Producatorul canadian de aeronave Bombardier Inc. ar putea amana zborul de debut al aeronavelor CSeries, programat in 2012, din cauza unor probleme la dezvoltarea sistemelor de control electronic din cabina pilotului, a anuntat directiorul companiei, Guy Hachey, citat de Bloomberg.

Hachey a precizat ca producatorul de aeronave are deocamdata timp pentru a respecta termenul propus insa orice intarziere ar pune in pericol programul de lansare. "Nu mai avem nicio marja de eroare pentru primul zbor. In acest moment incercam sa lansam primul zbor pana la finalul anului', a declarat presedintele Bombardier Aerospace sambata, pezent in Londra inaintea inceperii targului aeronautic Farnborough International Airshow din Hampshire (Marea Britanie), desfasurat intre 9 si 15 iulie.

CSeries este primul avion al companiei Bombardier care preia in totalitate asa-numitul sistem "fly-by-wire", care traduce comenzile pilotului in impulsuri electronice ce activeaza mecanismele de control. Potrivit producatorului, aeronavele CSeries sunt dotate cu cele mai avansate cabine din punct de vedere tehnologic in acest moment, in comparatie cu aeronavele din aceeasi clasa.

Bombardier a trimis o echipa care sa lucreze cu dezvoltatorul, Parker Hannifin Corp., a mai precizat Hachey adaugand ca, in pofida preogreselor facute, nu se stie deocamdata daca se va respecta calendarul initial.

"Provocarea este reprezentata de partea de sistem, in principal de sistemul fly-by-wire", a spus Hachey.

Prin CSeries, Bombardier incearca sa patrunda in segmentul aeronavelor de linie inguste, dominat de Airbus si de Boeing. Bombardier CSeries este proiectat sa transporte intre 100 si 145 de pasageri, beneficiind de spatiu suplimentar pentru bagajele de mana.

Aeronava ar trebui sa faca primul zbor spre sfarsitul acestui an urmand sa intre pe piata 12 luni mai tarziu.