Mai mult de o intreprindere europeana din cinci implantate in China are in vedere plecarea din aceasta tara, din cauza costurilor in crestere cu forta de munca, o concurenta crescuta a societatilor chinezesti si un cadru juridic considerat discriminatoriu, potrivit unui sondaj publicat marti si citat de AFP.
"China devine o piata strategica din ce in ce mai importanta pentru intreprinderile europene", dar "22% au recunoscut ca se gandesc sa-si reorienteze investitiile din China spre alte piete", potrivit sondajului efectuat de Camera de comert europeana din China.
In conditiile in care 78% dintre aceste intreprinderi se declara optimiste in ceea ce priveste operatiunile lor din China in urmatorii doi ani, doar 36% mizeaza pe o evolutie favorabila a profitabilitatii lor, potrivit acestui sondaj, la care au raspuns 557 de intreprinderi europene membre ale Camerei de comert.
Pentru a creste in China, 52% dintre intreprinderi prevad o expansiune spre regiuni unde nu sunt inca implantate, in special spre interiorul tarii, unde salariile sunt mai mici iar anumite provincii acorda stimulente pentru intreprinderile straine.
Principalele trei motive de ingrijorare pentru intreprinderile europene din China sunt incetinirea ritmului de crestere a economiei (65% dintre subiectii sondajului), cresterea costului cu forta de munca (63%) si incetinirea economiei mondiale (62%).
In ceea ce priveste costul fortei de munca, 59% dintre intreprinderile interogate se declara pesimiste pentru viitorul apropiat, proportie care urca la 75% pentru societatile din Riviera Perlelor (triunghiul delimitat de Canton, Hong Kong si Macao) din sudul tarii, unde sunt concentrate multe dintre intreprinderile exportatoare.
Salariile angajatilor din sectorul privat au crescut in China cu 12,3% anul trecut, in termeni reali, potrivit datelor publicate marti de Biroul national pentru statistica.
Competitivitatea intreprinderilor locale creste si ea: "Cele trei principale domenii in care intreprinderile chinezesti sunt percepute ca fiind cele mai concurentiale sunt preturile, marketingul si vanzarile, la care se adauga si notorietatea marcilor lor, ceea ce arata o crestere a concurentei", potrivit Camerei de Comert a UE din China.
Potrivit concurentilor lor europeni, intreprinderile de stat din China si-au imbunatatit si mai mult relatia cu guvernul, care reprezenta deja punctul lor forte.
In aceste conditii mai dificile, societatile europene isi exprima regretul pentru absenta unor reforme care sa le garanteze un acces mai bun la piata chinezeasca. Intreprinderile europene considera ca legea nu se aplica la fel de riguros pentru societatile chinezesti, un exemplu invocat frecvent fiind reglementarile pentru protectia mediului inconjurator.
"Atunci cand privim cadrul de reglementare, constatam ca au fost realizate putine progrese", si-a exprimat regretul presedintele Camerei, Davide Cucino, cu ocazia prezentarii acestui sondaj.
"O intreprindere din doua duce lipsa de oportunitati (pe piata chineza) din cauza obstacolelor de reglementare" care favorizeaza societatile chinezesti, a adaugat el.
In conditiile in care costurile cresc, "ar trebui cel putin sa putem opera intr-un mediu suficient de echitabil din punct de vedere al concurentei, dar majoritatea intreprinderilor gandesc ca acesta nu exista", a comentat Cucino.
In urma cu trei saptamani, la Bruxelles, comisarul european pentru Comert, Karel de Gucht, a declarat ca UE isi va intari capacitatea de riposta in fata "capitalismului de stat" al Beijingului, care protejeaza societatile nationale.
In afara Chinei, "exista alte piete care se deschid in intreaga lume", a subliniat marti presedintele Camerei de Comert a UE.