Arieratele au continuat sa creasca, precum si derapajele fata de calendarul privatizarilor, mai multe licitatii au esuat din ratiuni care puteau fi prevenite, ceea ce reprezinta un semnal de slabiciune in angajamentul Romaniei fata de reformele structurale, a declarat miercuri seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, la conferinta de la finalul celei de-a cincea misiuni in Romania.

"Arieratele au inceput din nou sa creasca. Este o consecinta a presiunilor electorale legate de cheltuielile de capital. Este si o manifestare a excesului de cerere din sistemul sanitar care depaseste nivelul resurselor bugetare disponibile. Pentru a tine cheltuielile sub control este necesara o auditare si o monitorizare a bugetelor spitalelor. Durata platilor facturilor este foarte lunga si trebuie scurtata, potrivit directivelor UE", a spus Franks, citat de Agerpres.

Seful delegatiei FMI a mai spus ca in cazul companiilor de stat continua derapajele in calendarul privatizarilor si ca progresele au fost inegale.

"Provocarile sunt mai mari la nivelul intreprinderilor de stat. Progrese s-au realizat prin reducerea arieratelor - 3% din PIB. Facturile restante sunt o piedica majora in calea cresterii. Nici companiile care au datorii si nici cele ale caror facturi nu sunt platite nu dispun de bani pentru investitii. Guvernul trebuie sa gaseasca modalitati de restructurare a unora dintre ele. In fine, pentru a ne asigura ca nu vor reveni, vor fi necesare reforme in companii, adica implementarea unei reforme fundamentale a intreprinderilor de stat este una dintre cele mai importante sarcini ale guvernului. Progresele au fost inegale. Continua derapajele fata de calendarul privatizarilor in contextul in care mai multe licitatii au esuat din ratiuni care puteau fi prevenite. E un semnal de slabiciune in angajamentul Romaniei fata de reformele structurale. Este de o importanta vitala ca angajamentele si eforturile sa nu fie intrerupte", a declarat Franks.

Oficialul a adaugat ca investitiile mai mari in sectoare generatoare de crestere - energie si transporturi - sunt sansa Romaniei pentru crestere.