Carlos Slim vede criza datoriilor suverane din Europa ca un "bun moment" pentru a-si aplica strategia de investitii intr-o perioada tulbure, spune fiul miliardarului mexican, Carlos Slim Domit, co-proprietar al America Movil SAB, citat de Bloomberg.

American Movil, companie controlata de tatal acestuia, a anuntat o oferta de cumparare de 3,4 miliarde de dolari pentru a-si creste detinerea la fostul monopol olandez de telefonie, Royal KPN NV, la inceputul acestei luni. Desi achizitia va fi prima "ofensiva" europeana importanta a lui Slim, aceasta urmareste un model pe termen lung, spune fiul lui Slim.

America Movil incearca sa ramana o companie solida financiar si eficienta, astfel incat sa poata valorifica rapid noile oportunitati, a spus el.

"Cand vin perioade grele, poti privi la oportunitati intr-un mod foarte agil. Europa este intr-un moment bun", a precizat Slim Domit, in varsta de 45 de ani, intr-un interviu acordat in Mexico City.

Inainte ca America Movil sa faca oferta pentru KPN, pe 7 mai, actiunile companiei au scazut la 6,73 de euro, trase in jos de temerile ca problemele economice din Europa vor afecta cererea.

Slim a oferit un pret de 8 euro pe actiune pentru cel mult 28% din compania KPN. Aceasta miscare ilustreaza achizitiile oportuniste ale lui Slim din Argentina si Brazilia din urma cu un deceniu si, chiar mai recent, in Mexic, investitii care l-au ajutat sa devina cea mai bogata persoana din lume.

Actiunile America Movil au crescut cu 0,3 procente, la 16,69 pesos, miercuri, in Mexico City, dupa ce titlurile companiei scazusera cu 11 procente de cand s-a anuntat oferta pentru KPN. De asemenea, KPN a pierdut 0,4 procente, ajungand la 7,71 euro, la ora 11:48 a.m. in Amsterdam.

Compania se intinde pe mare parte din emisfera vestica, din SUA pana in Argentina. Aceasta a crescut prin achizitia unor active cu probleme, precum liniile de fibre optice falimentare ale AT&T din America Latina, si investind in aceste retele pentru a atrage consumatorii.

"Nu exista infrastructura, spune acesta. In multe state compania a inceput achizitionand firmele de pe locurile trei sau patru ca dimensiune, si apoi a ajuns la dimensiunea din prezent investind si fiind competitiva pe piata".

America Movil cheltuieste mai mult de 9 miliarde de dolari in acest an, sume similare fiind bugetate si pentru urmatorii doi ani, pentru a-si imbunatati retelele de pe tot cuprinsul Americii Latine. Aceasta aduce liniile de fibra optica aproape de locuintele consumatorilor si pregateste introducerea serviciilor rapide wireless, cunoscute ca 4G sau "a patra generatie".

Aceste investitii au oferit companiei America Movil un avantaj in fata rivalului sau mai mare, Telefonica SA, in cea mai mare parte a regiunii, a precizat Vera Rossi, analist la Barclays Capital, din New York.

"Au cea mai buna pozitie din America Latina", a adaugat aceasta.

"Oportunitatea in Europa este diferita, in mare parte pentru ca retelele de telefonie sunt mult mai dezvoltate in regiune decat cele din America Latina", a declarat Slim Domit.

"Nu ne gandim la intrarea pe piata ca operatori", a spus el. "Sunt piete pe care le privim cu un potential mare pentru dezvoltarea sinergiilor si, mai presus de toate, cautam filosofii complementare privind modul in care sa dezvoltam afacerile."

America Movil doreste sa primeasca aprobarea autoritatii de reglementare olandeza pentru oferta KPN si sa finalizeze tranzactia la inceputul lunii iunie. Compania va continua sa priveasca spre investitiile in telecomunicatii pentru ca Slim considera ca industria va fi in centrul schimbarilor tehnologice in urmatorul deceniu, precum si la utilizarea aparatelor wireless pentru tranzactiile financiare.

"Tatal meu a spus de multe ori ca suntem intr-o era noua si telecomunicatiile reprezinta sistemul nervos al acestei noi ere", a conchis Slim.