VIDEO Irina Anghel, expert in fonduri de venture capital: Pe o piata atit de mica precum Romania, de cele mai multe ori fondurile de private equity investesc in lideri de piata

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Luni, 18 iunie 2012, 16:05 Economie | Companii


Irina Anghel
Foto: Arhiva personala
Cum functioneaza relatia dintre antreprenorii romani si fondurile de private equity? Care sint asteptarile de ambele parti? Care sint nisele pe care se concentreaza fondurile? Irina Anghel, expert in fonduri de venture capital, a discutat online cu cititorii HotNews.ro marti de la 15.00 despre relatia dintre antreprenorii romani si fondurile de investitii.

Carte de vizita Irina Anghel:

- Expert international in fonduri de venture capital
- A fost nominalizata in primele 100 femei din tehnologie in Europa intr-un top publicat de TechCrunch .
- A fost avocat la KPMG si project manager juridic la BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare). Ulterior a devenit antreprenor, infiintand propriul cabinet de avocatura specializat in private equity si venture capital. Un an ca Mason Fellow la Harvard, unde a facut cercetare in domeniul impactului fondurilor de private equity si venture capital in dezvoltarea ecosistemelor antreprenoriale si de inovare
- In 2010 a infiintat organizatia neguvernamentala Triple Helix care desfasoara proiecte de incurajare a antreprenoriatului si inovatiei la studenti si antreprenori. Tot atunci a revenit la activitatea de Secretar General al Asociatiei SEEPEA (South Eastern Europe Private Equity Association) si la cea de membru in comitetul reprezentantilor EVCA (European Venture Capital Association).
- Incepand cu 2011 s-a implicat in zona politicilor publice si devine Presedintele Comisiei Ecosistem de Inovare din cadrul Consiliului Consultativ pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare (CDI) care functioneaza in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Context:

Reprezentantii fondurilor de investitii de tip Private Equity din Sud-Estul Europei se reunesc la Bucuresti, pe 28 iunie 2012, in cadrul celei de-a cincea conferinte regionale anuale, pentru a discuta despre solutiile de dezvoltare a afacerilor in actualul context  economic si social.  Conferinta e organizata de Asociatia Fondurilor de Private Equity din Sud-Estul Europei (SEEPEA), sub titlul Funding Growth in Turbulent Times. Partnering for New Economic Realities. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4766 vizualizari

 • start up (Luni, 18 iunie 2012, 22:11)

  Andreea [anonim]

  Buna ziua,

  Este posibil ca un fond de capital sa poata fi interesat sa investeasca intr-o intreprindere noua? Care sunt conditiile pe care antreprenorul si start-up ul sau trebuie sa le indeplineasca pentru a putea spera la o investitie?
  multumesc,
  • R (Marţi, 19 iunie 2012, 15:07)

   Irina Anghel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andreea

   Exista fonduri specializate in start-up-uri care sustin chiar si ideile de afaceri inainte ca firma sa fie inregistrata. Aceste fonduri de tip SEED sint prezente in marile concentrari antreprenoriale, ca de exemplu Silicon Valley in SUA, Israelul - mai recent Berlinul, dar ele tind sa lipseasca din zonele in care ecosistemul antreprenoriale nu este foarte dezvoltat, cum ar fi tarile fost-comuniste.
   Din pacate, Romania nu este printre campionii investitiilor in faze incipiente de dezvoltare a afacerilor, singurele optiuni pentru antreprenorii care-si lanseaza start-up-uri fiind sa se bazeze fie pe finantare proprie, fie pe banii asa-numitilor angel-investors, fie sa acceseze fonduri de venture capital direct in zonele in care acestea sint prezente.
   Exista exemple de start-up-uri romanesti finantate in UK sau SUA, mai ales in urma cistigarii unor competitii destinate start-up-urilor.
   Ca o incurajare, as vrea sa va spun ca nici in SUA - leaganul investitorilor de tip venture capital-nu exista un procent foarte mare de firme care primesc finantare de la fondurile de venture capital. Statistic, in SUA se inregistreaza anual aproximativ 1 milion de start-up-uri, din care in jur de 1500 primesc finantare de la venture capital.
 • Garantia colaborarii (Luni, 18 iunie 2012, 23:06)

  Alex2233 [anonim]

  Cum se poate asigura boardul managerial al unui venture capital fund ca un antreprenor care solicita finantare/investitii isi va urmari constiincios, liniar, adaptiv, si mai ales LEGAL procesul de investire/cheltuire a capitalului pus la dispozitie?

  Intrebarea mea cu siguranta nu poate fi considerata deplasata, in contextul real al mediului de afaceri romanesc: cum se poate proteja un VC fund de deturnarea capitalului oferit unui business? Pentru ca scheme de externalizare a capitalului dintr-un business se aplica, in functie de relatiile avute, la orice nivel (si la Cifre de afaceri de cateva mii de euro si la cateva zeci sau sute de milioane).

  Ca argument, volatilitatea si imprevizibilului economiei romanesti sunt recunoscute si reconfirmate tot timpul, de majoritatea autoritatilor internationale de analiza a climatelor investitionale.
  • r (Marţi, 19 iunie 2012, 15:16)

   Irina Anghel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex2233

   Acolo unde exista un ecosistem care permite o activitate efervescenta de investitii de tip Venture Capital, de obicei exista niste pirghii care previn abuzurile. Una din cele mai importante pirghii consta in importanta pe care o are in ecosistemul respectiv aspectul reputational. Ca avocat de formatie si ca profesor de drept, sigur ca sint foarte tentata sa subliniez importanta contractelor care sa reglementeze parteneriatul dintre un fond de VC si un antreprenor. Dar in acelasi timp, ca o persoane ce a fost implicata in multe tranzactii, si ca expert in partea de Venture capital, trebuie sa recunosc ca esentiala este relatia dintre fond si antreprenor si ca in masura in care fondurile nu se simt foarte confortabil, ele nu investesc.
   Intr-o societate in care abuzurile d incredere nu sint sanctionate drastic la nivel reputational, VC nu prea isi are locul. Distributia geografica la nivel global a fondurile de tip VC confirma aceasta concluzie.
   O observatie interesanta ar fi ca venture capital-ul infloreste mai ales in zonele in care sistemul de drept aplicabil este de tip anglo-saxon, mai degraba flexbil, dar cu garantia ca ceea ce s-a stabilit poate fi implementat la nevoie cu forta de catre tribunale.
   Venture capitl-ul reprezinta prima runda de finantare pentru un business. Un antreprenor serios vrea sa creasca mai departe si sa stringa runde ulterioare de finantare. Daca comportamentul lui fata de primul investitor nu este corespunzator si se lacomeste, deturnind fondurile respective, poate avea un cistig pe termen scurt, dar el este nesemnificativ comparativ cu cistigul pe care cresterea afacerii i l-ar putea auce.
 • Private Equity si VC (Marţi, 19 iunie 2012, 7:13)

  leo [anonim]

  1. Care credeti ca sunt cauzele pentru care acest sector, private equity si venture capital, a cunoscut o dezvoltare atat de slaba pana acum in Romania, desi lipsa finantarilor de la banci ar fi oferit o oportunitate si ce credeti ca trebuie facut pentru dezvoltarea acestora.
  2. Exista un decalaj substantial intre calitatea proiectelor antreprenorilor romani si ceea ce asteapta managerii fondurilor de venture capital. Ce poate fi facut pentru stimularea spiritului antreprenorial la romani.
  Va multumesc,
  • r (Marţi, 19 iunie 2012, 15:30)

   Irina Anghel [hotnews.ro] i-a raspuns lui leo

   1. Sectorul de private equity si VC este unul foarte tinar. Este esential pentru ca el sa se dezvolte sa existe business-uri cu potential create de antreprenori seriosi, care sa inteleaga beneficiile parteneriatului cu un fond de private equity. Este normal ca dupa 45 de ani de comunism, in care initiativa antreprenoriala era blamata, numarul de business-uri care sa indeplineasca conditiile pentru a fi finantate de fondurile de private equity sa nu fie foarte mari. E o evolutie fireasca, si cred eu, prin trecerea timpului, se va confirma un potential interesant al Romaniei. Legat de ce ar trebui facut, sa pornim cit mai multe business-uri de calitate pe care sa vrem sa le crestem si sa le finantam.
   2. Din pacate, sint e acord cu dvs. Exista acest declaj si el vine din contextul pe care l-am descris mai sus. Venture capital-istii investesc in afaceri ambitioase, in antreprenori care vor foarte mult sa creasca si nu doar, asa cum se intimpla uneori in Romania, sa speculeze oportunitati pe termen scurt. Tine de o "profesionalizare" a antreprenoriatului sa existe mai multe business-uri care sa indeplineasca criteriile finantarii de catre fondurile de private equity si VC.
   Exista deja antreprenori extraordinari, ale caror business-uri sint recunoscute pe toate continentele si sint convinsa ca numarul lor va creste in Romania.
  • r continuare (Marţi, 19 iunie 2012, 15:31)

   Irina Anghel [hotnews.ro] i-a raspuns lui leo

   Ce poate fi facut pentru stimularea spiritului antreprenorial la romani? E o intrebare filosofica, al carei raspuns este foarte lung. Una din directiile prioritare o reprezinta promovarea modelelor, a povestilor de succes. Asta ne propunem si cu evenimentul pe care Asociatia Fondurilor de Private Equity si Venture Capital din SE Europei il organizeaza pe 28 iunie la Bucuresti. Vom avea ca invitati antreprenori de succes din Romania, dar si specialisti de renume mondial, cum ar fi Sasha Galitsky, un venture-capitalist cunoscut, care a investit printre altele in Yandex.ru, motorul de cautare rusesc a carui cotare pe Nasdaq anul trecut nu numai ca a fost cea mai mare din lume dupa Google.com, dar a si transformat 270 de programatori rusi in milionari peste noapte.
 • Lista fonduri private equity / indicatori financia (Marţi, 19 iunie 2012, 8:38)

  Dan Dinu [anonim]

  Buna ziua,
  Doua ontrebari din partea mea:
  1) Puteti sa-mi spuneti va rog unde se poate gasi o lista cu membrii SEEPEA?
  2) Puteti numi 2-3 indicatori financiari care fac ca un fond de private equity sa fie interesat de o anumita firma?
  Multumesc
  • r (Marţi, 19 iunie 2012, 15:34)

   Irina Anghel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Dinu

   1. Pe www.seepea.org gasiti lista ceruta.
   2. Cel mai important lucru pe cre trebui sa-l stiti despre investitiile fondurilor de private equity este ca ele investesc acolo unde anticipeaza ca exista un mare potenial de crestere. In business-urile in care banii si know-how-ul pe care fondurile le aduc fac o mare diferenta, accelerind procesul de dezvoltare a afacerilor respective.
 • Contacte (Marţi, 19 iunie 2012, 10:22)

  Dragos Fumu [anonim]

  Buna ziua. Dau urmatorul caz posibil: am un business de 1 mil. euro, si am nevoie in mod evident de capital pentru a ma dezvolta. Cu bancile nu am prea mari sanse sa obtin finantare, intrarea pe bursa e o gluma, as apela deci la un fond de investitii. Care sint pasii de urmat? Cum gasesc acel fond care m-ar putea ajuta?

  multumesc
  • r (Marţi, 19 iunie 2012, 15:39)

   Irina Anghel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos Fumu

   Ca peste tot in lume, solutia pentru a intilni investitori este sa participi la evenimentele la care acestia sint prezenti. Prin urmare, va invitam la conferinta anuala Funding growth in turbulent times partnering for new economic realities, din 28 iunie, de care am pomenit mai sus.
   In plus, participarea la competitii destinate business-urilor poate sa atraga atentia investitorilor, mai ales pentru business-urile care se afla in faza de start-up.
 • DOmenii (Marţi, 19 iunie 2012, 10:23)

  vladu [anonim]

  Care sint domeniile cele mai atractive pentru fondurile de investii? Am vazut intrari in zona farma/medical, in zona de IT. Productia / agricultura sint ele atrctive?

  multumesc
  • r (Marţi, 19 iunie 2012, 15:45)

   Irina Anghel [hotnews.ro] i-a raspuns lui vladu

   Asdta este una din intrebarile pe care intodeauna jurnalistii ni le pun. Realitatea este ca pe o piata atit de mica precum Romania, de cele mai multe ori fondurile de private equity investesc in lideri de piata si atunci cind intra unul dintre fonduri intr-un domeniu, acela poate inceta sa fie atragator pentru celalalrte fonduri.
   Sigur ca exista exceptii, cum ar fi zona de tehnologie, unde toti jucatorii mari au finantare de la private equity (BitDefender, Siveco, TotalSoft, Avangate) sau domeniul health-care, o industrie contra-ciclica, care in perioada de criza a atras interesul fondurilor de private equity (care sint investitori in Regina Maria, Medicover si MedLife).
   In masura in care business-uri din zona de productie si agricultura demonstreaza potential ridicat de crestere, firmele respective pot atrage finantare de pe private equity.
 • Presa (Marţi, 19 iunie 2012, 10:25)

  Presaru [anonim]

  Profit de faptul ca sinteti invitata la una din ultimele afaceri independente din piata media autohtona pentru a va intreba cit de interesate sint fondurile pe care le cunoasteti de investitii in aceasta zona? Sint atractive titlurile romanesti (fie ca e vorba de zona print, TV, online sau radio)? Daca nu, care e motivul - modelul de business sau piata distorsionata?

  Succes
  • r (Marţi, 19 iunie 2012, 15:49)

   Irina Anghel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Presaru

   Ca in orice industrie, depinde de potentialul de crestere pe care business-ul respectiv il are. La acest moment, din cite stiu, exista deja cel putin o investitie in zona mass-media, unul dintre fondurile de private equity fiind investitor in InternetCorp.
   Una din problemele pe care le vad la acest moment este ca fondurile prezente in Romania tind sa investeasca in conditiile actuale mai ales in business-uri mai mari.
 • Conferinta (Marţi, 19 iunie 2012, 10:26)

  Corina Santa [anonim]

  Buna ziua si felicitari pentru initiativa. Unde si cum putem urmari conferinta dvs? Cum putem participa?
  • r (Marţi, 19 iunie 2012, 15:51)

   Irina Anghel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Corina Santa

   Multumim pentru incurajari.
   Va puteti inregistra pe site-ul www.fundinggrowthconference.com . Sintem convinsi ca va fi un eveniment foarte util si foarte interesant.
 • antreprenori (Marţi, 19 iunie 2012, 10:27)

  Tinarul antreprenor [anonim]

  Care sint domeniile unde vedeti cea mai mare "cantitate" de spirit antreprenorial in Romania?
  • r (Marţi, 19 iunie 2012, 15:53)

   Irina Anghel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tinarul antreprenor

   Una din probleme este ca acolo unde exisita cantite mare, calitatea nu se ridica la inaltimea asteptarilor. Una din zonele active este online-ul, sper sa vedem mai multa activitate in zona serviciilor pe acest segment. Cred ca potentialul este foarte mare.
 • Utilitara (Marţi, 19 iunie 2012, 10:29)

  Constantin [anonim]

  Buna ziua. Sint in curs de negociere a unui contract cu un fond pentru a-mi vinde 30% din actiuni. Am o problema: cum fac sa ma pun la adapost de scenariul in care fondul ar vinde acest pachet peste 1-2-3 ani exact competitorului meu? Multumesc pentru ajutor
  • r (Marţi, 19 iunie 2012, 15:55)

   Irina Anghel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Constantin

   In negocierea cu un fond de investitii este extrem de important sa apelati la un avocat specializati in acest domeniu. Pe linga problema pe care ati ridicat-o, care are niste solutii tehnice specifice, mai sint multe alte aspecte pe care trebuie sa le reflectati in documentatia legala care reglementeaza relatia cu fondul de investitii. Ezit sa va raspund direct la aceasta chestiune, avind in vedere importanta ei si faptul ca solutia la problema pe care o ridicati presupune o implementare tehnica in contractele pe care le semnati. Deci, vorbiti cu un aocat specializat.
 • masa critica (Marţi, 19 iunie 2012, 10:52)

  Adrian [anonim]

  Exista suficiente start-up-uri, firme mici, suficienta proprietate intelectuala in Romania ca sa atraga capital de risc? Imi imaginez ca daca sumele de investit sunt sub un anumit prag fondurile de capital de risc nici nu se mai obosesc sa se uite despre ce e vorba. Puteti da exemple de firme care au atras capital de risc? Preferabil nu doar din IT dar si din biotehnologie, materiale.
  • r (Marţi, 19 iunie 2012, 16:02)

   Irina Anghel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   In Romania exista multe firme; din pacate putine se califica pe criteriile fondurilor de investitii. Da, aveti dreptate, avem o problema de lipsa a masei critice.
   In Romania, nu pe zona de venture capital, intr-adevar, dar pe cea de private equity s-au facut investitii importante in domenii precum health-care, retail, farma si multe altele. Prin urmare, investitorii de private equity nu sint axati in Romania doar pe IT si biotehnologie.
   La conferinta de pe 28 iunie va participa un operating partner de la unul din cele mai mari fonduri de investitii, Advent International, care va vorbi despre tendintele care se manifesta in retailul modern. Marcello Bottoli, inainte sa se alature echipei Advent, a fost presedinte si CEO la Louis Vuitton Malletier si la Samsonite.
 • Infiintare fond de private equity (Marţi, 19 iunie 2012, 14:57)

  Cristian F. [anonim]

  Buna ziua Stimata Doamna Anghel,

  intrebarea mea legata de subiectul discutiei de astazi este: Cum se poate infiinta un fond de private equity in Romania si caror reglementari speciale se supune?

  Anticipand si sperand ca pot clarifica intrebarea, va marturisesc ca imi sta in minte o structura cat mai simpla, de exemplu a unui SA care sa se infiinteze prin subscriptie publica, sau adresata unui numar de sub 100 de investitori, si care la nevoie sa efectueze noi majorari de capital.
  Asadar, va avea o structura de entitate inchisa si ma gandesc la faptul ca se poate prevede in obiectul de activitate "investitii, participari in alte societati" sau ceva similar.
  Ca si marime a fondului, ma gandesc initial la o marime de 4- 7 milioane EUR.
  Apropos, care sunt institutiile sub reglementarea/supravegherea carora se afla fondurile de venture capital si private equity in RO?

  Care credeti ca este viabilitatea unei asemenea idei?(vis-a-vis de puterea, maturitatea si gradul de sofisticare a pietei interne).

  Multumesc pentru raspunsuri!
  • r (Marţi, 19 iunie 2012, 16:06)

   Irina Anghel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian F.

   Oricit de tentata as fi cu palaria mea de avocat sa va raspund la aceasta intrebare, ma voi abtine si va voi recomanda sa apelati la consultanta legala si fiscala specializata. Complexitatea unui astfel de proiect presupune o abordare profesionala care excede cadrul acestui interviu.
 • Buna ziua - rentabilitate fonduri venture capital (Marţi, 19 iunie 2012, 15:24)

  Mihai Barbulescu [anonim]

  Va adresez aceasta intrebare, dintr-un motiv simplu- doresc sa devin antreprenor.
  1. Cum pot accesa fonduri de capital de risc in vederea sustinerii unui IMM infiintat recent?
  2. Credeti ca am sanse de reusita pe cont propriu sau sa urmez reteta clasica cu asociati care multiplica de altfel capitalul?
  • r (Marţi, 19 iunie 2012, 16:10)

   Irina Anghel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai Barbulescu

   1. In Romania nu activeaza fonduri care sa investeasca de la data infiintarii afacerii. Trebuie mai intii sa o lansati pentru ca sa deveniti interesant pentru fondurile de investitii.
   2. Depinde foarte mult de business si, evident, de parteneri. Eu, una, sint pentru parteneriat, dar, din pacate, recunosc ca in Romania am vazut multe parteneriate esuate din cauza asteptarilor nerealiste ale partenerilor. Daca identificati un posibil partener de incredere si definiti cu mare atentie rolurile si beneficiile, credca business-ul va fi mai puternic decit daca-l porniti de unul singur.
   Mult succes!
 • Investiție tip SEED /Start Up (Miercuri, 5 august 2015, 18:44)

  Marius Ch [anonim]

  Bună ziua .

  Aș dorii să întreb care sunt șansele reale de a obține o finanțare pentru un nou proiect.
  Costurile de înființare fiind minime (max 10.000 e)
  iar profitul de aproximativ 2500e luna ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by