Gabriel Resources: Proiectul Rosia Montana ar putea valora peste 30 mld dolari. Ne dorim ca viitorul Cabinet sa discute mai intai cu noi, apoi sa iasa public
Studiul din 2007 a luat in calcul un pret de 900 de dolari pe uncia de aur, a spus Henry, intr-un interviu pentru Reuters si citat de agentia Mediafax.
Pretul unciei de aur piata spot la nivel mondial este de aproximativ 1.600 de dolari, iar argintul la aproape 30 de dolari pe uncie. Gabriel Resources utilizeaza uncia Troy, echivalentul a 31,1 grame.
Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation (RMGC), al carei actionar principal este Gabriel Resources.
La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.
In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.
Seful Gabriel Resources se asteapta la costuri operationale si de capital mai ridicate pentru proiectul minier, ca urmare a preturilor actuale, ratelor redeventelor si costurilor utilajelor. Costurile de capital ar putea urca de la estimarea anterioara de 876 milioane de dolari la 1,5 miliarde de dolari, in timp ce costurile operationale s-ar putea situa la 350-450 de dolari pe uncie, comparativ cu asteptarile anterioare de 270-340 de dolari pe uncie.
Directorul Gabriel Resources a declarat, in interviul pentru Reuters, ca isi doreste ca viitorul Cabinet de la Bucuresti sa aiba mai intai discutii cu reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) inainte de a face declaratii publice pe tema proiectului minier.
"Speram ca noul guvern va avea discutii cu noi inainte ca reprezentantii sai sa faca vreo declaratie pro sau contra in legatura cu proiectul nostru", a spus Henry.
Proiectul Rosia Montana, ca si alte proiecte similare si chiar Romania in integralitatea ei au nevoie de stabilitate politica, a adaugat el.
Directorul Gabriel Resources a acordat interviul pentru Reuters vineri, dupa ce, cu o zi in urma, ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, anunta ca a primit rezultatul unui audit cerut de el pentru a stabili daca evaluarea impactului proiectului minier asupra mediului poate continua in lipsa planurilor de urbanism ale comunei Rosia Montana, anulate definitiv de instanta. Juristii consultati de Ministerul Mediului recomandau in concluziile respectivului audit oprirea procedurii de evaluare a proiectului pana cand investitorul depune un nou certificat de urbanism care sa reflecte un PUZ valabil.
In replica, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a transmis ca, potrivit legii, analiza impactului proiectului asupra mediului trebuie finalizata imediat.
"Legea spune ca procedura de evaluare trebuie finalizata imediat. Speram sa putem crea miile de locuri de munca atat de mult asteptate in zona. (...) Nu cunoastem continutul opiniei legale emise catre ministrul (demis, n.r.) Korodi si nici baza legala a acestei opinii. Nu exista insa baza legala ca, in momentul in care avem deja un certificat de urbanism valabil si in vigoare, ministrul Korodi sa ne solicite un alt certificat de urbanism", afirmau reprezentantii companiei, intr-un comunicat de presa dat publicitatii joi seara.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
poftiti domnilor postaci cu simbrie, poftiti, scrieti
Pai nu era herr prezident care facea lobby pentru voi? A fost cumva o investitie proasta sau un lobbyst prost?!
Daca as fi in locul celor de la GR as fi foarte multumit ca am gasit o tara de fraieri si un presedinte cu gandul la comision, dar fiind roman trebuie sa ma gandesc ca aurul este o rezerva nationala care trebuie pastrata sau exploatata strict de catre statul roman.
D-zeu sa ne fereasca daca se intampla un cutremur la baraj .. ori act terorist - Transilvania - urmatorii 400 - 500 de ani doar in cartile de istorie va mai exista, pe cand asa si peste mileni se va putea spune "acesta este muntele de aur mostenire generatiilor ce va sa vina" .. amin
Regula de trei simple in interpretarea sefului cel mare (!):
In 2007 pretul unciei era 900 dolari, caruia ii corespundea o valoare a proiectului de 7,5 miliarde dolari.
Pretul aurului a crescut cu 80%, drept pentru care valoarea proiectului a crescut... ei, ei? Hai ca nu-i greu -- de patru ori. Clar, nu?
Anda, Calin, pai ce faceti, fratilor, nimic, nimic???
"Luam peste jumatate din profituri". O minciuna, de fapt, cand insusi seful cel mare zice pt. Reuters ca o sa luam intre 70 si 90%. Cre'ca daca mai stam oleaca, dupa matematica henryniana o sa luam peste 100% din profituri, vin astia cu bani de-acasa, numa' sa-i lasam sa se joace cu dinamita si cianura...
Alt mesaj parsiv e asta cu "fara sa facem nimic." Mesaj bine gandit, lovindu-l la coarda sensibila pe cocalarul roman, care si-a facut educatia la ProTV ("te uiti si castigi") sau Antena nu-stiu-care ("stai sa vezi").
Cand, pretenarilor si amuzatule, s-a intamplat vreo chestie in Romanika in care noi, ca natiune am "adunat bani frumosi fara sa facem nimic"???
A, niciodata, da' uite ca a venit acu' RMGC si exact asta o sa se intample, nu??? Scapam si de datorii, nu ne mai imprumutam, si dam la tot rumanu' macar o mie de parai, acolo... si MAI ALES, fara sa facen mik, nimic. Doar stam pe gard, scuipam seminte si banii curg.
Chiar ca sunteti amuzanti, bre!
Aurul este al romanilor, nu al celor de la RMGC!
Este chiar atat de greoaie formula "sa declare public". Si este plina limba romana de posibilitati
Spre deosebire de romanii care gandesc ca tine...
In general nu ma leg de chestii de-astea, oricine mai greseste, dar tu exagerezi; in 34 de cuvinte (cu titlu cu tot) ai reusit sa faci opt greseli...
Da-o-n puii mei de treaba, ii strici firma d-lui Naumovici, o sa zica lumea ca a ajuns asa de rau ca angajeaza cvasi-analfabeti... Pai, se poa' una ca asta???
Si intradevar, nu stim sa profitam de oportunitati practic inepuizabile, cum ar fi: ultimele paduri virgine din Europa, muntii Apuseni, unici in Europa pentru relieful carstic deosebit de bogat, vestigiile dacice si romane ale tarii noastre, orasele medievale pe care le mai avem pastrate aproape in forma lor originala, mancarea fara prea multe pesticide si fara organisme modificate genetic produsa in satele noastre, etc.
Resursele minerale sunt pe ultimul loc in top, pentru ca ele se vor termina in cativa ani de exploatare. Celelalte, daca avem grija sa le pastram si sa le valorificam, vor dura sute de ani de acum incolo.
Consumul intern de energie curata in norvegia este de peste 90% , deci doar sa le spui alora ca vrei sa arunci cu cianura in tara lor i-ti da interdictie pe viata la intrarea pe teritoriul lor, ce sa mai zicem de puz-uri si deastea
Si, spre informarea ta, aproape toate exploatarile pe baza de cianura din Europa au fost oprite in ultima perioada, tocmai din cauza hazardului de mediu.
In ceea ce priveste exploatarile ramase, toate sunt puternic contestate de organizatiile localnicilor, care initial au fost de acord cu demararea lor, insa ulterior, cand au inceput sa se imbolnaveasca din cauza substantelor reziduale, care nu sunt neaparat cianuri, au inceput sa protesteze impotriva acestora.
Dat fiind istoria acestui gen de exploatari, sunt absolut sigura ca scandinavii nu ar fi ezitat sa spuna nu din start acestui gen de proiect, ca sa nu o mai lungeasca timp de 10 ani. :)
Wow!
P.S. Eu cred ca s-a depasit limita penibilului cu postacii de mai sus: Xenia, Winston, Kostea etc. Nu stiu de ce moderatorii forumului nu se sesizeaza.
Ne mai plateste rmgc-u numai o luna maxim daca va mai bateti joc asa. Ce ati fost invatati? Cu tupeul inainte, hai baetii.
Rosia montana e a noastra! RMGC rulz!
Eu sper ca totusi romania nu e Africa cum si-au imaginat astia de la RMGC ca sa faca ce vor si cum vor pe taram romanesc.
In africa au facut sifac ce vor ,lasa amaratii sa moara defoame in schimb exploateaza tot ce e de expolatat!
Adika nu poti sa faci declaratii de genu asta cu minciuni, ka iti distrugi de tot imaginea, care e oricum supusa unor atacuri serioase in ro.
Cam asta incearca RMGC acum cu disperare. Sa salveze ce mai poate si eventual sa recupereze niste bani din asa zisele investitii facute (publicitate mincinoasa pentru proiect, spagi date tuturor pentru lobby, construirea de case pentru mutarea si cumpararea localnicilor, cumpararea de case de patrimoniu pentru a le lasa sa se distruga, etc.) printr-un eventual proces intentat statului roman. Daca statul roman are grija ce avocati isi alege, nu va avea nimic de platit. Daca isi va alege avocati absolventi ai unei anumite facultati crestine, nu se stie niciodata...:)
Da, o sa castigam mult peste 30 de miliarde. Io cre'ca o sa castigam asa, macar cateva sute de miliarde de euro, poate chiar ca la 1000 de miliarde de euro, PIB-ul Romaniei pe vreo 10 ani... Poate chiar 20 de ani o sa traim toti fericiti de pe urma beneficiilor proiectului.
Si, trebuie subliniat, fara sa facem nimic.