Ovidiu Silaghi, ministrul propus pentru Transporturi: Cred ca TAROM ar fi de vandut in totalitate, si CFR Marfa doar o parte
In privinta TAROM, Silaghi a spus ca in UE doar Finlanda si Portugalia au participatii semnificative la companiile aeriene.
Reamintim ca, potrivit calendarului in vigoare convenit cu FMI, Romania ar trebui sa vinda pe bursa anul acesta 20% din TAROM, in timp ce la CFR Marfa ar trebui privatizat pachetul majoritar de actiuni.
"Respectarea acordurilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala va fi o prioritate. De asemenea, vom acorda o atentie mare proiectelor cu fonduri europene", a mai spus Ovidiu Silaghi, care a primit avizul comisiilor de specialitate din Parlament.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Luati exemplu de la Germania, Franta, nu de la Ungaria, ca doar vedeti in ce groapa au ajuns.
NU TOTUL trebuie supus regulii profitului.
Altfel....de ce nu ai privatiza si SPP-ul, daca e asa ?
De ce S UA nu privatizeaza sec ret service ?
Unele lucruri, de imensa utiliate publica, sau importanta strategica TREBUIE sa ramana de stat.
Adica cum ar veni asta? Nu am inteles analogia cu secret service, probabil esti prea subtil.
Ar trebui sa tragem bine aer in piept, ca maine s-ar putea sa fie si asta vandut.
Foame mare!
Romanii fara bani vor vedea avioanele Tarom din exterior (acum pot lua bilete si cu 99eur). (vom sta dincolo de fileu)
Aeroporturile mici, gen Suceava nu vor mai avea curse, deci vor urma concedieri. (teren cu zgura)
Romanii care inca mai lucreaza in aceasta industrie de top vor fi concediati si inlocuiti cu oameni din afara. (avantaj serviciu ei)
De acord partial cu punctul doi, cursele considerate neprofitabile vor fi desfiintate, insa nu cred ca asta va duce la desfiintarea aeroporturilor respective. Mai sunt curse externe sau private care vin pe ele.
Eroare si la punctul trei: romanii reprezinta mana de lucru ieftina pentru zona euro, ei fac ce fac si alti europeni insa la tarife mult mai mici, ceea ce inseamna avantaj serviciu romanii. :)
Tarom va concedia managerii de top platiti acum cu 3000 de euro, va aduce straini pe care-i va plati cu 10.000 iar romanii vor ramane la spalat podele.
Privatizarea nu inseamna un avantaj, vezi Petrom, Enel si alte companii care blocheaza dezvoltarea tarii prin energie scumpa si conditii stupide.
o parte este ceea ce platesti, exact, pe factura cand cumperi biletul.
o a doua parte este ceea ce platesti, anual, ca subventie din impozitele din care altfel ai beneficia de autostrazi, spitale si parcuri.
o a treia parte este ceea ce platesti o data la cativa ani, prin stergerea datoriilor aceleiasi companii; tot din impozitele dumitale.
aduna toate aceste costuri si o sa vezi cat de jupuit esti de aceasta "mandrete" nationala.
oamenii, insa, au o teribila inclinatie de a se simti bucurosi ca au reusit sa isi fure caciula singuri, chiar daca le degera urechile.
faptul ca au resuit sa fure ceva ii incalzeste mai mult decat ii racoreste vantul inghetat pe la urechi.
Vom suporta in continuare sectorul aviatic prin - plata somajului pt cei concediati, dezafectarea unor aeroporturi interne, bilete la preturi mari platite companiilor straine.
Fara Tarom voi zbura cu altii unde biletul va fi de 2-3 ori mai scump, deci voi scoate bani din buzunar.
Solutia e rentabilizarea companie nu vinderea ei pe nimic. Tarom are 23 de avioane, numai pretul acestor avioane se apropie de 1 miliard iar astia vor sa o vanda pe nimic.
Pai atunci ce sa mai zicem de companii adevarate cu 200-300 avioane ca Ryanair-ul ,Airberlinul ..Luftansa e muult inainte .
Luate cu 'surubelul' flota pe care o detine Taromul ,propetar in acte nu cred ca valoreaza 100-150 milioane la ora actuala si este formata din cateva ATR, Boeing 737-300 si Airbus A310
batrane de mai bine de 20 ani . In rest celelalte avioane noi apartin bancilor finantatoare la care Tarom plateste zeci de milioane Euro anual rate.
Crad ca daca statul gaseste un investitor serios care pune 300 milioane Euro jos, Tarom e vanduta bine (profit garantat) si scapa si statul de o mare gaura neagra iar noi,cetatenii mai ramanem cu ceva 'maruntis' in buzunare.
stiu ca e o tactica folosita in manipulare sa inventezi problema si apoi sa te folosesti de ea ca si cum nu ai creat'o tu.. dar..
Imi dai si mie un link cand au spus astia "nu ne vindem tara" sau ca nu privatizeaza Tarom?
Un bun exemplu unde poate ajunge TAROM este Malev, care sa dat un frumos faliment.
Tocmai citeam ca LOT este o tentativa de achizitii pentru Turci!! LOT are si flota si destinatii muuult peste TAROM. Poate o ideea buna era o fiziune intre carrieri din Europa de Est, gen LOT-TAROM. Nu uitati ca Air France este aceeasi companie cu KLM, si nu le-au cazut galoanele, de fapt e singurul mod de supravietuire.
Banii astia nu intra in contabilitatea Tarom, iar compania iese pe pierderi.
Fara Tarom vom pierde angajati, va trebui sa platim somaj de la buget, nu vom mai incasa taxe iar pierderiile pe ansablul economiei vor fi mai mari.
Nu am auzit ca Franta sau Germania sa vanda oricui pe bani putini companiile strategice, chiar daca acestea merg pe pierderi.
Zeii din occident vor fi directori, piloti de avioane, etc iar pt noi nu va ramane mai nimic pe aici.
Niciunul dintre guvernele Romaniei n-a reusit sa se descurce, iar asta nu-i de mirare. N-o sa faca nicio branza nici acum, pentru ca nu se poate.
Pur si simplu modelul de business al unei asa-zise "companii nationale" nu functioneaza (fara subventii, adica) in nicio tara care nu indeplineste macar doua din urmatoarele trei criterii:
-- teritoriu mare, astfel incat transportul aerian sa fie oarecum obligatoriu (exemplul perfect, Rusia)
-- populatie numeroasa
-- tara bogata, mai exact (multi) oameni indestulati financiar.
In Europa ar mai fi inca o jumatate de criteriu, pozitia geografica fata de SUA, principala ruta generatoare de venituri - cu cat e zborul spre America mai scurt, cu atat mai bine.
Daca ne uitam la Europa, ce vedem dupa dereglementarea industriei?
Legendara Swissair - out. Populatie bogata, dar tara mica si ca suprafata, si ca numar.
Sabena (Belgia) - out. Ca mai sus, sau chiar mai rau.
KLM, un criteriu si jumatate (tara mica, populatie mica, dar bogata si cumva aproape de America), a rezistat ce-a rezistat, dar in cele din urma...
Iberia out, Alitalia out...
Malev out, bulgarii out, CSA nu se simte nici ea chiar bine, LOT la fel, Tarom la fel...
Ce-a ramas? Pai, ce era normal sa ramana in conformitate cu criteriile de mai sus - Air France (+KLM), Lufthansa, BA, Aeroflot.
Pur si simplu NU SE POATE. Toate argumentele obisnuite (ca am bagat atatia bani, ca aeroporturile, ca avioanele, ca mandria nationala, ca Vuia-Coanda-Vlaicu etc.) sunt vax in fata argumentelor economice.
Ramane alternativa "taxei Tarom". Adica subventionarea la nesfarsit a statului-capra raioasa cu coada pe sus, ca avem companie nationala.
Asa ca si aceasta "privatizare" o sa esueze exact ca si alea dinaintea ei, pentru ca nimeni nu-i tampit sa bage bani intr-o afacere care dovedit nu poate merge.
Singura alternativa rationala, aia sugerat de Piciu' mai sus.