Guvernul discuta, in sedinta de miercuri, un proiect de lege care limiteaza salariile personalului din cadrul unor companii de stat, au declarat surse guvenamentale pentru Agerpres. Legea se va aplica regiilor autonome, societatilor/ companiilor nationale si societatilor comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic sau majoritar, precum si filialelor acestora.

Potrivit notei de fundamentare, proiectul de lege vizeaza unele masuri referitoare la salarizarea personalului din cadrul unor operatori economici.

Masurile instituite vor avea ca efect reducerea veniturilor salariale pentru personalul angajat din cadrul operatorilor economici cu capital majoritar de stat care intra sub incidenta OUG 79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici, precum si a celor din cadrul operatorilor economici controlati de stat prin intermediul societatilor/ companiilor nationale si societatilor comerciale cu capital integral/ majoritar de stat.

Din datele furnizate de societatile mentionate, nivelul de salarizare al personalului de conducere si chiar de executie stabilit prin contractele colective de munca depaseste cu mult remuneratia directorului general/ directorului (circa 2 - 5 ori) neexistand astfel o ierarhizare a drepturilor salariale in cadrul operatorilor economici respectivi.

Potrivit Mediafax, la finalul anului 2011, Executivul a decis sa prelungeasca si pentru 2012 perioada de plafonare a indemnizatiilor acordate directorilor din companiile de stat la nivelul remuneratiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

In 2009, Guvernul a hotarat ca indemnizatiile membrilor Consiliilor de Administratie din companiile de stat si regiile autonome sa fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societati. In acelasi timp, salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizatiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Ulterior, Guvernul a decis ca aceasta plafonare va fi mentinuta pe intregul an 2010.

Premierul Victor Ponta a anuntat recent ca Guvernul analizeaza si impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei/luna, sistem care ar putea fi aplicat incepand cu anul viitor si numai pentru sectorul bugetar. In acest context, seful Executivului a criticat faptul ca tatal Robertei Anastase incaseaza din postul de consilier la Conpet un salariu lunar de 320 milioane lei vechi.