Diplomatia economica este una dintre prioritatile lui Andrei Marga la MAE, motiv pentru care atasatii economici vor fi evaluati si inlocuiti cu "personal mai proaspat", care sa stie sa atraga investitii si sa stimuleze exporturile. Totusi, Marga recunoaste ca reprosurile ambasadorilor occidentali privind economia romaneasca se refera la birocratia excesiva si la coruptie.

Iata principalele declaratii ale ministrului de externe:

  • In MAE se infiinteaza o noua directie, directia diplomatie economica, ce are ca scop sa urmareasca cele doua componente: atragerea de investitii si stimularea exporturilor romanesti. (...)Romania scoate la export doar 30% din PIB, iar tinta este de 50% din PIB.
  • Absorbtia de capital american este sub nivelul marimii Romaniei si sub nivelul potentialului american. (...) Avem peste 100 de proiecte pregatite, pentru a absorbi mai mult capital american.

O problema a cooperarii economice cu SUA este anuntatul moratoriu privind exploatarea gazelor de sist. Guvernul actual anunta in programul de guvernare impunerea unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist. O masura fata de care ambasadorul american a avut o reactie imediata, criticand-o.

  • Au fost discutii privind moratoriul privind exploatarea gazelor de sist si la Chicago, si aici la Bucuresti intre timp. Deocamdata lucrurile sunt in asteptarea a doua analize: analiza impactului pe mediu a exploatarii gazelor de sist si a impactului pe sanatate. Rezultatele ar trebui sa vina in cel mult 2-3 luni.
  • Dar nu e vorba despre a respinge acest program, nu e vorba nicidecum despre a respinge firma Chevron, ci de a vedea intai aceste analize. Asta a si fost ideea din programul de guvernare, sa se vada efectele si sa se ia o decizie in cunostinta de cauza.

Despre atasatii economici: Trebuie facuta o evaluare, trebuie sa aducem aici personal mai proaspat ca pregatire, sa iesim din rutinele traditionale si care sa stie cum se asigura atragerea de capital investitional si exporturile. Urmeaza sa fie facuta o evaluare tara de tara. Ei trebuie sa fie economisti, ingineri, arhitecti, problema e de capacitatea de a rezolva problemele de investitii si de export.

  • Problemele care se ridica de catre diplomati in legatura cu situatia economica din Romania sunt doua si sunt recurente: birocratia exagerata si coruptia prea extinsa. Acestea sunt cele doua probleme pe care trebuie sa le rezolvam ca cetateni ai acestei tari, institutiile trebuie sa le rezolve. Iar guvernul actual incearca sa gaseasca solutiile pentru a iesi de sub banuiala ca suntem si prea birocratici, si prea corupti.

Ministrul Andrei Marga vede o cooperare economica intensificata cu Germania prin Strategia Dunarii

  • Potentialul Germaniei de export de capital spre Romania este mai mare. Se vede bine, in vecinatatea noastra sunt tari mai mici in care Germania este mai prezenta. Personal si nu numai, tot guvernul, pledam pentru o extindere a cooperarii cu Germania.
  • Strategia Dunarii poate fi un proiect european de succes daca Germania este "puternic implicata". Firmele germane sunt multe in Romania, unii argumenteaza ca sunt multe, dar mici, dar totusi e foarte bine. Sigur ca e foarte bine, dar trebuie si firme mai voluminoase, sa speram ca si marile firme germane vor veni incet spre Romania.
  • Sunt discutii cu multe firme. (...) Mercedes a fost de doua ori in Romania si pana la urma a preferat sa mearga in alte parti.
  • Avem in vedere extinderea prezentei germane in economie, prin Strategia Dunarii.

Proiecte cu China: infiintarea unei banci chineze in Romania, implicarea in complexul de la Rovinari, un oras de dimensiuni mici-medii alimentat cu energie solara

  • Oferta chineza este foarte buna. Trebuie spus un lucru simplu: s-a discutat cu China foarte mult in ultimii ani, s-au promis multe si s-au facut foarte putine lucruri nu din cauza Chinei, ci a partii romane. Trebuie sa pregatim proiecte, dar trebuie sa le si facem.
  • Premierul Boc a fost in vizita la o competitie sportiva.
  • Premierul Ponta are in perspectiva o vizita in China, in aceasta toamna, este o discutie, pentru ca in China se face transferul de putere. E vorba de a se realiza o vizita a premierului in China tocmai pentru a consacra o serie de actiuni care se intreprind si a deschide noi actiuni.

MAE pregateste si o vizita a presedintelui Traian Basescu "in Eurasia, in Turkmenistan", precum si vizite ale premierului Ponta in "tarile de referinta, cele care dau tonul in UE".

Perspectiva unei intalniri cu ministrul rus Serghei Lavrov in aceasta saptamana, dar si a unei vizite bilaterale - la Moscova sau Bucuresti - cu ocazia deschiderii institutelor culturale roman si, respectiv, rus.

  • In legatura cu Rusia, sper ca si omologii sunt de acord ca se constata in ultimele saptamani un interes sporit de ambele parti pentru a pune in miscare o cooperare mai larga.
  • Ne intereseaza ca in termenul cel mai scurt posibil comisia mixta de cooperare economica sa functioneze, ne intereseaza doua concretizari importante, Institutul Cultural Roman la Moscova si Institutul Cultural Rus la Bucuresti, ne intereseaza ca in domeniul educatiei sa concretizam ceea ce s-a convenit pana acum, echivalarea diplomelor, cooperarea in sistemul Bologna.
  • Semnele existente sunt semne bune si urmeaza ca in marginea unei conferinte internationale sa avem o prima discutie cu ministrul de externe al Rusiei, cu dl. Serghei Lavrov, sa consemnam ceea ce s-a facut si sa punem in miscare noi initiative. O eventualitate este saptamana viitoare la reuniunea de la Istanbul, dar inca nu e confirmata sosirea ministrului Lavrov; mai sunt si alte oportuntati, in extremis, la Adunarea generala a Natiunilor Unite la New York, din septembrie.
  • Deschiderea celor doua institute poate fi o ocazie pentru o vizita bilaterala. Trebuie insa sa progresam cu deschiderea lor.