Grupul german Praktiker a inceput sa inchida magazine. Masura este valabila doar pentru Germania
Numarul total de magazine care vor trebui inchise va depinde de rezultatul negocierilor cu proprietarii spatiilor comerciale si investitorii, a declarat un purtator de cuvant al Praktiker pentru Lebensmittel Zeitung.
Potrivit informatiilor din piata, 30 de magazine Praktiker sunt considerate neprofitabile. In Romania, vanzarile Praktiker au scazut cu 10,6% in primul trimestru, la 23,1 milioane euro.
La sfarsitul primului trimestru, Praktiker opera in Romania 27 de magazine, piata locala fiind cea mai mare pentru retailer dupa cea din Germania.
Firma austriaca de investitii Maseltov, care detine 10% din actiunile Praktiker, si institutia austriaca de private banking Semper Constantia, cu 5% din titluri, au cerut ca grupul sa se retraga din Europa de Est.
Potrivit unui articol Financial Times Deutschland de la sfarsitul lunii martie, vanzarea operatiunilor din Europa de Est ar putea aduce Praktiker 50-70 de milioane de euro.
Directorul general al Praktiker, Thomas Fox, a declarat insa ca o renuntare la intreaga divizie internationala nu este pe agenda retailerului, dar va fi analizata diferentiat situatia acestor piete.
La sfarsitul lunii martie, Praktiker opera in total 440 de magazine, din care 111 prin divizia internationala, activa preponderent in Europa Centrala si de Est. In Germania, piata de origine, Praktiker avea in martie 329 de magazine, inclusiv sub alte branduri, precum Max Bahr.
Fox a anuntat, in noiembrie, un program de restructurare pentru reducerea pierderilor. Reorganizarea, care are nevoie de finantare de 300 de milioane de euro, include eliminarea magazinelor neprofitabile si eliminarea a 1.400 de locuri de munca.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Pe cuvant de onoare, e incredibil.
Va dati seama ca avem doua economii? Din care doar una e la vedere?
Apoi, faptul ca au preferat sa castige bani usor, (prin cresterea taxelor percepute catre furnizori) a dus la cresterea preturilor de achizitie. Si Praktiker in loc sa accepte faptul ca deja castiga mai multi bani si sa scada adaosul, a crescut preturile.
Pentru ei, varianta optimista in Romania ar fi sa renunte la unele magazine (eventual competitia sa preia aceste magazine), iar varianta pesimista ar fi sa iasa definitiv din piata. Personal, cred ca si daca o aleg pe prima, fara insa sa-si revizuiasca politica fata de parteneri si fata de piata, tot vor ajunge si la cea de a doua.
Cu Ambient, Dedeman, etc etc etc, e normal ca viata Praktier in Romania sa nu mai fie asa usoara cum a fost pe vremea cand erau mult mai putini concurenti.
Dar cum spuneam, faptul ca inchide Praktiker niste magazine in Romania sau nu, asta nu e deloc un semn rau, dimpotriva, e un semn bun, ca economia de piata functioneaza! Pe de alta parte, ca sa trecem intr-un registru mai... sentimental, e chiar reconfortant pentru noi, romanii, ca unele firme romanesti (Abient si mai ales Dedeman) concureaza cu succes o firma germana (Practiker). Cine stie, poata in cativa ani aceste firme romanesti o sa-si deschida niste magazine si in Germania, sa-i faca viata fripta lui Pracktiker si la el acasa. ;) Pana la urma nu despre asta era vorba cand s-a infiintat UE? Libera circulatie a marfurilor si libera concurenta in spatiul european. Pana acum, de aceasta libera concurenta au profitat din plin firmele vest-germane, de ce sa nu inceapa sa profite si firmele de la noi, din estul Europei?
Eu personal lucrez la o firma care vinde servicii (de inalta calificare, deci nu va ganditi la prostioare ;) ) si pe piata vest-europeana (cu precadere Franta). Asa am un sentiment de placut cand intra in contul nostru euro din Franta, in loc ca acei bani sa intre in contul unei firme franceze! Sentimentul acela ca mai echilibrez (foarte, foarte putin, e adevarat) un dezechilibru economic ce ne este total defavorabil acum si nu-i corect asa!
P.S - pentru cine stie, aceasta firma nu poseda in Romania decat brandul, in rest nimic: nici teren, nici cladiri, si cred ca marfa se plateste furnizorilor ori la vanzare, ori la 3 luni de la livrare.