Directorul executiv al Lloyd's of London, lider global pe piata asigurarilor, a admis public ca piata se pregateste pentru un colaps al monedei unice si ca incearca sa isi reduca expunerea fata de batranul continent "cat mai mult posibil", relateaza The Telegraph.

Intr-un interviu acordat The Sunday Telegraph, acesta a declarat ca portofoliul de investitii Lloyd's s-ar putea deprecia cu 58,9 miliarde de lire sterline in cazul unui colaps al zonei euro.

Actiunea Lloyd's vine dupa ce Euler Hermes, furnizor franco-german de asigurare a creditelor pentru comertul din zona euro, a afirmat ca ia in considerare o reducere a expunerii fata de Grecia din cauza riscului ca statul elen poate iesi din zona euro.

Un purtator de cuvant de la Euler Hermes, Bettina Sattler, a declarat pentru Bloomberg ca "rezultatul noilor alegeri din iunie ramane foarte incert. Prin urmare, situatia se va deteriora in continuare. Riscul ca Grecia sa iasa din zona euro a fost reinviat."

"In ceea ce priveste evolutiile recente, Euler Hermes cel mai probabil va adopta o abordare mult mai prudenta. Am mentinut un nivel ridicat al acoperii pentru clienti pana astazi. Insa in prezent ne confruntam cu o schimbare a situatiei."

Temerile Lloyd's sunt de asteptat sa fie impartasite si de mai multe companii europene, care privesc atent evolutiile din Grecia.

Sambata, Juergen Fitschen, co-director executiv al Deutsche Bank, a descris Grecia ca fiind "un stat falimentar" condus de politicieni corupti.

"Sunt destul de ingrijorat cu privire la Europa", a comentat Ward, intr-una din primele declaratii ale unui lider al mediului de afaceri din Marea Britanie care recunoaste amploarea crizei care ar putea fi generata de un colaps al zonei euro.

"Cu toate temerile din jurul zonei euro in acest moment, trebuie sa facem afaceri cu atentie in Europa si exista o multime de intrebari cu privire la realizarea afacerilor in moneda euro in viitor".

"Nu cred ca daca Grecia iese din zona euro acest lucru va conduce la colapsul zonei, insa ceea ce trebuie sa facem este sa ne pregatim pentru aceasta ipoteza".

Ward a preciza ca Lloyd's a lucrat masiv la plan de urgenta si are capacitatea de a schimba subscrierile europene din euro in alte valute.

Lloyd's si-a redus riscul din portofoliul de active in ultimii ani, investiile fiind impartite egal in numerar, titluri corporate si titluri guvernamentale, cele mai multe in SUA, Marea Britanie, Canada si Australia.

"Am redus riscurile portofoliului de active cat de mult a fost posibil", a spus acesta.

Planul de urgenta vine dupa ce politicieni germani au pus presiune asupra Greciei inaintea alegerilor din 17 iunie.

Un membru conservator al cabinetului cancelarului german Angela Merkel a precizat duminica faptul ca Germania nu va "turna bani intrun sac fara fund".

Duminica, guvernatorul bancii centrale a Elvetiei, Thomas Jordan, a admis ca tara creioneaza un plan de actiune in cazul unui colaps al monedei unice europene.