Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat miercuri ca Guvernul pregateste un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale din domeniul gazelor, care ar urma sa fie aprobat pana la finele anului si aplicat din 2013.

HotNews.ro a aratat saptamana trecuta ca Executivul infiinteaza un comitet interministerial care va pregati un pachet de masuri fiscale si de reglementare pentru domeniul gazelor si al petrolului. Pachetul va cuprinde si masuri privind aplicarea, in urma liberalizarii preturilor la gaze, a unei taxe pe venituri extraordinare. Fondurile obtinute astfel de la companiile din domeniul gazelor vor fi utilizate pentru finantarea masurilor de protectie a consumatorilor vulnerabili.

In acest fel, consumatorii vulnerabili vor fi protejati de impactul ajustarilor de preturi rezultate in urma liberalizarii. Masurile vor fi luate in urma consultarii actorilor de pe piata gazelor. Comitetul interministerial va mai pregati pana la sfarsitul lui 2012 un nou sistem de reglementare si impozitare in sectorul gazelor si petrolului valabil pentru perioada 2015-2024. Toate aceste masuri vor fi luate in urma consultarii actorilor de pe piata gazelor si a petrolului.

"Legea nu se va aplica in 2012, ci din 2013", a afirmat Chitoiu, citat de Mediafax.

Chitoiu a mai spus ca redeventele pentru resursele naturale vor fi aduse la nivelul european.

In 7 mai el spunea ca Guvernul ar putea introduce un impozit pe veniturile exceptionale ale companiilor din domeniu si ca redeventele la petrol si gaze sunt prea mici.

Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, sunt fixate din 2004 pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei (225 milioane de euro).

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.

Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.