Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit vineri ratingul Grupului Rompetrol la "B+" pentru datoriile pe termen lung in valuta, de la negativ la stabil, informeaza un comunicat al Fitch. Rezultatul vine ca urmare a unor procese dintre guvernul roman si Rompetrol Rafinarie, precum si a sprijinului acordat de grupul KazMunaiGaz.

''Schimbarea perspectivei este provocata de procedurile legale incepute de statul roman in privinta Rompetrol Group fata de conversia actiunilor realizata in 2010 si de sprijinul acordat de KazMunaiGaz. In 2011, Justitia din Romania a respins cererile Executivului, dar acestea au fost atacate de Guvernul Romaniei, insa procesele au fost suspendate in mai 2012 pentru o perioada de sase luni de negocieri intre cele doua parti'', se arata in comunicatul Fitch.

Agentia ia in considerare in analiza sa un scenariu in care Rompetrol Group va fi obligat sa rascumpere participatia de 44,7% a statului la Rompetrol Rafinare. Cu toate acestea, noteaza Fitch, avand in vedere sprijinul acordat de-a lungul timpului de grupul kazah KazMunaiGaz, este probabil ca Rompetrol Group sa primeasca in continuare sprijin financiar din partea companiei mama pentru finantarea unei astfel de tranzactii, care ar avea un impact neutru asupra nivelului actual al ratingului.

KazMunaiGaz, care este unicul actionar al Rompetrol din iulie 2009, a oferit sprijin financiar grupului, intre care si un imprumut sindicalizat pe cinci ani in valoare de 200 milioane de dolari. Sprijinul financiar istoric a ajuns la 1,1 miliarde dolari, reprezentand majorarea capitalului companiei.

Fitch considera ca legaturile strategice si legale intre cele doua entitati, Rompetrol si KazMunaiGaz, raman puternice, in timp ce legaturile operationale sunt moderate.

Grupul Rompetrol este controlat de compania de stat kazMunaiGaz din Kazahstan. Grupul Rompetrol NV. este o companie petroliera multinationala, cu sediul in Amsterdam, Olanda, desfasurandu-si activitatea in 12 tari si cu majoritatea activelor si operatiunilor in Franta, Romania, Spania si Sud-Estul Europei. Grupul Rompetrol este implicat in activitati de rafinare, marketing si trading, dar si in operatiuni aditionale - explorare si productie, servicii petroliere, EPCM, transport etc.