Rezervarile turistilor germani pentru vacantele din Grecia sunt in cadere libera inaintea sezonului estival, a declarat un responsabil al tur-operatorului britanic Thomas Cook, numarul doi in turismul european, intr-un interviu care va fi publicat duminica, relateaza AFP.

"In zona germana, cifrele de rezervari pentru vacante in Grecia sunt sub 30% in raport cu anul trecut, inaintea sezonului estival", a declarat Michael Tenzer, pentru saptamanalul duminical german Euro am Sonntag.

Pana la alegerile legislative de la inceputul lunii mai, rezervarile se relansasera. Dar, o data cu discutiile despre noi alegeri si o eventuala iesire a tarii din Zona Euro, turistii germani au redevenit ingrijorati, in ciuda ofertelor promotionale, a explicat Tenzer.

Imaginile cu manifestatii violente din orasele grecesti impotriva planurilor de austeritate au speriat turistii, chiar daca situatia este linistita in insule precum Creta si Rhodos. Astfel, dupa o imbunatatire constatata in 2011, sezonul din 2012 se anunta sumbru.

Numarul turistilor germani in Grecia a atins anul trecut 2,5 milioane, constituind astfel principala sursa de venituri pentru sectorul turistic, care reprezinta 15,7% din PIB-ul tarii si are aproape 800.000 de angajati.

Thomas Cook nu a inregistrat pierderi in ceea ce priveste rezervarile anuale deoarece "clientii nostri se reorienteaza spre Spania sau Turcia", a adaugat Tenzer. Cifra de afaceri si nivelul de rezervari ale companiei sunt estimate in crestere cu 2% in 2012, in raport cu anul trecut.

In cazul in care Grecia va iesi din Zona Euro, turbulentele economice vor fi inevitabile, dar pentru Thomas Cook lucrurile nu se vor schimba fundamental: "Avem contracte cu hotelierii si partenerii nostri greci in euro, vor trebui de asemenea sa fie platiti in euro", a sustinut el.