Retailerul german de bricolaj Praktiker a inceput primele inchideri de magazine, parte a programului de restructurare a grupului, potrivit presei germane, citate de portalul Planet Retail. Un magazin al grupului a fost inchis la sfarsitul lunii martie si vor urma cel putin alte opt. Masurile vizeaza doar Germania, operatiunile din Romania nefiind afectate.

Numarul total de magazine care vor trebui inchise va depinde de rezultatul negocierilor cu proprietarii spatiilor comerciale si investitorii, a declarat un purtator de cuvant al Praktiker pentru Lebensmittel Zeitung.

Potrivit informatiilor din piata, 30 de magazine Praktiker sunt considerate neprofitabile. In Romania, vanzarile Praktiker au scazut cu 10,6% in primul trimestru, la 23,1 milioane euro.

La sfarsitul primului trimestru, Praktiker opera in Romania 27 de magazine, piata locala fiind cea mai mare pentru retailer dupa cea din Germania.

Firma austriaca de investitii Maseltov, care detine 10% din actiunile Praktiker, si institutia austriaca de private banking Semper Constantia, cu 5% din titluri, au cerut ca grupul sa se retraga din Europa de Est.

Potrivit unui articol Financial Times Deutschland de la sfarsitul lunii martie, vanzarea operatiunilor din Europa de Est ar putea aduce Praktiker 50-70 de milioane de euro.

Directorul general al Praktiker, Thomas Fox, a declarat insa ca o renuntare la intreaga divizie internationala nu este pe agenda retailerului, dar va fi analizata diferentiat situatia acestor piete.

La sfarsitul lunii martie, Praktiker opera in total 440 de magazine, din care 111 prin divizia internationala, activa preponderent in Europa Centrala si de Est. In Germania, piata de origine, Praktiker avea in martie 329 de magazine, inclusiv sub alte branduri, precum Max Bahr.

Fox a anuntat, in noiembrie, un program de restructurare pentru reducerea pierderilor. Reorganizarea, care are nevoie de finantare de 300 de milioane de euro, include eliminarea magazinelor neprofitabile si eliminarea a 1.400 de locuri de munca.