Lloyd's of London, lider global pe piata asigurarilor, se pregateste pentru colapsul zonei euro
Intr-un interviu acordat The Sunday Telegraph, acesta a declarat ca portofoliul de investitii Lloyd's s-ar putea deprecia cu 58,9 miliarde de lire sterline in cazul unui colaps al zonei euro.
Actiunea Lloyd's vine dupa ce Euler Hermes, furnizor franco-german de asigurare a creditelor pentru comertul din zona euro, a afirmat ca ia in considerare o reducere a expunerii fata de Grecia din cauza riscului ca statul elen poate iesi din zona euro.
Un purtator de cuvant de la Euler Hermes, Bettina Sattler, a declarat pentru Bloomberg ca "rezultatul noilor alegeri din iunie ramane foarte incert. Prin urmare, situatia se va deteriora in continuare. Riscul ca Grecia sa iasa din zona euro a fost reinviat."
"In ceea ce priveste evolutiile recente, Euler Hermes cel mai probabil va adopta o abordare mult mai prudenta. Am mentinut un nivel ridicat al acoperii pentru clienti pana astazi. Insa in prezent ne confruntam cu o schimbare a situatiei."
Temerile Lloyd's sunt de asteptat sa fie impartasite si de mai multe companii europene, care privesc atent evolutiile din Grecia.
Sambata, Juergen Fitschen, co-director executiv al Deutsche Bank, a descris Grecia ca fiind "un stat falimentar" condus de politicieni corupti.
"Sunt destul de ingrijorat cu privire la Europa", a comentat Ward, intr-una din primele declaratii ale unui lider al mediului de afaceri din Marea Britanie care recunoaste amploarea crizei care ar putea fi generata de un colaps al zonei euro.
"Cu toate temerile din jurul zonei euro in acest moment, trebuie sa facem afaceri cu atentie in Europa si exista o multime de intrebari cu privire la realizarea afacerilor in moneda euro in viitor".
"Nu cred ca daca Grecia iese din zona euro acest lucru va conduce la colapsul zonei, insa ceea ce trebuie sa facem este sa ne pregatim pentru aceasta ipoteza".
Ward a preciza ca Lloyd's a lucrat masiv la plan de urgenta si are capacitatea de a schimba subscrierile europene din euro in alte valute.
Lloyd's si-a redus riscul din portofoliul de active in ultimii ani, investiile fiind impartite egal in numerar, titluri corporate si titluri guvernamentale, cele mai multe in SUA, Marea Britanie, Canada si Australia.
"Am redus riscurile portofoliului de active cat de mult a fost posibil", a spus acesta.
Planul de urgenta vine dupa ce politicieni germani au pus presiune asupra Greciei inaintea alegerilor din 17 iunie.
Un membru conservator al cabinetului cancelarului german Angela Merkel a precizat duminica faptul ca Germania nu va "turna bani intrun sac fara fund".
Duminica, guvernatorul bancii centrale a Elvetiei, Thomas Jordan, a admis ca tara creioneaza un plan de actiune in cazul unui colaps al monedei unice europene.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Cu Rusia? Sau cu China? Si in Rusia si in China, pt investitori exista riscul unei natzionalizari.
Sau sa faca afaceri cu Venezuela? Sau cu Bolivia? Sau cu Argentina? Pai, shi acolo au avut loc natzionalizari...
Sau, poate cu Afganistanul, Iranul sau Irakul?
Brazilia e la ora actuala atragatoare.
Shi totushi, Europa ar fi mai de incredere. Dar astia vor sa gaseasca justificari pt ca noi, amarashtenii Europei s-o ducem din ce in ce mai prost. Adica sa ne convinga pe toti ca meritam s-o ducem prost.
Nu e cazul sa trecem cu totzii la trandaveala ca grecii, ci trebuie sa ne straduim sa muncim. Dar parca prea vor astia sa ne faca viatza din ce in ce mai mizerabila si sa si zica cum ca o meritam, in timp ce cateva persoane se imbogatzesc exploatand niste sute de milioane de oameni... Parca sunt unii care ar vrea sa-i aduca shi pe europeni la un stil de viatza ca al chinezilor (ai care lucreaza la Foxconn, de pilda), ceea ce nu mi se pare corect.