Moody's a retrogradat vineri ratingul Nokia cu o trepta, la nivelul "Ba1", cel mai ridicat din categoria "junk" nerecomandata investitiilor, din cauza pierderilor in crestere ale producatorului finlandez de telefoane mobile, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Moody's este ultima din cele trei mari agentii de rating care retrogradeaza calificativul Nokia in categoria junk.

Standard&Poor's si Fitch au coborat in aprilie ratingul Nokia la nivelul "BB+", cel mai ridicat din categoria nerecomandata investitiilor, cu perspectiva negativa.

"Planul de restructurare al Nokia scoate in evidenta o presiune asupra profiturilor si un consum de capital care depasesc estimarile noastre precedente", a declarat Wolfgang Draack, vicepresedinte la Moody's.

Directorul general al Nokia a anuntat joi un plan de restructurare care include renuntarea la pana la 10.000 de locuri de munca. Grupul anticipeaza ca va inregistra costuri de 1,25 miliarde de euro legate de masurile de restructurare, incepand din al doilea trimestru si pana la sfarsitul lui 2013.

Fitch a avertizat la randul ei, vineri, ca Nokia nu mai are timp si trebuie sa reduca iesirile de capital, sau ratingul grupului va fi din nou retrogradat.

Nokia anticipeaza ca in trimestrul al doilea va inregistra pierderi din operatiunile cu telefoane mobile care vor depasi 3% din vanzari.