Declaratiile deranjante au devenit in ultimele zile motive de demitere a unor sefi de autoritati. Vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, a fost demis astazi pentru ca a indemnat populatia "la mai multa prudenta" in ceea ce priveste consumul de energie electrica in conditiile in care urmeaza o scumpire de 5%. O declaratie nefericita precum "o crestere cu 5% la sfarsitul lunii nu inseamna nimic. Adica inseamna sa nu uitam becul aprins in baie cand plecam la serviciu. Inseamna mai multa prudenta", l-a "deranjat foarte tare" pe premierul Victor Ponta. Aceasta demitere vine la doar o zi dupa ce ministrul Justitiei, Titus Corlatean, l-a schimbat pe seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Ioan Bala, din cauza ca a vorbit despre existenta unor retele de crima organizata.

"Am auzit declaratia sefului Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei si m-a deranjat foarte tare. Nu cred ca in felul acesta poti sa le raspunzi oamenilor, ca mai stingi un bec. In mod sigur, orice crestere a energiei se reflecta mai putin la cei care au venituri mari si mai mult la cei cu venituri mici", a afirmat Ponta, cu ocazia inaugurarii sediului de campanie al USL Bucuresti, la scurt timp dupa ce a aparut declaratia lui Lificiu in presa.

In draft-ul scrisorii de intentie transmise FMI este prevazuta o majorare de 5% a preturilor la energia electrica pentru toti consumatorii pana la sfarsitul lunii iunie. De asemenea, pentru consumatorii non-casnici (industriali), preturile reglementate la gaze vor fi majorate incepand cu decembrie 2012 si se vor alinia cu preturile medii europene pana la sfarsitul anului 2014.

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a decis miercuri demiterea din functie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Ioan Bala, si preluarea atributiilor de conducere de catre comisar-sef de penitenciar Marian Stancovici, a anuntat Ministerul Justitiei, citat de Agerpres. Decizia ministrului vine dupa ce directorul ANP, Ioan Bala, a sustinut miercuri ca "anumite retele de crima organizata sunt foarte bine puse la punct" si ca lucratorii din sistem trebuie sa fie mereu pregatiti pentru a face fata acestor grupari, deoarece potentialul pericol exista la orice pas, mentionand in acest sens ca au existat planuri ale unor retele teroriste ce urmareau sa elibereze detinuti, dar care au fost dejucate la timp.

Prezent miercuri la inaugurarea Penitenciarului Vaslui, Ioan Bala a declarat ca trei planuri ale unor retele teroriste care incercau eliberarea unor lideri interlopi aflati in sistemul de detentie din Romania au fost dejucate la timp. El a afirmat ca destructurarea acestor retele teroriste s-a facut in baza unor informatii obtinute inainte ca membrii acestor grupari sa reuseasca sa actioneze.

"Planurile acestor grupari teroriste erau de eliberare a unor lideri interlopi aflati in sistemul de detentie. Detinem informatii ca aveau masini inscriptionate cu insemnele Politiei si cu dotarile corespunzatoare, fiind imbracati chiar si in tinute de politisti. Din fericire, am reusit la timp destructurarea acestor retele, mai ales ca nu s-ar fi sfiit sa foloseasca si arme de foc", a declarat directorul ANP.

El a precizat ca au existat trei astfel de actiuni, ultima fiind in Bucuresti.

  • Trebuie precizat ca Victor Ponta le-a cerut miercuri membrilor Guvernului să vorbească cât mai puţin despre schimbări de taxe şi impozite, iar atunci când o fac să precizeze că orice modificare în sistemul fiscal-bugetar se va face numai după analize serioase şi cu acordul organismelor financiare internationale, potrivit Realitatea.net.
  • "E foarte important însă pentru că e o situatie extrem de complicată la nivel european, ca toate lucrurile bune pe care vrem să le facem, si mă refer aici în special la sistemul de taxe si impozite, sistemul fiscal, să precizati de fiecare dată, mă rog, să vorbim cât mai putin, dar când vorbim să precizăm,că orice schimbare în sistemul fiscal-bugetar se va face numai după analize foarte serioase, care să arate care sunt implicatiile oricărei taxe eliminate sau nu, si numai după ce avem un acord clar, ferm de la institutiile financiare internationale cu care avem un Acord. Este important, si o spun ca prim ministru de fată cu presa, ca ori de câte ori vorbiti de anumite intentii corecte, bune, pe care le avem, să precizati că nicio modificare la legislatia fiscală si la zona de cheltuieli bugetare nu se face decât cu aceste două condiții: în primul rând o evaluare foarte clară, care este impactul, si în al doilea rând, acordul partenerilor noștri internationali”, a spus Ponta.