Eduardo Saverin, unul dintre fondatorii Facebook, a renuntat la cetatenia americana cu cateva zile inainte de listarea la bursa a retelei de socializare, fapt ce ii va permite sa economiseasca sume importante datorate ca impozite, potrivit registrului fiscal al Statelor Unite, anunta Agerpres. Numele lui Saverin, de origine braziliana, dar care traieste la Singapore, figureaza pe lista persoanelor care au renuntat la cetatenia americana, data publicitatii de fisc la 30 aprilie.

Decizia intervine cu cateva zile inainte de introducerea la bursa a Facebook, ce urmeaza sa aiba loc la 18 mai si care ar situa valoarea firmei detinute de Mark Zuckerberg la o cota intre 70 si 87,5 miliarde de dolari.

In varsta de 30 de ani, Eduardo Saverin nu ar mai detine decat 2%-4% din grup ca urmare a disputei cu Zuckerberg, dezvaluita in pelicula 'The Social Netwok' (Reteaua de socializare). Potrivit site-ului 'Who Owns Facebook?', partea sa ar reprezenta, totusi, aproximativ 3,4 miliarde de dolari.

Cetatenii americani sunt impozitati pe ansamblul veniturilor globale obtinute, chiar daca nu traiesc in Statele Unite. La Singapore, Saverin ar scapa in mare parte de aceste impozite, deoarece acest stat-oras insular nu taxeaza veniturile de origine straina.

Potrivit unui purtator de cuvant al lui Saverin, citat de Bloomberg News, omul de afaceri a renuntat la cetatenia americana deoarece intentioneaza sa se stabileasca la Singapore, unde a investit in mai multe companii din industria de varf.