Ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chitoiu, a spus in cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament, ca unul dintre obiectivele sale majore este regandirea sistemului de redevente si taxare. Chitoiu sustine ca sunt domenii in care nivelul redeventelor este prea mic, iar in acest sens a dat ca exemplu sectorul petrolier. Chitoiu a precizat ca va negocia cu OMV Petrom cresterea redeventelor inainte de 2014, termenul limita. "Daca Petrom este de acord, putem sa le majoram inainte de 2014. Daca nu, ne gandim si la un impozit pe venituri exceptionale", a spus Chitoiu.

"De ani de zile, taxarea nu estea cea corecta si in concordanta cu cea prevazuta de toate statele Uniunii Europene (...)Avem domenii in care taxele acestea sunt prea mari, dar domenii in care taxele nu au mai fost majorate de 10 ani", a precizat Daniel Chitoiu.

"Ma bazez pe buna colaborare ca, pana la sfarsitul anului, noi sa implementatm legislatia corecta din punct de vedere al impozitarii resurselor", a mai spus ministrul desemnat al economiei.

Potrivit acestuia, nivelul de redevente si de taxare a resurselor minerale reprezinta doar 0,8% din PIB in Romania, in timp ce in Bulgaria, acestea ajung la 7%. "In Uniunea Europeana, acest nivel oscileaza intre 4,5% si 9%".