministrului PNL, Ludovic Orban, in cazul Astoria Bucuresti", se arata in scrisoarea mentionata.

Alexandru Dumitrescu sustine ca, de cand a preluat functia de director al Societatii Feroviare de Turism, in 1 octombrie 2010, datoriile societatii au scazut cu 30%, cheltuielile au scazut cu 85% iar pierderile cu 95%.

In plus, argumenteaza acesta, SFT a inregistrat pentru prima data profit operational, dupa sapte ani de pierdere consecutiva.

"Avand in vedere lipsa de comunicare cu dumneavoastra si lipsa de sprijin a ministerului pentru a continua toate actiunile mele prin care am incercat, in primul rand, sa protejez patrimoniul SFT, va comunic pe aceasta cale demisia mea din functia de director general al SFT CFR SA", se arata in scrisoarea transmisa de Alexandru Dumitrescu ministrului Transportului.

SFT CFR SA este controlata de stat, prin Ministerul Transporturilor, si are ca obiect de activitate efectuarea de transport feroviar de calatori cu specific de turism feroviar, cazare si alimentatie publica in hoteluri, baruri si restaurante.

Hotelul Astoria din Capitala a fost executat silit si scos la licitatie in 2008 pentru a acoperi o datorie de 200.000 de lei. In urma executarii silite, cladirea a fost vanduta prin licitatie catre firma Orhideea Gardens, pentru suma de 2,5 milioane de euro, potrivit Mediafax.