4414 companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa in primul trimestru din acest an, in scadere cu 34,65% fata de aceeasi perioada a anului anterior, arata o analiza data publicitatii miercuri de Coface si realizata pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului. Analistii sustin ca in perioada de referinta se observa scaderea generalizata pentru toate sectoarele de activitate a volumului insolventelor. In primele trei luni din acest an, judetele cele mai afectate de cresterea numarului de insolvente au fost Arad, Mures (triplare a numarului de insolvente) si Dambovita (dublare a numarului de insolvente).

Top 10 industrii cu cele mai multe firme in insolventaFoto: Coface Romania

Judetele care au inregistrat o scadere o insolventelor si o consolidare a situatiei economice din acest punct de vedere sunt Brasov, Constanta, Iasi, Botosani, Harghita si Covasna (contractia in medie ponderata find de -74%).

Din analiza cazurilor de insolventa pe zone geografice, cea mai afectata regiune in primul trimestru din 2012 a fost Sudul tarii, cu un numar de 955 companii in insolventa, urmata fiind de N-V tarii cu 762 cazuri si de S-E tarii cu 526 de cazuri. Toate regiunile au inregistrat scaderi ale insolventelor pe sold la sfarsitul primului trimestru 2012 fata de aceeasi perioada a anului anterior.

  • "Contractia insolventelor din primul trimestru al anului curent fata de aceeasi perioada a anului anterior este cea mai semnificativa din ultimii 5 ani si pentru prima data una cu caracter generalizat, pentru toate sectoarele de activitate. Consideram ca dinamica acestora nu reflecta fidel contextul economic actual, caracterizat de o relativa stabilizare si influentat semnificativ de instabilitatea economica internationala. Atribuim tendinta insolventelor mai degraba unor factori structurali, precum scaderea numarului de persoane juridice active in ultimii 3 ani, efectului de baza ridicat din anul anterior si filtrarea firmelor mai putin competitive in perioada recesiunii economice. Sub spectrul ultimelor tendinte, ne putem astepta la o contractie semnificativa a insolventelor pentru anul curent", a declarat Iancu Guda, analist macroeconomic, Coface Romania.

Sectoarele care au inregistrat cea mai mare scadere a volumului dosarelor de insolventa sunt: Industria Metalurgica (-49,49%), Industria de masini si echipamente (-52,70%), Sanatate si asistenta sociala (-50%) - scaderea procentuala semnificativa fiind datorata in special efectului de baza pozitiv.

Primele trei pozitii ale clasamentului - Comert cu amanuntul, Comert cu ridicata si Constructii - raman neschimbate pentru al patrulea an consecutiv, din punct de vedere al sectoarelor reprezentative si concentreaza cea mai mare parte a numarului de insolvente inregistrate in primul trimestru din 2012, respectiv 54,94%, o stabilizare a nivelului inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior - de 55,80%.