Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Premierul desemnat Victor Ponta se intalneste astazi cu delegatia FMI, BM si CE la Bucuresti. / FMI continua discutiile tehnice cu autoritatile romane si va relua negocierile dupa instalarea noului Guvern

Premierul desemnat Victor Ponta urmeaza sa aiba astazi o prima intalnire cu delegatia Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene la Bucuresti. Misiunile FMI si CE au anuntat, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca vor continua discutiile tehnice cu autoritatile romane si au in vedere o revenire la Bucuresti pentru reluarea negocierilor oficiale cu noul Guvern, dupa instalarea acestuia. Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, declara, vineri, pentru agentia Mediafax, ca delegatia Fondului Monetar continua discutiile tehnice, dar intrerupe negocierile dupa demiterea Guvernului Mihai Razvan Ungureanu prin motiune de cenzura. "Vor continua discutiile tehnice, dar nu vor continua negocierile. Sunt multe discutii legate de tintele pentru primul trimestru, de reformele structurale, de asistenta tehnica, iar acestea pot fi continuate, fara a se mai negocia nimic", afirma Mihai Tanasescu. La randul sau, premierul desemnat Victor Ponta a declarat ieri ca isi propune ca delegatia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene sa plece din Romania cu o nouă scrisoare de intenţie semnată de noul Guvern, dupa ce acesta va obtine votul de investitura al Parlamentului. In primele zile ale negocierilor, FMI si expertii romani discutau redefinirea indicatorilor macroeconomici pentru acest an, pe baza carora sa fie calculat spatiul fiscal necesar majorarii salariilor bugetarilor. Fara aceste prognoze, FMI si Comisia Europeana nu isi pot da acordul pentru majorarile salariale. Misiunea urma sa evalueze si stadiul restructurarii si privatizarii unor societati de stat si sa definitiveze calendarul de majorare a preturilor la gaze si energie.

Maxim istoric al cursului leu/euro pe piata interbancara, dupa caderea Guvernului Ungureanu. BNR a intervenit pe piata

Cursul leu/euro a atins, vinerea trecuta, un maxim istoric pe piata interbancara, dupa ce Guvernul Mihai Razvan Ungureanu a fost demis prin motiune de cenzura. Cotatiile au urcat pe piata valutara pana la nivelul maxim istoric, de peste 4,40 lei/euro, la o ora de la anuntul privind caderea Guvernului. Banca Nationala a intervenit imediat, indirect, prin vanzare de euro, si a intors cursul spre 4,39 lei/euro. Nivelul record de 4,401 lei/euro a mai fost atins pe piata interbancara in iunie 2010. Interventia BNR a redus cotatiile pe o piata unde, potrivit dealerilor, volumele de tranzactionare sunt printre cele mai ridicate de la inceputul anului. Unii dealeri spun si ca deprecierea leului a fost atenuata de contexul international, unul relativ calm.

Dupa Fitch, si S&P a retrogradat Nokia in categoria de rating "junk"

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat cu o treapta ratingul companiei Nokia, de la "BBB-" la "BB+", in categoria nerecomandata investitiilor ("junk"), pe fondul pierderilor raportate de producatorul finlandez de telefoane mobile, informeaza Bloomberg. Aceeasi decizie fusese luata anterior si de agentia de evaluare Fitch. In primul trimestru din acest an Nokia a raportat o pierdere operationala de 1,34 miliarde euro. Conform estimarilor analistilor, a pierdut pentru prima data in ultimii 14 ani pozitia de lider in topul producatorilor cu cele mai multe vanzari de telefoane mobile.