Premierul Victor Ponta a acuzat, miercuri, fostul Guvern ca nu a facut niciun demers de aparare a statului roman in litigiul cu OMV Petrom de la Curtea de Arbitraj de la Paris, desi primul termen este saptamana viitoare. Din noiembrie 2011, fostul Guvern nu a initiat niciun demers de aparare in fata OMV, neangajand niciun consultant sau avocat, a spus Ponta. Compania OMV a cerut Curtii de Arbitraj de la Paris sa solutioneze un litigiu cu statul roman pentru recuperarea a 91,68 de milioane de lei (20 mil euro). Aceasta suma reprezinta cheltuieli pentru unele lucrari de mediu efectuate de Petrom.

  • In luna aprilie a fost aprobat si publicat in Monitorul Oficial o hotarare (HG 372/2012) privind suplimentarea cu 820.000 lei a bugetului Ministerului Mediului pentru plata cheltuielilor reprezentand onorariile arbitrilor in cauza aflata pe rolul Curtii de Arbitraj.

"Constatam inca 100 de milioane pierdute de fosta guvernare. Vreau sa va spun ca astazi am aprobat un Memorandum prin care Guvernul Romaniei, dupa ce timp de sase luni nu a facut absolut nimic, absolut nimic, nici macar nu a angajat un consultant sau un avocat. De astazi incepand sper sa fim in stare sa ne aparam drepturile in fata solicitarii companiei OMV Petrom (...) Deci, din 2011 - bun, initial 2009, 2010 - OMV Petrom a solicitat statului roman despagubiri in valoare de aproape 100 de milioane, este vorba de 99 de milioane de lei. Vreau sa va anunt ca pana astazi, pana cand noul ministru al mediului ne-a adus in guvern acest memorandum, pana astazi, statul roman si Guvernul Romaniei, prin institutiile sale, nu a facut nici cel mai mic demers, macar pentru a se apara in fata instantelor care trebuie sa stabileasca acest lucru (...)Ministrul Mediului a aflat printr-o citaţie că avem un proces la Paris, săptămâna viitoare.", a spus Ponta.

UPDATE Contactat de HotNews, fostul ministru al mediului, Attila Korodi, a spus ca noua conducere a Ministerului Mediului a fost instiintata de problema litigiului cu OMV Petrom inca din prima zi de mandat. De asemenea, un comitet infiintat special pentru rezolvarea acestei probleme a elaborat, saptamana trecuta, o scrisoare catre Curtea de Arbitraj, scrisoare care a ramas in minister, la secretariat, a mai spus Korodi. Potrivit acestuia, Curtea de Arbitraj a transmis Ministerului Mediului un document cu "termenii de referinta", solicitand un raspuns pana pe data de 18 mai. Comitetul a elaborat anumite comentarii pe marginea documentului transmis de Curtea de Arbitraj, insa acestea au ramas blocate la Ministerul Mediului. Korodi a mai spus ca au fost incepute demersurile pentru un angajarea unui avocat, existand un caiet de sarcini, care insa nu a fost semnat.

Intr-o prima faza, statul trebuie sa returneze companiei OMV Petrom 91,68 milioane de lei (aprox. 20 mil euro), fara TVA, reprezentand costuri de decontaminare a mediului. Pentru aceasta suma OMV se afla in litigiu cu statul roman.

Insa, datoria totala se apropie de 600 de milioane de euro.

Chiar in raportul financiar pe 2010, se arata ca aceasta este suma totala estimata pe care Petrom o revendica de la stat pentru unele cheltuieli de mediu.

Inca din august anul trecut, HotNews.ro arata caacest caz ar putea ajunge la Curtea de Arbitraj de la Paris.

Conform contractului de privatizare, OMV Petrom are obligatia de a inchide sondele care sunt abandonate si care urmeaza sa fie scoase din functiune, se arata intr-un raport pe 2010 privind situatia financiara a Petrom. "Aceste cheltuieli vor fi recuperate de la statul roman, intrucat acestea se refera la activitati de explorare si productie efectuate inaintea procesului de privatizare a OMV Petrom in 2004. Ca urmare, OMV Petrom S.A. a inregistrat datorii estimate cu dezafectarea si respectiv creante de la statul roman in suma de 1.992,84 milioane lei la 31 decembrie 2010 (2009: 1.835,22 milioane RON). De asemenea, OMV Petrom S.A. a inregistrat creante de la statul roman referitoare la obligatiile de mediu in E&P, Rafinare si Doljchim in suma de 466,11 milioane RON (2009: 537,46 milioane RON) intrucat acestea existau inaintea procesului de privatizare a OMV Petrom S.A", se mai arata in raport.

OMV Petrom a inaintat doua notificari prin care solicita rambursarea costurilor de decontaminare a mediului, in suma de 91,68 milioane RON. Pana in prezent, statul roman nu a platit sumele solicitate.

"In temeiul art. 2.1 din Anexa P la Contractul de privatizare nr. 5/2004, S.C. OMV Petrom S.A. a transmis notificari de pretentie catre Ministerului Mediului si Padurilor, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, in perioada 2009 si 2010", arata Ministerul Mediului.

  • Notificarea pretentiei nr. 971/20.11.2009 pentru obiectivul Inchiderea celor doua batale de slamuri fosfo-amoniacale de pe platforma Combinatului Doljchim Craiova, in valoare de 30.252.175,84 lei (exclusiv TVA), echivalentul a 7.198.120,94 euro;

Notificarea pretentiei nr. 118/26.03.2010, pentru obiectivul Ecologizarea celor doua batale interioare din cadrul Rafinariei Petrobrazi, in valoare de 61.431.494,04 lei (exclusiv TVA), echivalentul a 15.315.786,79 euro.